Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

2.25 1 1 1 1 1 Rating 2.25 (12 Votes)
Би Ти Ви, "Тази сутрин", 17 октомври 2006 г.

Водещ Николай Бареков:
 Представям ви нашия гост в студиото. Всъщност ми е особено приятно да ви го представя - Негово Високопреосвещенство д-р Кирил Варненски и Великопреславски митрополит. Добро утро.

Кирил Варненски: Добро утро на всички.

Водещ:
 Ами да започнем от този повод, за който преди малко си говорихме с вас - получихме съобщение, че днес, така, в разгара на предизборната битка ще имате среща с хората от "Атака".  Доколко е вярна тази информация? 

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
cb_286124.jpgВ началото на септември членовете на Църковното настоятелство (вече отменено) в с. Рогачево внасят жалба в балчишката районна прокуратура.

Жалбата е провокирана от "опит за ограбване на имоти на българската църква и преминаването им в частни ръце". Фактите:
В село Рогачево няма църква. След дълга процедура епархията успява да реституира два земеделски терена с обща площ 121 дка, а Варненската и Великопреславска митрополия обявява, че върху тях ще се строи храм. Това гласи и решението, гласувано от общинския съвет в Балчик.

В началото на септември 2005 г. е избрано настоятелство, чиято цел е именно да построи храм. За целта членовете му внасят искане до Епархийския съвет във Варна настоятелството да получи правото да продаде осем от общо 121 декара църковна земя в землището на Рогачево и с получените пари да построи църква. След близо 6-месечно мълчание в края на юли т.г. в Рогачево пристига Митко Секулов, началник на отдел "Синодални имоти" в Светия синод.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Папа Бенедикт Шестнайсети още не бе изрекъл докрай злополучния си цитат за исляма и стана ясно, че религиозното примирие в Германия вече е в миналото. Общогерманското ликуване след избора на "техен" папа, толкова умен и толерантен, приключи с мрачна тишина и усещане за невъзможност хората да се върнат в предишния добър и спокоен свят.

Без никакво желание да засегне когото и да било, папата германец цитира думи, възприети от повечето мюсюлмани в Германия като лична обида. Жителите на мохамеданските квартали в Берлин, Хамбург, Мюнхен започнаха да се събират по улиците и ориенталските кафенета. Шумът нарастваше, но Германия не е ивицата Газа. Никой не излезе на улицата, облечен като шахид самоубиец и с плакат на гърдите "Смърт на папата".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
mget2.jpgПапата пледираше за съхраняване на елинистичните корени на християнството

Какво трябва да направи един ерудит и философ, когато медиите теглят селективно думи и изрази от негово изявление, за да си осигурят сензационни заглавия? Няма много възможности за противодействие и това е може би за добро. Ако бях дълбоко религиозен католик, щях да се радвам, че папа Бенедикт XVI е по-прям и уверен от своя предшественик. В епоха, доминирана от релативизъм и политическа коректност, според която всички религии имат еднаква стойност, а истината е въпрос на лично мнение (обикновено чуждото), няма нищо по-свежо да видиш човек, който отстоява убежденията и вярата си срещу всевъзможни претенденти. Бенедикт едва ли е очаквал, че пътуването му до Регенсбург, където някога е преподавал теология, ще вдигне толкова голям шум. Нито, че заради лекцията си, носеща миролюбивото заглавие "Вярата, разумът и университетът ­ спомени и размисли", ще бъде обвинен за "десетия кръстоносен поход". Но тъкмо това се случи.

4.9782608695652 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (46 Votes)
Гейове и травестити окупираха Къщата

"Биг Брадър 3" е прекрасен пример за живота у нас - той е като селски травестит, който не може да се самоопредели, самоназове, защото не знае думата. Не знае и причина защо се е пръкнал такъв.

Третият сезон на величествения реалити експеримент "Биг Брадър" излиза от рамките на реалити жанра. Това е вече друга телевизия и тя се нарича freak show, или телевизия на изродите. В първия сезон имахме представители на града и селото, открихме любовта и лошото възпитание. Във втория сезон загубихме невинността си, задраскахме брака и разбрахме, че никой никого не обича. В третия сезон обаче наблюдаваме процес на "гоморизация" на експеримента (идва от библейския град Гомор, защото содомизацията вече означава друго нещо).

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит