Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

3.6 1 1 1 1 1 Rating 3.60 (25 Votes)
Днес е един хубав ден за нашата родина. По кината излиза „Шифърът на Леонардо”. И изобщо нямаше да пиша за него, ако по стара традиция Българската православна църква не реши да го заклейми. Чуден български (и не само – по това вече приличаме на европейците) парадокс – в който се прави реклама на продукт по начин, който само ще накара разпространителите му да си хвърлят капите от радост.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
putin07.jpgОт 7 до 14 май в Сан-Франциско (САЩ) се провежда IV Всезадграничен събор на Руската православна църква зад граница.  Той може да се превърне в исторически, тъй като на него ще се обсъжда  въпросът за обединяването  на двата клона на руското православие. Каква подготвителна работа е свършена, за да се случи това събитие, какви са проблемите и перспективите за сближаване на двете Църкви? По тези въпроси кореспондентите на руския вестник „Труд” разговарят с един от участниците в процеса на обединение – архимандрит Тихон (Шевкунов), игумен на Московския Сретенски манастир.

4.7857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (42 Votes)
mget2.jpgКичозният бестселър на Дан Браун прераства в масова истерия

Щеше да е чудо, ако тазгодишната Петдесетница бе минала без дежурните нападки срещу Християнството. Вече свикнахме около двата най-големи празника, Рождество и Великден, иззад океaна ежегодно да ни заливат със "сензации", които си приличат така, сякаш са фабрикувани под индиго ­ всичките се целят в корена на християнската вяра ­ личността Иисус Христос, всичките отричат неговото божествено естество и се занимават с опровергаване на евангелията на Св. Св. Йоан, Лука, Матей и Марко. Преди няколко години например, около Коледа, оттам съобщиха, че при разкопки в Израел бил открит "черепът на Иисус Христос", по който двама "специалисти" възстановили чертите на лицето му. Под формата на възстановка, на страниците на американското списание "Популярна механика", двамата лъжеексперти (впоследствие се оказа, че нямат квалификацията, за която претендират) ни представяха физиономията на един разчорлен цветнокож идиот с безумен поглед. После всичко се оказа фалшификация, и авторите се извиниха, но тихо, така че по-малко хора да чуят истината.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)
p_4_2.jpgВ средите на руската политическа класа да бъдеш православен е не само модерно, но и полезно. Депутати и министри масово освещават кабинетите си. Много чиновници имат в офисите си икони. Политиците присъстват на всяко празнично богослужение.

На църква започна да ходи още първият руски президен Борис Елцин. Владимир Путин продължи тази традиция. Но за разлика от предшественика си той се старае да вярва колкото се може по-малко демонстративно. Както каза по адрес на Путин един високопоставен йерарх, на големите църковни празници президентът предпочита да „избяга” от Москва. Ако той се окаже в Москва за Рождество или за Великден, то няма как да не отиде на служба в храма „Христос Спасител”. Високопоставените чиновници стоят в специално построена за тях VIP ложа, богослужението се снима с телевизионни камери, а проповедта на патриарха често е посветена на личността на президента.

4.4444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.44 (9 Votes)
pripiat3.jpg
Скриването на фактите около чернобилската катастрофа вкара Съветския съюз в гроба
Вечерта на 26 април 1986 г. целият западен свят говореше за мащабната атомна катастрофа в Съветския съюз. Официална Москва обаче мълчеше по повод взрива на ядрения реактор в украинския Чернобил, разположен в непосредствена близост с Беларус. На следващия ден чуждестранните медии съобщиха, че радиоактивните облаци се движат на запад, север и юг. От съветското ръководство бяха поискани обяснения, но то мълчеше. На 29 април кратко съобщение от осем реда проби информационната блокада. Във вечерните новини се съобщаваше за авария и “незначително изтичане на радиоактивни вещества” от Чернобилската АЕЦ.

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб