Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.9252336448598 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (107 Votes)

indexРуският свещеник Сергий Чечаниев от Санкт Петербург публикува в „Русская линия“ своето мнение по въпроса „Кого трябва да екзекутира президентът Путин“. Зловещата статия потвърждава все по-очевидната истина, че Русия възражда съветския тоталитарен режим с присъщите му методи на масово избиване на „външните и вътрешни врагове“. С тази разлика, че сега православните свещеници не са обект на кървавите репресии, но им е отредена ролята на техни пропагандатори…

И така се изпълнява казаното в Лука 11:25-26 за повторното завръщане на бесовете с още по-голяма сила там, където милостта на Бога не е била оценена и „в пометения и нареден дом“ Господ не е намерил прием: „Когато нечистият дух излезе от човека, минава през безводни места, търсейки покой, и, като не намира, казва: ще се върна в къщата си, отдето излязох. И като дойде, намира я пометена и подредена. Тогава отива и довежда други седем духа, по-зли от себе си, и като влязат, живеят там; и последното състояние на оня човек става по-лошо от първото“. Няма нищо по-зловещо от това долните думи да звучат от устата на православен свещеник.

Ето и откъс от текста на свещ. Сергий Чечаниев в популярното пропагандистко издание, на който досега не е реагирал критично нито един представител на РПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

1154Всяка празнична икона предава в образи и сюжети смисъла на съответния празник. Затова я наричат „богословие в образи“. О. Василий Шаган от храм „Св. Николай“ във Варна представя иконографията на Богоявление. Чрез едно от известните изображения на Богоявление от светогорския манастир „Дионисиат“ той ни разказва за дълбокото съдържание на празника. Какво е изписано върху иконата и умеем ли правилно да „прочетем“ написаното? Какви сюжети откриваме там и как те ни помагат осмислим събитието, което празнуваме, и да бъде радостта ни пълна.

4.8923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (65 Votes)

209Малцина в нашата страна чуха новината, обявена през юли т. г.: Центърът „Тависток и Портман“ в Лондон, единственият в страната, който отговаря за проблемите на половата идентичност при деца и юноши, ще бъде закрит през пролетта на 2023 г.! Защо? Защото следваше стратегия на безусловно одобрение на смяната на пола, за която има сериозни съмнения, че по-скоро вреди, отколкото да е от полза за интересите на непълнолетните.

Но нека вземем нещата по реда им. Въпросното звено, филиал на известния и исторически детски психиатричен център „Тависток“, започва да приема през 1989 г. деца и юноши от цяла Великобритания, които се чувстват неудобно (изпитват дисфория) с биологичния си пол. През изминалите години увеличението на броя на тези лица е зашеметяващо: от 97 души през 1997 г. до 2519 през 2018 г. Разбира се, списъците с чакащи са много дълги.

Това не беше проблем на центъра, тъй като тенденцията е глобална. В Швеция броят на момичетата на възраст между 13 и 17 години, които искат да станат момчета, се е увеличил с 1500% между 2008 и 2018 г.! Тогавашният британски министър по въпросите на равенството Пени Мордонт обаче призова за разследване, за да се установи защо молбите за смяна на пола са се увеличили толкова драстично. Трябва да отбележим, че има превес на момичета: за съответния период от 21 години от 40 те са станали 1806!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

98Красноречиви коментари за руските ракетни удари от 10 октомври срещу най-големите украински градове на водещи пропагандатори по руските медии. Сред тях неизменно са и „църковници“, които говорят, че такава е волята на Христос и всичко е в името на Православието.

Борис Корчевников – телевизионен журналист, генерален директор на канал „Спас“, водещ на предаването „Човешка съдба“ по канал „Россия-1“ коментира за руските зрители бомбардировките срещу Киев. Според него това се случва по молитвите на светците:

kw„Вечерните удари в Киев дойдоха когато Киевската печерска лавра и целият православен свят вече бяха започнали да празнуват Събора на Киево-печерските светии.

Това е цяла армия от светци, покровители на Киев и на целия Руски свят, който започва от тях.

Стотици и хиляди известни и неизвестни светци, лечители, свети воини, свети князе… – те са армия, която продължава да живее с нас, да воюва заедно с нас и да се застъпва пред Бога за нас.

Може би някои ще се изненадат, но светиите, там горе на небето, молят Бога… за отмъщение“.

4.9094488188976 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (254 Votes)

detВ деня на обявяването на мобилизацията патр. Кирил призова руснаците да не се страхуват от смъртта. „Именно страхът от смъртта прогонва воина от бойното поле, подтиква слабия да се предаде и дори да се опълчи срещу брата си“, казва той в проповед на 21 септември.

И така, какво имаме? Патр. Кирил, „нашият велик господин и отец“, както го наричат в храмовете, очаквано изостави своето паство, своите словесни овце. Даже по-лошо. Той откровено ги пренебрегваше и преди, като дружеше с властимащите и се обграждаше със злато и високи постове, но сега просто ги остави да бъдат изтребени. Защото наемникът, според Христос, не е пастир. Фарисейският наемник на Путин не е пастир, а овцете не са негови. Когато вижда вълка, той дори не бяга, изоставяйки поверените му от Бога овце, а сам (!) ги напъхва в челюстите му. Дружбата с вълците се оказва по-важна.

Именно той, патриархът, трябваше да изрече открито словото на истината: войната е най-голямото зло и трагедия. Агресивната и завоевателна война срещу бившия братски народ е престъпна и богопротивна. Спрете, опомнете се! Путин не знае какво прави. Молете се, братя и сестри, бъдете трезви, отвърнете се от злото и вършете доброто. Не позволявайте на сърцата си да бъдат заразени от омразата, която струи отвсякъде.

 

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора