Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (4 Votes)
Конфликтът, избухнал заради датските карикатури, често се представя като изражение на сблъсъка на цивилизации между либералния Запад и един отхвърлящ свободата на словото ислям. Голямо невежество и още по-голямо двуличие са необходими, за да се придържа човек към подобна теза. Свободата на словото във всички западни страни вече е ограничена от една страна от закона, а от друга - от съществуващия социален консенсус. Антисемитизмът се наказва от закона, както и посегателството срещу други общности: през 2005 г. католическата църква във  Франция успя да издейства да бъде забранена реклама, в която беше използвана  картината "Тайната вечеря", но апостолите бяха заменени от жени в оскъдно облекло. Подходът беше съвсем същият като на мюсюлманските асоциации днес.  Но кои вестници тогава публикуваха забранената реклама в името на свободата на словото?

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
l_114600.jpgПрез последните месеци у нас все по-голяма публичност добива идеята за  възстановяването на една стара военна европейска традиция - за свещеници в армията. В България тази тема е също нова, но с потенциал да стане актуална много скоро, според Младен Бочуков, национален координатор на християнското надденоминационно “Направление за работа с Въоръжените сили”.

Става дума за духовната подкрепа, от която се нуждаят нашите военни като активна част от натовските войски. Няколко хиляди са отпечатаните и дарени Нови завети и Библии, които служението  предоставя на войниците от българския контингент в Ирак.  

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
Неотдавна касичката в параклиса на един санаториум, където болните се молят и за Божията помощ, беше разбита и парите за изписване на свети икони - взети. Това светотатство ме кара да се съглася поне сега с покрилия се с печална слава полемичен автор на ”Сблъсъкът на цивилизациите” – Самюел Хънтингтън, който в интервю за Франкфуртер алгемайне цайтунг през септември миналата година каза, че Европа е езическо християнско общество. Добро обяснение на това, защо тези езичници-християни, стъпващи в църква само на Великден или Рождество, не реагират бурно и с възмущение, когато тяхната вяра се осмива с всички средства и по всички медии и още по-лошо - сами оскверняват храмовете си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
0802_1.jpgАко понятието културно многообразие винаги е включвало някаква форма на ангажираност, днес то направо разпалва страстите. Тероризмът подстрекава действията ни и превръща различията ни в раздори преди да използва тези различия като алиби. За това няма съмнение: не е толкова лесно да възхваляваш "множествената култура", когато виждаш как белгийки са убеждавани от белгийци със северноафрикански произход да извършват самоубийствени атентати.

4.5862068965517 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (29 Votes)
mosque.jpgНа постхристиянските социални държави не им достигат деца и мъжество

 
Много от това, което днес наричаме западен свят, няма да преживее нашето столетие. Твърде възможно е на географските карти да останат региони с наименование Италия или Германия, така както все още съществува постройка, наричана "Света София" в Истамбул. Само че това вече не е храм, а единствено недвижим имот. Италия и Германия също ще се превърнат в названия на недвижима собственост. За онези, които вярват, че западната цивилизация е по-добра от всяка друга алтернатива, проблемът се състои в това, да бъде спасена поне част от Запада.

 

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец