Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.6428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (28 Votes)

157Процедурата по избора на патриарх започна още с избирането на дядо Кирил, който пое правомощията на наместник-председател. Негови са задълженията да ръководи Църквата до избора на патриарх, но основно - да подготви и ръководи действията на Синода за избирането на духовния ни глава, обясни пред BNews проф. Желев.

Той припомни, че решението, изборът на патриарх да се проведе на 24 февруари, беше наложено по Устава на БПЦ, според който това трябва да стане в срок до 4 месеца след кончината на патриарх Максим. Всъщност това беше последната възможна дата за провеждане на патриаршески събор, защото следващата неделя е 3 март, когато е националният празник. Началото на края на този съдбовен за БПЦ избор, обаче, започва тази неделя, на 13 януари, когато предстои да се изберат епархийските представители.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (36 Votes)

РождествоМалко преди Нова година взех участие в дискусия, организирана от християнското (протестантско) сдружение ХАРТА, посветена на невралгичния за междуконфесионалния диалог между православни и евангелисти въпрос за почитането на иконите в храма. На тази дискусия (на която имах удоволствието да се срещна с изключително интелигентни млади хора) се опитах да развия един не тъй традиционен аргумент в полза на иконопочитанието, който ми се иска да споделя тук и с един по-широк кръг читатели.

И тъй, християнският храм (и православният, и католическият), както е известно, е преди всичко мястото, в което се извър­шва Литургията, Евхаристията. Но какво представлява Евхаристията? Взима­не на участие в Божието царство. Ето защо другото име на това тайнство е Причастие. На Евхаристията ние се при-частяваме, т. е. ставаме част от, взимаме участие във… В какво взимаме участие? От какво ставаме част? Към какво се причастяваме? Към Тялото и Кръвта на Спасителя Христос, разбира се. А в Тялото и Кръвта на Христос е вечният живот, тоест те са трапезата на царството. Вкусвайки от тази трапеза, ние следователно вкусва­ме спасението, вкусваме победата над смъртта, вкусваме небесно­то, Божието царство.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

little-match-girl-4В големите вериги магазини, особено в Кауфланд, всички ние отиваме, за да пазаруваме много, за да напазаруваме поне за няколко дни. Особено около празниците.

Видях ги на опашката пред мен – баща и пет-шест годишната му дъщеричка. Той беше взел няколко глави лук в прозрачно пликче, в него имаше още един хляб и една кофичка кисело мляко. Толкова.

Момиченцето разглеждаше шоколадите, бисквитите, джуджетата, дядоколедите около касата. Доближаваше до тях личицето си и някак изведнъж го отдръпваше. Понякога докосваше с пръстче някое от тях и пак така рязко, внезапно оттегляше ръка. Беше отдадена, абсолютно отдадена на тези лакомства, бисквити, шоколади, обвити в толкова примамливи! опаковки.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (24 Votes)

Image16- Ваше Високопреосвещенство, какво трябва да си пожелаем на Рождество Христово?

- На Рождество Христово ангелското славословие, с което е възпят новородилият се богомладенец Господ Иисус Христос, е било "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение". Ние, хората, много искаме на земята да има мир, а не войни. Да се разбираме, да има взаимна любов, зачитане и уважение. Когато славословим Бога не само на думи, а и на дела и се стараем да изпълняваме неговите евангелски заповеди, тогава действително ще настъпи мир и благоволение, което наистина е най-скъпото нещо за земния живот. Знаете колко хубаво е общуването с човек, от когото струи мир и любов, и колко трудно е с такъв, който внася разпри и дрязги. Така че нека празникът Рождество Христово ни донесе мир, любов, благоволение, надежда, радост, търпение. И с Божия помощ да знаем, че Господ, Който се е родил, заради нас е готов и във всичко друго да ни помогне, ако търсим Неговата помощ.

- Какво ни пречи да приемем Бога като наш най-голям приятел, учител и съветник?

- Пречат страстите у всеки един човек, нашите греховни навици и най-вече нашата гордост. Гордостта е най-голямата пречка човек да общува с Бога и да търси Неговата помощ. Ние знаем, че заради гордостта и дяволът е отпаднал, а е бил най-прекрасният ангелски чин. Започнем ли да отстраняваме тези пречки, ще се приближаваме към Бога и с Негова помощ ще преодоляваме нашите страсти и греховни навици, ще намираме в живота повече радост, надежда, доброта. И ще бъдем наистина щастливи, защото човешкото щастие не е в материалните неща, то е радост, която Господ дава. Затова и беден човек може да бъде по-щастлив от някой богат.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

zx620y348 1974183Звук от настоятелни, но не забързани удари с чукове прорязва глъчката на "Площада на яслата" във Витлеем. Прегърбен православен свещеник, шепнещ молитви, минава забързан и изобщо не забелязва работниците и огромното коледно дърво със звезда на върха. Той прилича невероятно много на героя Теви от филма от 1972 г. "Цигулар на покрива". Група поклонници хвърлят любопитен поглед към тази картинка, докато следват екскурзовода си към близката базилика "Рождество Христово".

Собственици на магазинчета стоят пред тях до стоките си - от обикновени до сложно украсени разпятия, молитвени броеници, рождественски и други библейски сцени от дърво. На другия край на площада жителите в района на Джамията на Омар не обръщат внимание на тази жива картина. Малък пластмасов Дядо Коледа виси, закачен на телевизионната антена на близка сграда. Витлеем се приготвя за Коледа - най-голямото събитие в годината за града, в който е роден Иисус Христос, пише в репортаж ДПА.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски