Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (7 Votes)
За забрадките на мюсюлманските жени изглежда вече е казано всичко. Изминаха осем години откак провинцията Баден-Вюртемберг отказа назначаването на кандидат-учителката Фереща Лудин поради това, че носи забрадка. През последвалите години се разпали горещ спор относно предполагаемата опасност от ислямско заграбване на властта в немските съдилища, ток-шоута и публицистика. Политически случаят е решен, почти всички провинции във Федералната република издадоха забрани за носене на забрадки в училищата. Юридически дискусията продължава в следващия рунд с успеха на една от тъжителките против новата разпоредба за облеклото в провинциите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
l_121163.jpgБългарският ислям е особена порода. Оформен в мултиетническа среда върху рационалистичен фундамент, сравнително светски, омекнал в идеологическата мелница на социализма, той е сред най-европеизираните модификации на исляма, съществували някога. Но е на изчезване.


От късогледа държавна политика и интелектуално безсилие на самата мюсюлманска общност, до силни модели за подражание в радикализацията от Изток и Запад, поредица обстоятелства работят за заличаването му. Ако възелът от техните взаимодействия не бъде разплетен, традиционният български ислям ще бъде претопен след по-малко от едно поколение.

4.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (11 Votes)
2_medium.jpgВарненският владика уволни цяло селско настоятелство, което се опъна на проекта му за курортно селище

Българската православна църква реши да се включи в мащабното строителство на хотели по морето, разкриха миряни. Те твърдят, че идеята е на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, но е била подкрепена и от Светия синод. Пред "Сега" владиката призна, че наистина са в ход подобни бизнес проекти на БПЦ. На първо време щяло да се издигне курортно селище в балчишкото село Рогачево, което е на 2 км от морето и в непосредствена близост до курорта Албена. Там църквата вече се е сдобила с 2 парцела с обща площ 121 дка. Подобни земи БПЦ притежава на много места по Черноморието.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
pankin.jpegРодителите ми никога не са били вярващи хора, но и никога не са се изживявали като яростни атеисти. Те просто не подхващаха темата вяра/неверие. Главите им бяха заети с обичайните проблеми на съветските хора: откъде да купят кокошка за празника, как да вържат двата края до заплата, кога в магазините ще пуснат югославски ботуши и румънски костюми, как да се доберат до карта за ведомствената почивна станция… Аз растях със силното усещане, сякаш по рождение, че не сме сами. Не бях чул нито дума за Бога, но когато оставах сам вкъщи (да кажем, като се върнех след училище и родителите ми бяха още на работа, обядвах, учех си уроците, свирех, мотаех се…), в мене все се бореха две сили.

4.9375 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (16 Votes)
о. КонстантинВ кабинета на отец Константин, настоятелят на храма “Възнесение Господне” при Серпуховската врата, редом с иконите висят снимки на реактивни изтребители, а на лавицата до требника е сложена книгата на Суворов за военната система “Не по численост, а по умение”.
“Харесвах самолетите от дете,  оттогава мечтаех да стана пилот”, – започва своя разказ свещеникът.

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит