Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (56 Votes)


Image 1582648 126Отец Иван Иванов (йеромонах Йоан) е роден през 1945 г. в Благово, област Монтана. Балканът ражда добри хора, но немотията, неправдата за забогатяване и тях вече озлоби, не са такива като преди, споделя отецът. Учи в родното село, после - в светско училище в столицата. Едва след като навършва 34-годишна възраст, постъпва в духовната академия. Расото му „дава" дядо Филарет Видински.

Отец Иван е носител на няколко отличия за благотворителност.

- Дядо Иване, идвала съм в Нови хан десетки пъти, но никога не съм заварвала паника в приюта ви. Защо се стигна дотук?

- Защото изпитвам огромен страх как ще изкараме зимата. Без пари не сме оставали, но кризата удари жестоко и дарителите. Не мога да се сърдя на никого. Народът обедня, очакваше се в един момент да го закъсаме. Чудя се сега кое по-напред да направя - пари за дърва ли да събирам, пари за ядене ли. Имам спешна нужда от основните хранителни продукти - брашно, олио, макарони, захар, боб. Никакви консерви не са останали и ми е много мъчно за децата. Преди готвехме по три пъти на ден - закуска, обяд и вечеря. Сега самотните майки готвят по веднъж на ден, просто няма храна. По-отчаян не съм бил. Но ме крепи вярата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

Vladimi1Владимир Аврамов от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" си дойде с Епархийски орден на Московската патриаршия. Преподавателят във ВТУ стенописва първите храмове в Коми и така се превръща в основоположник на иконописните традиции в руската република. Той е изографисал напълно две църкви и продължава да работи над още две. Започнал през 1997 г. и продължава всяко лято, а колко години още ще му трябват, за да завърши делото си, той не знае. Изчислил е обаче, че до момента има 340 работни дни в републиката за шестте години, в които пътува до там. Когато отиде в Коми, Владимир работи почти денонощно, защото е там в периода на белите нощи.

12 000 кв. м е площта, която той трябва да изографиса в най-голямата църква в Коми „Свети Стефан” в град Сиктивкар. Тя е строена близо до мястото, където е бил старият храм, разрушен през 1933 г. от комунистическия режим. „Тази църква е висока 64 метра до върха на кръста. Няма такива мащаби в България. „Александър Невски” в София е 53 м висока, но тя може да влезе в храма на Коми. Огромна е, а ние сме изрисували едва 2000 кв. м от стените й”, разказва Владимир Аврамов. След това обяснява, че може да работи там само три месеца през лятото заради ангажиментите си във Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново и заради ограниченията на визовия режим в Русия. Разпределя времето си така – един месец рисува в катедралата „Свети Стефан”, два – в църквата на град Усинск, която е вторият по големина храм в Коми.

Vladimir3„Започнах с Уляновски манастир, който е мъжки манастир, може би с него епископът на Коми Питирим искаше да ме провери. Направихме там една конферентна зала, която има 800 кв. м стенописи”, разказва Владимир Аврамов. С епископа се запознали в Ловеч, докато Владимир бил още студент. Рисувал там една църква и го поканили на вечерята. В края на тази вечеря той и епископът на Коми били вече приятели. Сега Владимир е ръководител на екип, в който е включил още трима свои приятели и колеги – Васил Минев, Николай Николов и Мирослав Стефанов. След като завършили успешно мъжкия манастир, получили останалите си поръчки.

От 2005 г. четворката рисува и църквата на град Усинск - втория по значимост храм след "Св. Стефан".  Усинск е нефтеното селище на Коми, има 60 000 жители и се намира само на 60 км от Полярния кръг. Стенописите, които те са направили там, са 3000 кв. м. Макар че е доста по-малка като мащаби от „Стефановский собор”, и тази църква се оказала много висока, а скелето, което направили за художника – ниско, затова му се наложило да го наставя.

Църквата е напълно завършена и е била осветена на 1 септември тази година. На церемонията са присъствали кметът на града и президентът на Коми, който е със статут на губернатор. За това, което четиримата българи са направили до момента, те са били наградени с Епархийски орден на свети Стефан Пермски за заслуги към руското православно изкуство. Това е най-голямото отличие на Московската патриаршия.

Първата по рода си за Коми авторска композиция на новомъчениците на републиката Владимир Аврамов е направил точно в тази църква. Канонизираните мъченици са 17 и те са признати за такива през 1995 г., когато Коми започва да изгражда своята единствена засега Сиктивкарска и Воркутинская епархия. Всички тези 17 новомъченици са били свещенослужители, трима от тях – епископи, и са били избити от комунистите или затворени в лагери. Жителите на Коми не почитат със специални ритуали техните гробове, но има поклоннически маршрут, в който те са включени, разказва преподавателят.

Vladimir4В тази авторска композиция Владимир е нарисувал и историята на Коми като част от историята на Русия. „Когато приех предизвикателството още в самото начало и отидох в Уляновския манастир, първо исках да избягам. За такива мащаби става дума, че аз наистина нямам представа още колко време и колко живот ще ми е нужен. Освен това попитах епископа как да рисувам, кого да следвам, а той ми каза – ти създаваш традицията”, усмихва се художникът. Той рисува канонични образи на християнски светци и следва неовизантийския стил.

В Усинск е изобразил св. Кирил и Методий. Преди това прочел, че руснаците почитат двамата братя, но никъде в техните учебници и анали те не са споменати като българи, а просто като славяни. Църквата в Усинск в момента е най-красивият храм, според жителите на града, които допълват като сравнение, че единственият храм, който изпреварва техният, е „Свети Стефан”, без да подозират, че зографът е един и същ. И продължава да работи на територията на страната им, защото другата му незавършена църква е в село Визябож. 30 изографисани църкви в България има в биографията си преподавателят във ВТУ. Заради отличната си работа той е почетен гражданин на три български града – Априлци, Ботевград и Карлово, както и на Усинск. В Априлци той спечелил тази чест, след като направил иконата на Новоселските мъченици.

4.3243243243243 1 1 1 1 1 Rating 4.32 (37 Votes)

Otez Nikolay Petkov 2Отец Николай (Петков) е свещеник, който неотдавна издаде сборник с разкази „Стадионът на старата госпожа” („Сиела”). Свещеникът е недипломиран доктор по философия, почти дипломиран доктор по литература (публичната му защита предстои през октомври). Роден е през 1971 г., във Велико Търново, където от 1989 г. до 1995 г. учи български език и литература, философия и теология.

„Три години бях докторант по антична философия при проф. Георги Каприев. Бях написал дисертацията си, всичко беше готово, но не я защитих. Беше спонтанен жест на протест…”, разказва Николай Петков. „С философията ни се разделиха пътищата. Но нито тя е страдала кой знае колко от това, нито аз”.

На 29 години се жени за съпругата си Наталия, с която имат вече две деца. На 30 години става свещеник. „По канон трябва да имаш навършени 30 години. Свещеник на гръцки е „презвитер”, т. е. човек, който е остарял. Затова казва народът "дядо поп". Предполага се, че на 30 години вече носиш мъдростта на времето. Дотогава трябва да събираш опит, зрялост”, обяснява отец Николай.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (28 Votes)

Copie de logo facebookТвърде много приятели? Авторите на изследване в областта на психологията установиха връзка между фейсбук (и другите социални мрежи) и деструктивното поведение.

Авторите на едно проучване по психология стигнаха до извода, че фейсбук и другите социални мрежи създават почва за развитието на прекалено самолюбие и повърхностно приятелство.

Учените установили пряка зависимост между количеството приятели във фейсбук и степента на „антисоциален, агресивен” нарцисизъм. Това потвърди опасенията на много скептици за вредата от социалните мрежи. Установено било, че хората, които показвали високи резултати в личната анкета за проявите на нарцисизма (Narcissistic Personality Inventory), имали много приятели във фейсбук и по-често коментирали и обновявали своите новини.

Проучването се появи във време, когато са налице все повече свидетелства, че сред младите хора се повишава нивото на нарцисизъм и самолюбие, а приятелските отношения стават все по-повърхностни. Скорошна публикация в сп. Personality and Individual Differences също потвърждава, че хора с нарцистично разстройство на личността реагират агресивно на неодобрителни коментари по свой адрес, написани на „стената” им в социалната мрежа, и по-често от другите сменят снимките в профила си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (33 Votes)

591342Измина половин година от смъртта на историка Стефан Чурешки. Той беше също така учител през един немалък период от живота си, беше публицист и журналист, беше телевизионен водещ.

Вкъщи имаше един допотопен компютър, който виеше като бетонобъркачка, а интернетът му беше отчайващо бавен, но въпреки това постоянно пишеше по форумите и публикуваше статии и текстове в различни сайтове, с надеждата да го забележат, да го публикуват и да изкара някой лев. Беше изключително горд, когато разбра, че негова книга е попаднала в Конгресната библиотека на САЩ. И сега, ако напишеш в търсачката „Стефан Чурешки”, ще изскочат десетки осиротели места в Мрежата.

През последните десет години от живота си той беше безработен. Опитваше се да се бори. Радваше се на дребните хонорари, които получаваше заради публикации във вестниците, най-вече свързани с големите национални празници. Но те не го спасяваха от хищните нокти на „Топлофикация” например, към която двамата с майка му бяха задлъжнели до гуша.

Беше голям като кит и безпомощен като дете.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum