Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
orig_147472_bg.jpgВсеки човек има в живота си свое "второ аз". За Мария Минева - една от художничките, изписали иконите в параклиса "Свети Теодор Тирон" в новия смолянски храм "Свети Висарион Смоленски", чието освещаване ще бъде на 2 юли т.г., това е Радостина Павлова. Творческият тандем на младите зографки е изключително попадение. И не само защото "дуетите" в изобразителното изкуство са почти невъзможни. Те просто се допълват като темперамент и колорит, като усещане за образността  в зографисването. "Приятелки сме от студентските години в Богословския факултет на Великотърновския университет, обяснява Мария. Там имахме щастието да учим в класа на проф. Любен Прашков."

4.7 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (10 Votes)
fr.leonidВеднага след Възкресение Христово, през април, Православната църква се изправи пред една нова криза. Сергиевският епископ Василий Осборн, управляващ руската православна епархия в Обединеното кралство, написа на патриарх Алексий Втори писмо с молба да го освободи от своята юрисдикция, а после написа и второ писмо, до Цариградския патриарх Вартоломей, с молба да го приеме под своята юрисдикция. Историята на тази криза (а тя е известна и може да бъде описана), както и нейното развитие, което е все още неясно, отново извежда на повърхността фундаменталните въпроси на еклезиологията и мисиологията - въпроси, по които всички православни трябва да мислят заедно и да действат.

4.375 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (8 Votes)
080606_180527_49761_2.jpgСлед края на IV Всеобщ събор на Руската задгранична църква в Сан Франциско руските медии заговориха за обединението на Руската задгранична църква и на Московска патриаршия като за свършен факт. Съобщенията в медиите създаваха представа, че и двете страни се стремят еднакво силно към обединение и са готови да забравят за всичко, което ги е разделяло при съветската история. На 19 май, когато съборът официално бе приключил работата си, ИТАР-ТАСС съобщи, позовавайки се на информирани източници, че съборът "по принцип е одобрил проекта "Акт за канонично общение" с Московска патриаршия и го е насочил към съответните комисии на Руската задгранична църква и МП за доработване и отстраняване на неуредените въпроси".

4.5454545454545 1 1 1 1 1 Rating 4.55 (11 Votes)
images_5.jpgВарвара е едно от малкото селища по Черноморието, запазило облика си едва ли не от създаването си - някъде в началото на миналия век. Какво се случва, когато хубави и добри хора се съберат на една маса? Голям купон, незабравимо преживяване, паметен гуляй - това са естествените отговори.

Понякога обаче - може би рядко, от искрата на ентусиазма от споделеното с приятели на същата тази маса се ражда и някоя идея. Идеята на "варварци" - така наричат себе си софиянци и пловдивчани, била в някакъв смисъл, нетрадиционна - да съградят черква, разказва сп. "Анна Клуб".

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)
"Църквата забива първия гвоздей в робския ковчег"

  • Рилският манастир и всички подобни по това време гъмжат от дупки, ниши и скривалища за въстаниците.

  • Борбата за църковна независимост е успешна, защото атеизмът все още е само на теория.

  • Макар според Ботев свободата да не ще мотика, а Караджата, не е точно така. Има сведения, че Стефан Караджа е ходел често на църква и е подкрепял борбата за нейната независимост.

  • Независимата българска църква забива първия гвоздей в ковчега на робството.

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник