Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.4477611940299 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (67 Votes)

1_165.jpg- Д-р Михайлов, Варненският митрополит Кирил беше избран за наместник-председател на Светия Синод, той ще ръководи и Софийската епархия. Как ще коментирате този избор и ще се отрази ли той на избора на патриарх?

- Този избор означава дисквалификация на митрополит Николай, което радва. Но митрополит Кирил излиза в силна позиция, което пък плаши. Междувременно стана ясно, че Пловдивският митрополит оспорва уставността на избора. Борбата за бялото було навлиза в остра фаза. Това се нарича съспенс.

- Водачът на бившия “алтернативен” синод Инокентий е подал молба за регистрация на нова православна църква. След кончината на патриарх Максим жив ли е разколът в Българската православна църква?

- Може и да оживее. Имат юридически шансове, ще съберат клир, ще се намерят и пасоми. “Автентична десница” копнее за религиозно представителство. Европа ще ги подкрепи. Ако се случи, това ще бъде едно реваншистки мотивирано, имотно ориентирано, корпоративно безобразие.

- След 41 години патриарх Максим начело на БПЦ, какво ще наследи следващият? Покойният вече патриарх и управлението му може ли да бъдат оценени еднозначно?

- Може, но няма да е справедливо. Силата на патриарха беше в компромиса, а компромисът има цена. В края на Живковия период мъдростта на компромиса заприлича на колаборационизъм с разпадащата се власт. Да опресним паметта си. Действаха по инерцията на верноподаническия навик, без никакво въображение за моралната задача и за това, което предстои. Сякаш бяха загубили чувство за реалност. Лъжеха официално, че в България има религиозна свобода, мистически разцвет. Лъжеха на фона на процесите в Източна Европа, на продишването на милиони. Разминаха се с историята. При това положение не беше трудно да насъскат тълпите срещу “църквата на мълчанието”, “полковниците в расо” и “червения патриарх”.

Българският култ към “оцеляването” има морална цена. Живеем с разноските на това “оцеляване”, плащаме скъпо, вероятно прескъпо, но това е нашият “стил”, секретът на прословутото оцеляване. Силата на покойния патриарх беше в монашеската му добродетел, в неговата кротост и в търпението, бих казал в историческото му търпение. Но търпението не е всичко в преломен исторически момент, нужно е и морално ръководство, реакция на съвестта. Българското търпение е двусмислена добродетел, скрива конформизъм и морално равнодушие.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

3d- Ваше Високопреосвещенство, как ще коментирате слуха за промяна в устава на Българската православна църква?

- Не е в моята компетенция. Аз съм назначен от Светия синод само за да подготвя избора на бъдещия патриарх.

- Но някои смятат, че това трябва да стане преди самия избор.

- Само новият патриарх има право да свика събор за промяна на устава.

- Какво е отношението ви към митрополитите Гавриил и Николай?

- Нямам какво да отговоря на такъв въпрос. Като християнин нямам право да коментирам отделни личности. Особено на архиереи и мои колеги.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

Пред в. Марица директорът на вероизповеданията Емил Велинов отговаря на критиките, че твърде смело коментира избора на следващия патриарх, говори за промяна на устава и създава впечатление за натиск от страна на държавата върху събитията около избора на следващия патриарх. На въпрос защо си позволява такива коментари, след като те не са в неговите правомощия, Емил Велинов отговаря така: "Не го коментирам, питат журналистите, задават въпроси, на които съм компетентен и мога да отговоря. И на вас ще кажа - следващият глава на Българската православна църква се избира от Светия синод и Патриаршески избирателен събор. Така е по устав. Това е Законът на Църквата и той позволява промяна на устава, ако митрополитите решат, че е необходимо да се правят промени".

На въпроса, ще се реши ли Св. Синод на такава стъпка, той отговаря: "Не мога да кажа. Това е решение на митрополитите на БПЦ. Аз казвам, че съществува възможност за промяна на устава. Познавам този законодателен орган и затова отговарям на въпроса ви така: Член 18 и чл. 58, ал. 1 - ако Светият синод намери за необходимо да свика Църковен събор, прави извънредна сесия. Но това са правомощия само на членовете на Светия синод в пълен състав".

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (16 Votes)

zx620Какъв трябва да е следващият патриарх, за да върне обществения престиж на Църквата. В. "Капитал" дава възможност на духовни лица, общественици, историци да споделят своите възгледи на страниците на вестника.

"Трябва да усещаме, че дори когато ни е трудно, дори когато сме в изнемога, Бог ни милва... Милва ни Бог."

Думите са на покойния патриарх на Българската православна църква Максим от последното му интервю. Избрахме ги, защото в публичните си изяви през последните години църквата много рядко е изричала думи на утеха. Когато е избирала да проговори, или е размахвала пръст назидателно, или е заемала пасивно-агресивно позиция, за да оправдае залитанията на висшето духовенство по материалното или принадлежността му към Държавна сигурност.

4.68 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (25 Votes)

Patriarch Maxim

Патриарх Максим вече е част от историята – не само на Българската православна църква, но и на цялото общество. Беше станал част от историята дълго преди кончината си. Не само заради дълголетието си, но и заради споровете, с които се свързваше неговата личност. Патриарх Максим беше последният висш духовник, свидетел и участник в три епохи от живота на Българската църква. През 1944 г. той е 30-годишен монах. През 1971 г., вече със сериозен стаж като митрополит, е избран за патриарх на 56-годишна възраст. Промените през 1989 г. посреща на достолепните 75 години. През тези четиридесет и една години на патриаршеско служение той преведе Църквата през атеистичната пропаганда на комунистическия режим, през бурните години на политическия преход и църковния разкол. След преживените публични обиди и хули той доживя хората да говорят за него като за „дядо Максим”, а всички членове на Св. Синод на БПЦ да се крият зад неговия авторитет. Доживя да бъде почитан като патриарх не само в буквалния, но и в преносния смисъл. Като всяка личност, живяла през противоречиви времена, той ще бъде оценяван през пристрастията на хората към епохата. А неговият наследник, за добро или лошо, ще бъде съизмерван с него.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст