Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (18 Votes)

 Im1Патриарх Максим вече пети месец живее в Правителствена болница, защото физическата му издръжливост рязко намаляла.

Излязъл за службата за Голяма Богородица в Троянския манастир и след това едва успял да се възстанови. Има вероятност да бъдат отложени честванията на юбилея на храма “Свети Александър Невски”, който съвпада с рождения му ден.

“Патриархът е в добро състояние за мъж на 98 години, сигурен съм, че ще надживее 100-те. Просто силите му не стигат да пее и да води дълги литургии”, каза един от лекарите му.

Преди два дни Максим имал проблем с нокътя на десния крак, но състоянието му е повече от задоволително за възрастта му. Патриархът страда от диабет повече от 60 години и има постоянен катетър заради хиперплазия на простатата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
12На 31 август в присъствието на председателя на Европейската комисия беше открита втората линия на софийското метро. Жозе Мануел Барозу видя разкопките на античния град Сердика при едноименната станция на метрополитена, както и базиликата „Света София”, чиито подземия предстои да бъдат отворени за посетители. От няколко години във връзка със строителството на метрото в самото сърце на града, т. нар. Ларго, се провеждат разкопки, чиято цел е да бъде запазено наследството на стара Сердика. На Ларгото (площад „Независимост”) днес се намират ключовите национални институции на България: Президентството, Министерският съвет, една от сградите на Парламента. Днес тези сгради от 50-те години на миналия век са идеален пример за класическата социалистическа архитектура, но и една от основните забележителности на града. След реконструкцията на площада от новото пешеходно пространство на Ларгото гражданите могат да видят разкритото досега от археолозите, а и да станат свидетели на продължаващата им работа.

4.6190476190476 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (21 Votes)

8

Интервю с отец Панайот Чакъров, архиерейски наместник на Ямбол, за проблемите на свещеническото служение, за разликата в поколенията на старите и младите духовници и за вярата на българина.

- Отец Чакъров, разкажете с няколко думи за вашия род. От къде произхожда той, кои са по-интересните фигури в него?

- Аз се считам за кореняк ямболлия, тъй като по първите списъци за починали съм намерил имената на своите прапрадядовци. От Ямбол е баща ми, но за съжаление родът ни е малко пръснат, както се е случвало навремето с много други родове. Аз съм кръстен на чичото на баща ми, който е убит в Балканската война, бил е само на 23 години. Прадядовците ми са живеели в Каргона, до Каргонския мост, а след Освобождението сме се преместили около площад „Боровец”, където съм роден и аз.

- Във вашия род имало ли е свещеници?

- Бащата на баба ми е бил свещеник, но нямаме запазени никакви снимки от него. Баба ми е от Одрин, одринска гъркиня е, доколкото зная. Аз бях малък, когато тя почина, а и времената бяха такива, че хората много-много не говореха за роднините си. Знаете, че ги учеха да се срамуват от произхода си, ако не произлизат от работническата класа. Бащата на баба ми е дошъл с майка си от Караагач. Децата на чичовците на баща ми са все момичета и така се губи фамилията през годините и  нашият род се постопява.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (18 Votes)

th- Ваше Високопреосвещенство, лято е, но не сте в отпуск. Върху какво работите в момента ? Нова книга, проповед?

- Занимавам се с богослужение и духовна литература. Поддържам подготовката си и за проповеди, писането на беседи по различни въпроси и с научно съдържание. Основната тема, по която работя, е "Освобождението на България и приносът на Българската и Руската православна църква". Още от 1982 г. работя по нея, от времето на 5-годишния ми период в Московската духовна академия и като представител на БПЦ в Москва. Това, надявам се с Божията помощ, да стане една поредица от книги. Следващата тема е за иконите, които са свързани с Освобождението на България. Подготвям книга и по омилетика - църковните проповеди, като съм събрал над 500 публикувани в този тежък за България период.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

imageМормоните са не само църква, но и финансова империя, а това смущава някои вярващи, тъй като според тях църквата им е твърде комерсиална, пише Роланд Линднер, в. "Франкфуртер алгемайне"

Републиканците издигнаха мормона Мит Ромни за кандидат за президентския пост.

Мормоните обаче са не само църква, но и финансова империя, а това смущава някои вярващи, тъй като според тях църквата им е твърде комерсиална.

Рон Мадсън се определя като ангажиран и вярващ мормон. Напоследък обаче 57-годишният адвокат от Солт Лейк Сити само се учудва.

Това вече не е църквата, която познавам, казва той за своята религиозна общност, чието официално име е "Църква на светиите на Исус Христос от последния ден".

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит