Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.9766081871345 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (171 Votes)

1650379163331В рубриката „Не от Евангелието“ ви представяме публични изказвания, от проповеди и интервюта на руски клирици, които показват как в руските църковни среди мислят за войната в Украйна и за самите украинци. Основните тези са, че Русия воюва срещу целия свят, който е грешен. Тя има мисия от Бога, която оправдава нахлуването в Украйна. Украйна не трябва да съществува, защото украински народ няма. Тази гледна точка включва задължително и реабилитиране на съветския период в миналото на страната.

Прот. Андрей Ткачов: „Защо всички мразят Русия толкова много? Като начало ще ви помоля да се успокоите. Първо, не „всички“, а само развратилата се антихристиянска част от човечеството. Две трети от света са заинтересовани и уплашени наблюдатели. Второ, омразата на негодника е всъщност висока похвала. И ако международната компания от дяволски деца крещи, че „вие съсипахте живота им“ (нарушихте схемите за глобална кражба и всеобща поквара), значи живеете според Заповедите.

Нашият проблем се решава чрез откриването на нашето собствено лице. Както пише Федотов: „Русия не може да бъде равна на Франция или Германия, тя има специално призвание. Русия не е нация, а целият свят. Задачите на Русия са наднационални (на базата на руския етнос) и планетарни. И това не е гордост, а Кръст“.

4.9463087248322 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (149 Votes)

Metropolitan Chrysostomos of MessiniaНахлуването на Русия в Украйна и упоритият отказ на Московската патриаршия да признае каноничната автокефалия на Украинската църква са двете страни на една и съща монета – руско-московския империализъм, който политически се проявява като експанзионизъм, а геоцърковно като познатия и претоплен разказ за „Третия Рим“. Що се отнася до последното, наблюдаваме обаче една промяна, особено след 2009 г. (избирането на патр. Кирил), тъй като дотогавашното му неисторическо богословско-църковно и съвсем не канонично утвърдено съдържание придобива политико-идеологически измерения.

Настоящата причинно-следствена основа на войната в Украйна, както и системното фалшифициране на автокефалната църковна идентичност на Украйна, несъмнено са израз на общ идеологически компонент на руското политическо ръководство и Руската църква по отношение, от една страна, на оспорването на законното право на независимо присъствие в обществото на нации, независими като идентичност, език, суверенитет, култура и църква, а от друга – налагането на руския етноцентризъм (етнофилетизъм) и панславизъм на политическо и църковно равнище.

4.9121951219512 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (410 Votes)

Дугин„Сред десетките мислители от късната съветска епоха Дугин беше най-младият и най-кръвожадният. За да осъществи метафизическите си планове, му беше нужно да залее с кръв половината земно кълбо – западното“, пише руският философ и литературовед Михаил Епщайн. Мрачната метафизика на Александър Дугин е популярна освен в някои политически кръгове у нас, които издават на български език негови трудове, но също и в богословски среди, които виждат в нея „християнски“ отговор на съвременната цивилизация. В тези църковни среди той легитимира своята човеконенавистна утопия чрез яростната критика на западната култура. В неговото окултно по същността си учение се използва немалко „християнска“ лексика, изтръгната от нейния евангелски и църковен контекст. Според мнозина именно идеологията на Дугин вдъхновява войната на Русия срещу Украйна като прелюдия към една световна и унищожителна за човечеството война.

Когато научих за зверствата на руските военни в Буча, изпитах понятен ужас, но не бях изненадан. На какво да се учудвам? Та нали познавам отдавна възгледите на Александър Дугин! Същият, който през 2014 г. във връзка с нахлуването на руската армия в Крим и Донбас изрече, обръщайки се към студентите: „Да се убива, да се убива и да се убива. Никакви други разговори не са нужни. Като професор мисля така“. Дугин привлече вниманието ми много по-рано, в началото на 90-те, когато пишех книга за най-новите течения в руската мисъл (тя излезе на английски в два тома: „Феникс на философията“ и „Идеи срещу идеокрацията“). Сред десетките мислители от късната съветска епоха Дугин беше най-младият и най-кръвожадният. За да осъществи метафизическите си планове, му беше нужно да залее с кръв половината земно кълбо – западното. А ако Западът не се подчини, Дугин планираше да взриви целия свят, тъй като небитието според него е в края на краищата по-добро от битието. Битието разделя хората, а небитието ги обединява.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

1bcd4ef2f52a3280b53d853ee3e09c27Велико Търново е градът с най-много сгради, построени от майстор Колю Фичето през деветнадесетото столетие. Сред тях са и пет църкви. Десетки доброволци се включиха в инициативата на клуба за култура „ТАМ“ и почистиха в почивните дни гората от саморасли дървета и храсти и сметището, в което от години са превърнати останките на Фичевата черква „Свети Спас“ в старопрестолния ни град.

4.9457013574661 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (221 Votes)

ПредателствотоДвери стартира рубриката „Не от Евангелието“, в която ще публикуваме без редакторска намеса откъси от проповеди, изказвания или текстове на руски свещеници и представители на РПЦ. Те са тъжно свидетелство за приноса на православните клирици във формирането на днешния мрачен култ към войната и насилието. Свидетели сме на това как християнски пастири, призвани да водят Църквата, да разкриват пред вярващите образа на Христос и Неговия мир, не се срамуват да подкрепят дори ядрена война и оправдават омразата си към човека с цитати от Божието слово. Ние знаем кой е наричан човеконенавистник. Затова днес е повече от важно да се научим да различаваме Божието слово от лукавото му изкривяване. Призивът на Христос да бъдем будни, който звучи в евангелските църковни четива на Страстната седмица, е насочен към всеки християнин. Защото всеки вярващ е призван да познава и различава къде е Христос и Неговият мир и кои са плодовете на Светия Дух: „любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание“ (Гал. 5:22-23). А тяхната противоположност идва от лукавия.

 

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб