Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.375 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (8 Votes)
080606_180527_49761_2.jpgСлед края на IV Всеобщ събор на Руската задгранична църква в Сан Франциско руските медии заговориха за обединението на Руската задгранична църква и на Московска патриаршия като за свършен факт. Съобщенията в медиите създаваха представа, че и двете страни се стремят еднакво силно към обединение и са готови да забравят за всичко, което ги е разделяло при съветската история. На 19 май, когато съборът официално бе приключил работата си, ИТАР-ТАСС съобщи, позовавайки се на информирани източници, че съборът "по принцип е одобрил проекта "Акт за канонично общение" с Московска патриаршия и го е насочил към съответните комисии на Руската задгранична църква и МП за доработване и отстраняване на неуредените въпроси".

4.5454545454545 1 1 1 1 1 Rating 4.55 (11 Votes)
images_5.jpgВарвара е едно от малкото селища по Черноморието, запазило облика си едва ли не от създаването си - някъде в началото на миналия век. Какво се случва, когато хубави и добри хора се съберат на една маса? Голям купон, незабравимо преживяване, паметен гуляй - това са естествените отговори.

Понякога обаче - може би рядко, от искрата на ентусиазма от споделеното с приятели на същата тази маса се ражда и някоя идея. Идеята на "варварци" - така наричат себе си софиянци и пловдивчани, била в някакъв смисъл, нетрадиционна - да съградят черква, разказва сп. "Анна Клуб".

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)
"Църквата забива първия гвоздей в робския ковчег"

  • Рилският манастир и всички подобни по това време гъмжат от дупки, ниши и скривалища за въстаниците.

  • Борбата за църковна независимост е успешна, защото атеизмът все още е само на теория.

  • Макар според Ботев свободата да не ще мотика, а Караджата, не е точно така. Има сведения, че Стефан Караджа е ходел често на църква и е подкрепял борбата за нейната независимост.

  • Независимата българска църква забива първия гвоздей в ковчега на робството.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
l_117558.jpgНа 24 май 1913 г. народът, както обикновено, приижда към нашите гимназии в Солун. Начело са дебранчаните, които живеят най-вече по горните части на града и затова са известни още под името чаушманастирци (Чауш манастир е днешният манастир Влатадон край горните стени на солунската крепост - бел. ДвериБГ). Децата носят хоругвите на св. Кирила и Методия високо над главите на този пъстър народ, дошел от Дебърско и Дебърца. Дебранчани обитаваха града на светите солунски братя от дълги десетилетия. Имаха свои български училища, своя народна църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Скъпоценностите са били крити 90 години в секретен фонд на Националния исторически музей

Свещеници от североизточна Гърция и гръцки депутати консерватори поискаха България да им върне реликви от манастирите по древните български земи в региона. Според гърците реликвите били "плячкосани" от българските военни през войните през 20-и век.

Духовници от Ксанти, Серес и Драма - митрополитите Панталеймон, Теологос и Павлос, призовали премиера Костас Караманлис чрез официалното радио на Гръцката православна църква.

В началото на март в Националния исторически музей бе отворен за първи път пред публика стоялият 90 години в тайна секретен фонд със средновековни златни и сребърни съкровища на България.

Те са били спасени по време на балканските войни и Първата световна война от екипа на проф. Богдан Филов, по онова време директор на Народния музей в София.

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum