Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
images4.jpg В неделя сутринта, минути след като прие св. причастие, на 96 г. отиде при Бога архим. Йоан Крестянкин. Отец Йоан бе един от тримата най-почитани в Русия духовници. При него ходеше покойният патриарх Пимен и сегашният патриарх Алексий II. Той беше единственият монах, когото президентът Путин поздрави за юбилея му и по този повод бе награден с орден "Св. Серафим Саровски I степен". През август 2000 г. руският президент посети лично стареца Крестянкин, като беседва с него на четири очи. След тази среща в руското общество заговориха за нов етап на връзките между "възстановената държавност" и "древните духовни традиции".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Главният редактор на френски всекидневник, който препечата карикатурите на пророка Мохамед, беше уволнен в четвъртък, съобщиха световните агенции.
Карикатурите, които бяха за пръв път публикувани през септември в датския вестник Юландс постен и предизвикаха брожения в мюсюлманския свят, в сряда бяха препечатани във френския в. Франс Соар и още няколко европейски вестника в защита на свободата на изразяване.

Жак Льофран, главният редактор на Франс Соар, бе уволнен от собственика на вестника Реймон Лака, който е египетски магнат.

Темата е чувствителна във Франция, където живее най-голямата мюсюлманска общност в Европа, наброяваща 5 млн. души.4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
l_113077.jpgВ интервю за италианския вестник Джорнале бившият дългогодишен директор на българската секция на радио “Ватикана” архимандрит Георги Ялдъров опровергава версията на българските власти, според която на среща на Йоан-Павел Втори с бившия министър на външните работи Петър Младенов папата казал, че вярвал в невинността на българите.

“В разговор на четири очи, на който аз превеждах, Петър Младенов притисна папата до стената и разпалено се опитваше да го убеди, че българите нямат нищо общо с атентата”, твърди Ялдъров.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
0603.jpgПътят - малко кишав сняг и повече кал върху изронения от годините асфалт, сивее от другата страна на предното стъкло. През страничните се виждат метър-метър и нещо заледени стени от предколеден сняг. От него гледката съвсем не става по-бяла - опръскан е с кал, рядка и сивкава, сякаш от Предхристови времена. Кал, разпиляна от непочистеното грънчарско колело на Твореца.

4.1875 1 1 1 1 1 Rating 4.19 (16 Votes)
Naslovna.jpgВ края на всяка година в Русия се разгаря един и същ спор – за или против “Руското Рождество”. Трябва ли Русия да празнува този светъл християнски празник отделно от целия свят, на 7 януари според стария Юлиански календар, или трябва да празнува на 25 декември – установено в християнската Църква от десетки векове. “Двери на Православието” вече публикува официалния отговор на Московска патриаршия по повод тези дискусии. Сега ще запознаем нашите читатели с някои акценти от публикациите в руските вестници, списания и интернет-форуми по този въпрос.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики