Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.2592592592593 1 1 1 1 1 Rating 4.26 (54 Votes)

i400Пловдивският владика Николай обича да припомня светоотеческото изречение, че „Църквата е в епископа”. Разбира се, аз също знам това изречение и знам също, че то не завършва по този начин, а продължава след запетая. Но за продължението му – след малко. Защото дори тази първа част от светоотеческата мисъл – че Църквата е в епископа (си) – се нуждае от по-точно разбиране. Митрополит Николай очевидно е склонен да я тълкува, слагайки акцент върху „епископа”, така че в неговото съзнание тя гласи, че „Църквата е в епископа” в смисъл, че епископът – това и е църквата (му). Но в изречението подлогът все пак е „църквата” и, значи, тя, „църквата”, върши действието (по законите на граматиката) – тя, църквата, бива (е), живее, действа и т. н. „в епископа (си)”; акцентът трябва да се постави именно върху нея. Сиреч, светоотеческата мисъл иска да ни каже, че „църквата е в епископа”. А това означава, че „в епископа” действа, волеизявява, приема, отхвърля, решава, слуша и т. н. църквата, на която той е епископ; че волеизявите и решенията на епископа, за да бъдат волеизяви и решения на епископ с такова и такова име, а не просто на индивидуална личност, трябва да представляват волеизявления и решения на църквата, на която той е епископ. Тази последната той (трябва да) представлява като епископ. Ето защо светоотеческото изречение продължава: „Църквата е в епископа [но] и епископът е в Църквата” – което владиката Николай симптоматично пропуска. Впрочем, именно защото Църквата е в епископа и епископът е в Църквата, в Православието титулатурата на епископа е не просто формална, а съществена характеристика и дори – характерно – в църковната словоупотреба тя се поставя пред собственото име на епископа: „митрополит Пловдивски Николай” или „митрополит Сливенски Иоаникий”, „митрополит Плевенски Игнатий” и т. н. С което се изразява убеждението, че епископите са не просто „епископи”, а на съответните църкви епископите, че те са онези, които предстоятелстват църкви и като „на тези църкви” предстоятелите са въобще предстоятели (епископи).

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

patr-maksim-02-frПрез последните седмици руските медии подробно отразяват случващото се в Българската православна църква. Две са централните теми - личността на патриарх Максим и споровете в БПЦ след неговата смърт. Ето някои тенденции в коментарите в руската блогосфера.

Една от главните теми през последните дни в руската блогосфера е кончината на Българския патриарх Максим. И по-точно не фактът на неговата смърт, а това, което той е завещал на Българската църква. Руснаците с удивление узнаха, че за своя дълъг живот главата на Българската църква не е придобил почти никакво свое лично имущество, пишат Новые известия. С аскетичен живот се отличаваше и предстоятелят на Сръбската църква патриарх Павел, починал през 2009 г., но макар че аскетичното поведение на предстоятеля на Църквата е симпатична черта, не е необходимо да се изисква от всеки патриарх да се държи така, смятат събеседниците на изданието. Подобно поведение на свещенослужителите в Русия е малко възможно, защото много от епископите в Московска патриаршия са хора твърде, твърде състоятелни.

В блога си Роман Авдеев стига и по-далече, заявявайки не без ирония: Жалко, че патриарх Кирил не намери време на път за светата земя да мине през София и да отдаде последна почит към един патриарх, който е заслужил това, давайки на обезумелия в надпревара за богатство свят такъв удивителен пример за кротост и нестяжаниеСпоред прот. Михаил Ардов едва ли епископите в България ще следват примера на починалия патриарх.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)

0000173282-articleНе може да се каже, кога ще бъде взето решение за патриаршеския избирателен събор от Светия Синод. Това може да стане през декември или през януари, коментира Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод на Българската православна църква до избирането на нов патриарх, пише БТА. Той беше помолен да коментира, кога се очаква Светият Синод да вземе решение за датата на събора.

Подготовката на патриаршеския избирателен събор е дълъг процес и затова срокът за организирането му е до четири месеца от кончината на патриарх Максим, уточни митрополит Кирил.

Светият Синод на първото си заседание от зимната сесия на 14 ноември реши, че крайният срок за организирането на патриаршеския събор е до 6 март 2013 г. - четири месеца след кончината на Негово Светейшество. Патриарх Максим почина на 6 ноември на 98 години. Според устава на Българската православна църква патриаршеският избирателен събор трябва да се организира само в неделен ден.

Богословът проф. Иван Желев коментира пред БТА, че теоретически патриаршеският избирателен събор може да бъде организиран от втората половина на януари до 24 февруари, в една от неделите в този период. Според него последната възможна неделя за свикването на събора е 24 февруари, тъй като следващата неделя е 3 март, когато е национален празник.

4.0810810810811 1 1 1 1 1 Rating 4.08 (37 Votes)

7ccНяма начин да не повторя заключението на много коментатори, че още преди да е предадено на земята тялото на покойния патриарх български Максим, вече се разрази истинска спортна треска от прогнози и залози за това кой ще го наследи на трона. Вихрушката от спекулации определено оставя доста горчив вкус.

Въпросът обаче е неизбежен, макар и твърде прибързан. Но както е известно, за да се получи точен отговор, най-съществено е да бъде формулиран и правилно задаваният въпрос.

А правилният въпрос е не кой ще наследи бялото було, а какъв трябва да е наследникът, какви качества трябва да притежава и най-вече кои са най-важните теми, които ще бъдат в неговия дневен ред.

Едно трябва да е ясно отвсякъде: новият патриарх е невъзможно да бъде като стария. Със сигурност огромното търпение и почти нечовешките сдържаност и смирение на покойния патриарх Максим не се постигат от днес за утре и са плод на десетилетни усилия, страдания и сила на волята. Но в едно новият патриарх е задължен да следва стария: в неотклонния му стремеж да запази единството на Църквата. И в силата му да обедини владиците. Защото само сплотен състав на светия Синод, който говори в един глас, може да убеди хората, обществото, политиците за решаването на основните въпроси на Българската православна църква /БПЦ/.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

th- Ваше Високопреосвещенство, има ли основание митрополит Николай да оспорва избора ви?

- Той вътре в Светия Синод нищо не каза, освен това беше тайно гласоподаване. И ако трябва, то ще се прегласува. Но дядо Николай не депозира особено мнение, дори отправи поздравления към председателя.

- Редно ли беше в деня на кончината на патриарх Максим да се избира временно управляващ Софийската епархия?

- Не, трябваше на това заседание Светия Синод само да организира погребението. Нямаше право да се избира временно управляващ за Софийската епархия, защото уставът не го позволява. Текстът гласи, че трябва да се избере наместник-председател.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж