Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.9457013574661 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (221 Votes)

ПредателствотоДвери стартира рубриката „Не от Евангелието“, в която ще публикуваме без редакторска намеса откъси от проповеди, изказвания или текстове на руски свещеници и представители на РПЦ. Те са тъжно свидетелство за приноса на православните клирици във формирането на днешния мрачен култ към войната и насилието. Свидетели сме на това как християнски пастири, призвани да водят Църквата, да разкриват пред вярващите образа на Христос и Неговия мир, не се срамуват да подкрепят дори ядрена война и оправдават омразата си към човека с цитати от Божието слово. Ние знаем кой е наричан човеконенавистник. Затова днес е повече от важно да се научим да различаваме Божието слово от лукавото му изкривяване. Призивът на Христос да бъдем будни, който звучи в евангелските църковни четива на Страстната седмица, е насочен към всеки християнин. Защото всеки вярващ е призван да познава и различава къде е Христос и Неговият мир и кои са плодовете на Светия Дух: „любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание“ (Гал. 5:22-23). А тяхната противоположност идва от лукавия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

31816Руската православна църква отложи провеждането на своя Архиерейски събор за неопределено време. Съборът, който е ръководният орган на РПЦ, трябва да се провежда на всеки четири години. Той вече беше отложен заради пандемията, а сега е отложен заради „трудното международно положение“. Руската служба на Би Би Си обяснява какво трябваше да се реши на събора и как отмяната му е свързана с войната в Украйна.

Какво представлява Архиерейският събор?

На 17 април 2022 г. членовете на Св. Синод на РПЦ обсъдиха провеждането на Архиерейския събор в дистанционен формат. „Поради факта, че международното положение затруднява пристигането в Москва на много членове на Архиерейския събор, беше решено да се отложат датите на събора за есента или зимата на 2022 г.“, се казва в окончателното решение на заседанието на синода. Не се съобщава кой е присъствал на срещата, въпреки че имената на присъстващите обикновено се оповестяват публично. Един от постоянните членове на синода е митрополитът на Киев и цяла Украйна Онуфрий.

Архиерейският събор е висшият йерархичен ръководен орган на РПЦ. Съборът взема всички основни решения, включително канонически, и е също така най-висшият съдебен орган на църквата (включително дава оценка на действията на патриарха). По устав той трябва да се провежда на всеки четири години, но за последен път се проведе през декември 2017 г., след това беше отложен заради пандемията за май 2022 г., а сега е отложен за пореден път.

4.9784366576819 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (371 Votes)

2441От много години съм енориашка на Украинската православна църква – Московска патриаршия в Украйна. Затова църковният живот ми е близък. Заради войната в Украйна дъщеря ми и аз бяхме евакуирани в друга държава. Но тъй като сега сме във Великия пост, реших да отида в храм на Руската задгранична църква.

И бях поразена от неща, които според мене не биха могли да се случат през 21 в. (не съм много добър писател, но ще се опитам да изложа мислите си).

Днес бях в църквата за неделната служба. Там имаше много руснаци, които са се преместили в богата страна и не са бедни, не живеят в Русия и виждат как работи европейската система; дошли са тук, за да се ползват от предимствата на европейския живот.

И това, което виждам: свещеникът благославя руските власти и тяхната армия. В проповедта си той каза, че братоубийствената война ни е дадена заради нашите грехове и че всеки е виновен за нея. В известен смисъл съм съгласна с него: според Достоевски всеки е отговорен пред другите. И фактът, че това е братоубийствена война, също е верен, дори само защото според Писанието всички хора са братя, поне християните. По някаква причина обаче едновременно с това свещеникът благославя руското правителство и руската армия. Пълен с хора храм, всички толкова блажено щастливи, с умилни лица след причастие, с малките си деца, и всички слушат и внимават, докато свещеникът благославя убийци.

4.9714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (280 Votes)

img 1682Архим. Серафим (Панкратов), р. 1975 г., клирик на Сумска епархия на Украинската православна църква към Московска патриаршия (УПЦ-МП), председател на храма „Св. архангел Михаил“ в с. Журавное, един от авторите на обръщението на духовенството на УПЦ-МП за спиране на поменаването на Руския патриарх Кирил на богослуженията и за провъзгласяване на автокефалия.

Авторът проследява процесите в Украинската православна църква и украинското общество през последните двадесет години и маркира ключовите моменти, довели до превръщането на църквата в проводник на руските интереси и отчуждаването ѝ от народа. Българският читател може да открие допирните точки с църковно-политическите процеси у нас.

Дойде моментът да кажа публично това, за което съм имал възможност да говоря открито само с ограничен кръг познати и с моята енория. Досега не бях писал за това и заради опита си от много разговори, в които виждам неспособността на мнозинството в УПЦ да чуе истината, но вярвах, че ще се удаде случай да разкажа всичко това на по-широк кръг. Дори нашият епископ не е напълно наясно с моите възгледи. Това говори по-скоро зле за мене…

Ние не сме жертви на нечия несправедлива омраза, не сме носителите на Светлината, които са мразени, само защото Светлината на Истината е в тях. Ние сме лицемери и лъжем себе си, енориашите и обществото, но повечето неволно, което, разбира се, не оправдава самите лъжи и лицемерие.

Бъдещето на нашата църква зависи от това как ще осмислим случилото се. Ако сме виновни, тогава само разкайвайки се можем твърдо да разчитаме на Божията милост.

4.9808695652174 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (575 Votes)

UuAeeo56E UПрез последния месец се проявиха всички признаци на духовната смърт на РПZ като условно християнска общност. Много духовници и епископи активно участват в Z-пропагандата, а останалите в най-добрия случай мълчат, без да осъждат агресията на своята страна срещу съседната държава. Някои не одобряват случващото се, но мълчат, страхувайки се за себе си, за семействата си и за положението си в клира.

Но изведнъж от нищото се появява малка искрица надежда. Или свещеници ще се съберат и ще подпишат макар и вял, но все пак призив срещу войната. Или изведнъж скромният селски свещеник Йоан Бурдин ще се превърне в истински пример за християнски пастир, който осъжда случващото се беззаконие.

Понякога има и други духовници, които се осмеляват да кажат нещо, но ние често се опитваме да не ги споменаваме, за да не им навреди появата на името им в нашия сайт „Ахилла“. Когато обаче някой свещеник пише открито на страницата си в социалната мрежа, смятаме, че можем да го цитираме и да се радваме, че има такива свещеници.

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари