Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.7837837837838 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (37 Votes)
1_29.jpg- Ваше Преосвещенство, Светият Синод вече има позиция за прословутия гей парад, който стана обект на бурни обществени дебати. Даже Българската православна църква (БПЦ) беше упрекната, че забавя своето становище. Сега сигурно ще бъде упрекната в прекалена строгост.


- БПЦ като наша духовна майка и пазителка на Христовите истини, като част от едната, свята и апостолска църква винаги има грижа за всички свои чада в страната и извън нейните предели, и във всяко отношение бди за спасението на всяка християнска душа и за нейното утвърждаване в Христовата истина. Подобно явление, което се случва за пръв път в нашата държава, е печално, жалко и най-вече служи за съблазън на всички ония, които ще видят това безчинно сборище. Св. Синод на БПЦ със загриженост изразява своето становище в изявление до президента, председателя на парламента, премиера и кмета на София. Ние с духовна болка и загриженост за Христовото паство изказваме своето притеснение относно провеждането на гей парад в нашата Богохранима столица и то в тези благодатни дни, когато скоро ще отбележим паметта на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел, и на прага на идването на Св. Богородица в нашия столичен град чрез своите чудотворни три образа - троянската, бачковската и рилската свети икони.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
1_21.jpgВъзрастни хора спят под мостове и в мазета, защото техните деца не са им обърнали никакво внимание, казва свещеникът

Отец Иван е изградил Дом за деца “Св. Николай” в двора на църквата “Света Троица” в Нови хан, община Елин Пелин. От там вече са минали над 300 деца. Изграждането на дома започва още през 1988 година с 480 лв. първоначален капитал. Там се настаняват деца от проблемни семейства, но трябва да спазват много строги правила на поведение. Единствените доходи на сиропиталището идват от дарения и помощи. Отец Иван има амбициозни идеи за бъдещи проекти, които някой ден ще бъдат реализирани.


- Как решихте да направите сиропиталище?

- Това е един много дълъг въпрос, който много дълго мога да ви обяснявам. Един свещеник, когато проповядва какви трябва да бъдат хората и какво трябва да правят, трябва да им покаже, не само да им казва. В Евангелието се говори, че трябва да помагаме на бедните, на тези, които са в немощ, които имат нужда от помощ, които сами не могат да се оправят в живота. Някой трябва да започне това нещо. Една голяма част от делото е да застана и да им покажа, че думите на свещениците не са празни, а са реалност и може да се сбъдне и може да се изпълни това, което е написано в Светото евангелие. Исус е казал, че ние можем да го напривим, да следваме Неговия път, че не е трудно, а е много лесно, стига човек да отвори душата и сърцето си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (56 Votes)
1_9.jpgВсеки Божи ден в продължение на 20 години залъкът на Василка Костова е бил с 40 стотинки по-тънък. Всеки ден тя е откъсвала по 40 стотинки от мизерната си пенсия. Не всеки ден е имала хляб, но всеки ден заделяла по 40 стотинки. За да събере цели 3000 лева, които дарява на една света обител.

Случайно или не, този манастир носи имената на лечителите Козма и Дамян, наричани "светите безсребърници".

Бог дава голяма благодат, ако помогнеш на манастир. Дори и една керемида да купиш, тя е от полза за душата. Тези думи, изречени от дядо й, 83-годишната Василка Костова помни и днес. Те й помагали в трудните дни, когато стотинките не й стигали, за да си купи хляб, топлели й душата във вечерите, когато вместо да си сготви манджичка, хапвала филийка, поръсена с пипер. 20 години жената не нарушила обета си, който дала през 1987 година - всеки ден да отделя по 40 стотинки, за да направи дарение на манастир в разруха. През всичкото това време я крепи вярата - в Бог и в доброто.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)
1_3.jpgГолемият наш учен историк академик Йордан Иванов прави в началото на ХХ в. няколко рисковани пътувания и изследвания в останалата под турска робия Македония, увенчани с капиталните му съчинения: “Северна Македония. Исторически издирвания”(1906 г.); “Български старини из Македония”(1908 г.) и “Българите в Македония. Издирвания и документи за тяхното потекло, език и народност”(1915 г.). В тия си трудове с обилни доказателства той разкрива политическото, църковното и културното минало на Македония като част от историята и културата на българския народ.

Извънредно ценно и скъпо на сърцето му е откритието, което прави през декември 1906 г. в книгохранилището на Зографския манастир: черновата на Паисиевата “История славеноболгарская”. Още в първото си съобщение за тази своя находка в Историческото дружество, а сетне и в първото издание на “Български старини из Македония”(1908 г.) Й. Иванов спонтанно заявява, че “в езика се забелязват повече особености от говора на Пририлските краища, откъдето бил родом Паисий”.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (22 Votes)
1_108.jpgДа се разследва поведението на няколко божи служители по време на опелото на дългогодишен свещеник искат близките на ставрофорен свещеноиконом Стефан Станев от Горна Оряховица, се жалва една от неговите дъщери Калинка Томова на дядо Григорий. В скандалното изложение до владиката от края на май 2008 г. са описани потресаващи факти от опелото на 81-годишния отец Стефан, починал няколко дни преди това.

По канон отецът трябва да бъде опят от седмина свои колеги и да му бъдат прочетени пет евангелия.  Тъжният ритуал се състоял в най-голямата църква в Горна Оряховица „Света Богородица”. Но вместо 7 свещеници, пристигнали четирима и при това видимо почерпени. Вместо от пет евангелия, те започнали да четат от един бял лист, който си прехвърляли помежду си, а мобилните им телефони не спирали да звънят по време на опелото и от тях се чували гайди и кючеци, сочи жалбата до Великотърновската митрополия. За погребението на отец Стефан в Горна Оряховица дошли и трите му дъщери, едната от които живеела в Италия, събрали се миряни и много негови близки, за които той правел всичко по канона цели 41 години в служба на Бога и Църквата.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж