Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.375 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (8 Votes)
1301.jpgНеофит Рилски - книжовникът и учителят в расо

"До сега нашите съотечественици не са познавали коя е била причината за непросвещението... Требувало е по-напред да се строят училища, а потом църкви и манастири. По-напред да се напечатат на нашия Болгарски език потребните за учението книги, а после вехтий и новий завет..." (Из предговора към "Българска граматика" на Неофит Рилски)

Името му съм чула за пръв път в основното училище в Банско, което и досега се именува "Неофит Рилски". Всяка година в Деня на народните будители виехме венец от хризантеми и бръшлян, за да обрамчим портрета му над входната училищна врата. С детинска гордост постепенно осъзнавах, че в Банско са родени двама възрожденски будители, за които знаят всички българи, за които пише на първите страници в учебниците по история и литература. Паисий Хилендарски е написал първата българска история, а близо 100 години след него Неофит Рилски написва първа "Българска граматика".

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (9 Votes)
Държавната агенцията за закрила на детето (ДАЗД) ще предложи шест специализирани домове за деца да бъдат закрити. Това каза в понеделник Валя Симеонова, ръководител дирекция “Стандарти и анализи” към ДАЗД, по време на конференция за благосъстоянието на децата и деинституциализацията в България.

Пет от тях са домове за отглеждане на деца, лишени от родителска грижа, а един е за деца с увреждания.

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (13 Votes)
1501_3.jpgГлухонеми ще бъдат въвеждани в православната вяра чрез жестомимика, скоро ще излезе от печат първият библейски речник за тях

В аудиторията е тихо, чува се само звук, наподобяващ реч. За да я разбере, човек трябва да се съсредоточи, тъй като въпреки ясната артикулация на говорещата пред студентите жена интонация липсва, както липсва и ясно изговаряне на гласните и съгласните. Жената е Миряна Мошева - специалист по жестомимичен превод, а младежите в аудиторията са нейни студенти от спецкурса в Богословския факултет на Софийския университет, който тя води вече втора година.

Самата Миряна е глухоняма, но от малка е усвоила умението да чете речта по устните и да говори. Всяка своя "дума" в аудиторията тя придружава с жестове. Някои твърде необичайни за попадналия случайно в залата, дори комични. Например с показването на овал на голям корем с ръце, последвано от самодоволно докосване на дясната ръка до въображаем джоб, отляво на гърдите, на езика на глухонемите се изобразява капиталист. За разлика от социалист и социална политика, които се изразяват с грациозно разпростиране на ръцете напред с отворени длани, последвано от нежно погалване на сърдечната област с десницата.

4.1290322580645 1 1 1 1 1 Rating 4.13 (31 Votes)
cb_286124.jpgОколо избора на Пловдивски митрополит се разиграват сложни схеми, в които се преплитат интересите на владици с манталитет на юпита

Липсата на млади и добре подготвени духовници в Българската православна църква става все по-осезаема. Затова и след смъртта на 74-годишния митрополит на Пловдив дядо Арсений се задава труден и ожесточен избор на негов наследник.

В момента тази най-голяма епархия се управлява от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Той се наложи над останалите членове на Светия синод и успя да си издейства правото да проведе избор за нов архиерей в Пловдив, като обяви за нелегитимен Устава на БПЦ, според който архиерей от съседна епархия трябва да управлява до избора на нов владика. Затова и скандалът в синода между Кирил Варненски и митрополитите Натанаил Неврокопски и Галактион Старозагорски е бил доста шумен.

3.7222222222222 1 1 1 1 1 Rating 3.72 (18 Votes)
В. "Стандарт" в днешния си брой публикува два портрета на евентуалните наследници на митрополитския трон в Пловдивска епархия след кончината на митрополит Арсений.

Епископ Евлогий може отново да се върне под тепетата

Evlogiy.jpgЕпископ Евлогий определено не е от феновете на "Биг Брадър". Но пръв успя да наложи видеокамерите като неизбежна част от храма. Това е начинът да защити от крадци и хулигани Рилския манастир, на който е игумен.

Неслучайно Евлогий е сред фаворитите за нов владика на мястото на починалия наскоро пловдивски митрополит Арсений. Откакто пое грижата за Рилската обител преди година, Адрианополският епископ доказа, че е ерудит, който пипа с твърда и справедлива ръка, казват за него духовници и миряни. Въведе строги правила за влизане в храма и тръгна на война с кръчмите, изникнали по пътя за манастира. Успя да върне горите на манастира в землището на Рила. Не се уплаши от заканите на собственици на заведения в подножието на храма, които обявиха, че ще спрат достъпа до манастира, ако обектите им бъдат застрашени. Сега спорът се решава в съда, а до сериозни сблъсъци между кръчмарите и монасите не се стигна.

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски