Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (507 Votes)

1712Една след друга монахините от метоха „Благовещение Богородично“ в Ормилия на Халкидики отидоха в болницата и се ваксинираха срещу коронавирус. Същото направиха и монахините от манастира „Св. Йоан“ в Суроти, където се покои старецът Паисий, които се ваксинираха в болницата в Солун.

Сега те затвориха вратата на своите манастири за „проклятието“ на COVID-19, добавяйки към молитвата и научните знания, които, както казват, „са дар от Бога“. Вече ще могат да упражняват служението си в помощ на паството извън стените на манастира, което е многобройно, и същевременно изпращат послание към вярващите за доверие към ваксините.

Тези два големи женски манастира, със 120 и 62 монахини съответно, може и да са светли примери, но не отразяват общото състояние на манастирите в страната, където шества антиваксинационен „джихад“, който се предава и на миряните.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Ca1„Защото време е да почне съдът от Божия дом“ (1 Петр. 4:17) пише ап. Петър в началото на църковната история. Това време настъпи за Католическата църква на Франция, която реши да открие пред обществото шокиращата истина за себе си. Конференцията на католическите епископи на Франция създаде преди три години независима комисия, ръководена от бившия вицепрезидент на държавния съвет Жан-Марк Сове. Църквата дори предостави на комисията три милиона евро за нуждите на разследването.

Всъщност начало на процеса даде папа Франциск, който свали грифа за секретност от делата на клириците педофили. Този гриф беше поставен от неговия предшественик Бенедикт XVI през 2011 г. в опит да спаси репутацията на църквата. Смята се, че неговият отказ от престола две години по-късно освен всичко друго е и последица от лавинообразното нарастване на тези дела, участници в които вече бяха и епископи, и кардинали.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

ПорфирийПодготвянето от близо десет години Основно споразумение между държавата Черна гора и Сръбската православна църква конкретизира въпросите за нейния правен и имуществен статут в страната. Изготвянето на споразумението стартира по време на предишното управление на Демократическата партия на социалистите, а новото правителство, макар и близко до Сръбската православна църква, не е приключило процеса през последните десет месеца.

„Не е необичайно, че този процес протича на тайно, като се имат предвид религиозните и политическите интереси на Сръбската православна църква в Черна гора“, твърди проф. Небойша Вучинич, бивш съдия от международния съд в Страсбург. „Сръбската църква в Черна гора има огромна политическа сила и затова може да си позволи тази тайнственост. До последния момент не искат да разкриват нищо от този документ, за да поставят черногорската общественост и правителството пред завършения краен резултат“.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (75 Votes)

2021 8 29Парламентарната комисия за контрол над службите прие на първо четене и двата проекта за промени в Закона за НСО. Проектите са на „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, като с тях се предвижда ограничаване на кръга от лица, които използват охрана от службата и специализиран транспорт.

Остър спор предизвика възможността българският патриарх да не бъде охраняван от НСО.

„Как патриархът е важен за националната сигурност? Каква част от националната сигурност е той? Източното православие ще спре да съществува ли? За радост на всички и най-вече на българския данъкоплатец специализиран транспорт или охрана на религиозен водач – просто намирам за безобразие това!“, каза Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Ген. Емил Тонев, който е началник на НСО заяви: „Аз предлагам да се обмисли възможността да има възможност този човек да бъде охраняван. Православието е религията в Конституцията. Оттам нататък считам, че патриархът е символ на държавата. Но след като вие го приемате по друг начин гласувайте го и го махнете“, каза той пред депутатите.

4.9268292682927 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (205 Votes)

ШевкуновПсковският митрополит Тихон (Шевкунов) публикува видеобръщение към клира и вярващите в своята епархия в условията на влошаване на пандемичната ситуация в страната. В нея духовникът, сочен като възможен бъдещ патриарх на РПЦ, призовава християните да се страхуват от духовните „нано-чипове“ на лъжата и дезинформацията за ваксините, които объркват хората и хвърлят душите им в смут. Ето и текста на обръщението:

„Индийският щам поразява хората много агресивно. Както някога смъртоносната едра шарка е била спряна с ваксинация, включително и в Русия (Екатерина Втора е била една от инициаторките за ваксиниране още през 18 в.), така и днес нищо няма да спре тази болест освен ваксината.

Сега у нас ваксинирането е доброволно. Това е позицията на държавата и трябва да я приемем като даденост. В началото на 20 в. в Подмосковието умряха голям брой старообрядци. В Гуслици – така се е казвала местността. Те са отказали да се ваксинират срещу шарка, защото са смятали, че това е печатът на антихриста. И ако членовете на Руската православна църква са били ваксинирани и са останали невредими, то между тогавашните старообрядците в Подмосковието са загинали хиляди.

 

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора