Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.4347826086957 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (23 Votes)

12-1-1Или как се разгарят скандалите около Църквата

Новините изобилстват от случаи на крайно неприлично поведение на свещенослужители на Руската православна църква - разследванията все още се водят, но и при неизяснените картини на произшествията нещата са твърде грозни. 

Нарочно ли тези истории се поставят в центъра на общественото внимание? Това част от нечия война срещу Църквата ли е или е случайност? Тези въпроси решиха да обсъдят експерти - социолози, юристи, богослови за руската агенция Росбалт.

"Дори и най-гениалният политтехнолог не може да организира хулиганския инцидент във Всеволожкия район, където дякон преби две възрастни жени", каза известният богослов протодякон Андрей Кураев. "Когато започнат да се случват такива инциденти, в обществото възниква естествено желание да се вгледа по-внимателно в това, което се случва в църковния свят и в живота на духовенството. И медиите отразяват този чисто човешки интерес. Друг въпрос са блогерите - подчерта дякон Кураев. - В мнозинството си те са хора с демократични и либерални възгледи, които предписват на своите носители да се въздържат от вменяване на колективна вина ("ако ти си се сблъскал с чеченец-престъпник, от това не следва, че всички чеченци са престъпници"), но по отношение на православните те странно забравят този принцип. Ако един дякон е нарушил закона, то веднага се започва: "Всички попове са такива!".

4.0689655172414 1 1 1 1 1 Rating 4.07 (58 Votes)

KYanakievВ последните дни на август бях (за пореден път) интензивно търсен от представителите на масовите медии във връзка с (пак поредното) изявление на Пловдивския митрополит Николай. Както поводът на медийния интерес, така и позицията, която очевидно се очакваше от мен, ме накараха обаче да се замисля този път върху парадоксалното състояние на диалога между йерархията на Българската православна църква и т. нар. “гражданско общество”, който се възпроизвежда непрестанно в сферата на публичността ни вече от доста време. Този път популярният митрополит се беше обърнал с остро настояване към “държавата” да не позволява узаконяването на т. нар. “небрачно съжителство”, защото последното е “тежък грях”, който щял да осъди много души “на мъки в ада”. От друга страна митрополитът осъждаше и проектозакона за т. нар. “сурогатно майчинство” (тоест износването на генетичен материал от единия или от двамата генетични родители, които имат определени възпроизводителни проблеми, от жена която да роди детето за тях). Йерархът нарече подобна практика “утроба под наем”. Дотук.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

Siriiski-hristiani-1Християните в Сирия все по-често стават обект на нападения - ислямистите ги обвиняват в лоялност към режима на Асад. Много християни обаче участват активно във въстанието на страната на опозицията. Ескалацията на боевете между войските на Асад и въоръжената опозиция засяга все по-тежко и цивилното население - стотици хиляди сирийски граждани напускат страната в търсене на сигурно убежище. Проблемът засяга и християните, които са около 10 процента от населението. Много от тях се опасяват, че при победа на опозицията не ги чака нищо добро. "Непрекъсното ни обвиняват, че сътрудничим на режима. В петък, по време на молитвата, мюсюлманите заявиха, че било техен дълг да ни прогонят", казва пред списание "Шпигел" една сирийска християнка. Подобни твърдения трудно могат да бъдат проверени, но е факт, че съобщенията за нападения и гонения на християни зачестяват. Християнски духовник от Сирия, пожелал да остане анонимен, заявява, че християните много често биват обвинявани в подкрепа на режима. Много от тях вече са били принудени да напуснат родните си местa.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)


ikoniСпоред данните на полицията кражбите на ценни религиозни предменти намаляват, но това е, защото много от храмовете вече нямат ценни предмети, с които да привличат обирджии.

Посегателствата и кражбите на ценни предмети от православните храмове у нас намаляват. За миналата, 2011 г. регистрираните престъпления са само 26, докато през 90-те и първите пет години от новия век са били по 150 на година. Това съобщиха за БТА от Главна дирекция "Национална полиция", сектор "Културно-исторически ценности". От посегателствата през 2011 г. са изчезнали 30 богослужебни предмета и около 80 икони. За първото шестмесечие за тази година има регистрирани 11 престъпления, като в тях са заявени като унищожени или откраднати 37 предмета, повечето от които икони.

Експертите посочиха, че около една трета от кражбите се извършват от малцинствата, които разчитат предметите да бъдат от сребро, позлата, месинг, бронз, за да ги предадат в пунктовете за вторични суровини. Две трети от престъпленията са с цел кражба на културни ценности - икони, ценни книги и др. И идеята е да бъдат препродадени чрез антиквариати или в съседни страни. Една сериозна част от откраднатите ценности се прави опит да бъде изнесена извън граница, като най-големите пазари са в Гърция, Италия и Македония, уточниха от полицията.

4.0588235294118 1 1 1 1 1 Rating 4.06 (17 Votes)

 Im1Патриарх Максим вече пети месец живее в Правителствена болница, защото физическата му издръжливост рязко намаляла.

Излязъл за службата за Голяма Богородица в Троянския манастир и след това едва успял да се възстанови. Има вероятност да бъдат отложени честванията на юбилея на храма “Свети Александър Невски”, който съвпада с рождения му ден.

“Патриархът е в добро състояние за мъж на 98 години, сигурен съм, че ще надживее 100-те. Просто силите му не стигат да пее и да води дълги литургии”, каза един от лекарите му.

Преди два дни Максим имал проблем с нокътя на десния крак, но състоянието му е повече от задоволително за възрастта му. Патриархът страда от диабет повече от 60 години и има постоянен катетър заради хиперплазия на простатата.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин