Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

3.25 1 1 1 1 1 Rating 3.25 (8 Votes)
images_13.jpgРазговор в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви със секретаря на Главно мюфтийство Хюсеин Хафъзов, 2 август т.г.

Водеща Анна Цолова:
Продължаваме с две горещи теми от изминалия ден. Първата, много бързо обявявам кой стои до мен на гости - Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главното мюфтийство, защото излезе информация, че искате да сезирате, да се оплачете на посланика на Финландия - страната, която председателства ЕС, както и на други посланици. Оплакването ви е, че в България българите се отнасят недемократично към мюсюлманите.

Хюсеин Хафъзов: Първо добро утро на вас и на вашите зрители.


3.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)
images_4.jpgСамо преди десет години никой в Европа не се интересуваше от ислямската култура, религия и общество. Едва след ударите срещу кулите близнаци в Ню Йорк и войните в Афганистан и Ирак темата ислям получи по-голяма общественост. След безкрайната серия опустошителни атентати днес доминира дискусията за взаимоотношението ислям-тероризъм. Другите аспекти на ислямската култура останаха на заден фон. Единствено изключение прави комплексната тема "Жените и исляма", която продължава да разпалва бурни дебати. Дали ислямската жена е бедно, потиснато същество или има свободата да не разбира европейците, заслепени от предразсъдъци и клишета за ориента?

4.125 1 1 1 1 1 Rating 4.13 (8 Votes)
56793.jpgМного преди предпазните колани или здравият разум да станат широко разпространени, семейството ми пътуваше всяка година до Ню Йорк във фамилното ни комби "Валиънт", модел 1963 г. Мама и татко бяха на предните седалки, сестричката ми беше в скута на майка ми, а брат ми и аз разполагахме на цялата задна седалка. Отзад се излежавахме, редяхме пъзели, четяхме комикси и брояхме табелките на номерата на преминаващи коли. Накрая се сборичквахме. Когато се стигаше до плач, майка ни се обръщаше да ни се скара, а брат ми и аз започвахме да се оправдаваме.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (4 Votes)
orig_154061_bg.jpg- Ваше Високопреосвещенство, като човек с добро чувство за хумор, как приемате скандалната реклама за "Биг Брадър" и самото шоу?

- Не мога да кажа, че познавам предаването "Биг Брадър", но вярвам, че моят духовен брат Варненският митрополит Кирил е прав в действията си и протеста си срещу него. Напълно го подкрепям, защото, макар да не следя това телевизионно шоу, съм виждал много други подобни. Има предавания по телевизии, които се кичат, че са национални, а в същото време непрекъснато хулят църквата и са срещу нея. Разбира се, не всички телевизии са такива. Но онези, които се отнасят с ирония към църквата, трябва да ни накарат да се замислим накъде сме тръгнали. Не може така, защото църквата всъщност е народът. Благодарение на нея имаме един толерантен благочестив народ, който живее в мир и със себе си и с другите религии.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
cb_273423.jpgВ едно малко планинско село вярата обединява хората

Джамията в пловдивското село Устина не се намира срещу халите, а срещу местната зарзаватчийница.

На малкото площадче няма ЦУМ, а магазин за хранителни стоки, в който се предлага малко сирене и много ракия. Няма трамваи, нито голям трафик, които да заглушават високоговорителите на малката джамия.

Точно така, също както и в "Баня Башъ" в София, и на минаретата на джамията в село Устина има високоговорители. Самото село, скандално известно със своето съмнително частно ислямско училище, се намира в полите на Родопите в Пловдивска област и в него живеят българи, помаци и все по-малко турци. Това обаче не пречи на ходжата всеки ден да призовава мюсюлманите на молитва с помощта на високоговорителите. Всъщност почти всеки ден. В момента ходжата е в отпуск.

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики