Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

3.5054945054945 1 1 1 1 1 Rating 3.51 (91 Votes)

Image 1345483_407Клирът се бои от академични богословски диалози, за да не изпадне в конфуз

Освен православните, всички останали са еретици и разколници. Католици, протестанти и пр. християнски вероизповедания нямат право да се наричат „църкви“. Идеята за тази ненадейна позиция на БПЦ принадлежи на Ловчанския митрополит Гавриил, подкрепена безрезервно от Пловдивския владика Николай и подписана от 240 свещеници. Предисторията на този акт беше представена в последния брой на тв предаването “Вяра и общество” и нямаме основание да се съмняваме в некоректност.

Тезите за взаимоотношенията на православната църква с останалия християнски свят православните църкви приемат на среща през януари т. г. Те са част от темите, които предстои да обсъжда всеправославният събор през юни. Съгласно документираното предсъборно решение, православната църква твърдо вярва, че “заема господстващо място в делото по насърчаването на единството на християните в съвременния свят.” И че движението за възстановяване на единството на християните изобщо не е чуждо на естеството и историята на православната църква. То е последователен израз на апостолската вяра и традиция при новите исторически условия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

aprilskoНово свидетелство за събитията по време и след Априлското въстание чака своята премиера. До месец ще бъде издадена т. нар. Владишка тетрадка с писма свидетелства на ситуацията след потушаването на въстанието в селищата на Пловдивската епархия. Оценката на историците е, че тези писма са едни от най-автентичните български домашни извори за периода.

В тази тетрадка са събрани писма от Пловдивската митрополия до Българската екзархия в Цариград за събитията от май до септември 1876 година - дните на потушаването на Априлското въстание. Информацията идва чрез докладите на свещеници от Пловдивско и Пазарджишко и е оформяна първоначално от митрополит Панарет. След като той е принуден да избяга в Цариград заради подозрение, че е един от подбудителите на въстанието мястото му на летописец заема неговият заместник епископ Гервасий Левкийски. Адресатът е екзарх Антим Първи. Оригиналът на писмата не е открит, въпреки че владиците са имали правилото да пишат в няколко екземпляра с цел съхранение.

Историята на самия препис звучи приключенски. В нея са замесени освен юристът д-р Александър Пеев, известен на широката публика с псевдонима си "Боевой" на нелегален разузнавач на Съветското командване през неговия син Димитър до семейството на журналиста Свилен Мишляков, който решава да продължи научните изследвания на майка си върху ръкописа. Така от ръка на ръка нотариално завереният препис стига до наши дни. Завръзката на сюжетната линия обаче е свързана с балканските нрави по чаршията.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

efВсе си мислех, че времето от 90-те години, когато различни американски евангелизатори кръстосваха страната ни надлъж и шир, за да християнизират народа ни и лично да ми „подаряват“ напразна надежда за „изцеление и спасение“, е безвъзватно отминало, но не би!

От няколко седмици в някои християнски (протестантски) медии и социалните мрежи широко се рекламира поредната може би закъсняла „съживителна и изцелителна“ инициатива, подкрепена от харизматичните петдесятни църкви в любимия ми град Пловдив.

Главно действащо лице в нея е небеизвестният мисионер и благовестител в харизматичните среди Даниел Коленда, сегашният президент на Международната организация „Христос за всички нации“. Мероприятието ще се проведе на 15 и 16 април тази година в новооткритата спортна зала „Колодрума“ в гр. Пловдив. Капацитета на залата е около 7 000 човека и според организаторите той не само ще бъде запълнен, но очакванията им са този „съживителен“ форум да бъде посетен от над 10 000 човека.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

SvNaumDrujba2Тази църква е малка, като влезеш вътре, можеш да си помислиш дори, че това не е църква, а параклис.

– Това църква ли е, или параклис? – попитах жената, която продаваше свещите.

– Църква е – каза жената.

И така строго го каза, хем мило, но строго, че аз веднага се укорих за въпроса си.

– Аз живея в блока до църквата – каза ми едно момиче няколко дни след като за първи път през живота ми най-сетне намерих къде е тази църква до езерото. Отдавна се канех да отида, но все нямах път натам, трябваше да прекося цяла София със задръстванията и ремонтите. Но изведнъж стана тъй, че повод се намери и отидох. И я видях, издигната на нещо като хълмче до езерото. Езерото блестеше на слънцето, един дядо вече беше хвърлил въдицата си и сега се взираше във водата, клекнал на стръмния бряг.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (45 Votes)

bogomilstvoПоради разразилата се шумотевица около т. нар. Събор на богомолите, който понастоящем се провежда до гр. Велики Преслав, си струва да разгледаме някои от основните схващания на богомилското учение. Тази дуалистична ерес се пропагандира от някои общественици като изключително прогресивна и напредничава доктрина и едва ли не като повод за „национална“ гордост... Ето за какви постулати става въпрос:

1. Богомилите наричат сатаната „творец на видимите неща и го назовават разпоредител на дъжд, град и на всичко, което произлиза от земята“.

2. Богомилите говорят, че „сатаната е създал Адам и Ева“.

3. Богомилите казват, че „жената зачева в утробата си със съдействието на сатаната и оттогава сатаната пребивава неотстъпно дори и до раждането на младенеца, което не може да бъде прогонено чрез светото кръщение, но само чрез молитва и пост“.

4. Богомилите учат, че „не е прилично да се трудим, да вършим земни дела, както е казал Господ: „Не се грижете какво ще ядете или какво ще пиете, или с що ще се облечете; защото всичко това дирят езическите народи“. Презвитер Козма коментира по този повод: „И затова едни от тях ходят празни, не искат да вършат нищо с ръцете си, ходят от къща в къща и ядат чуждото имане – на измамените от тях хора“.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник