Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.8867924528302 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (53 Votes)

Image 1725346 126Ако сгрешат за диагнозата, ще напиша още два албума до края на годината, казва легендарният китарист на "Щурците"

-Г-н Гюзелев, постоянно обгрижвате някого и помагате на непознати, сякаш това е мисия. Кога станахте добрият човек?

- Когато влязох в църквата и се запознах с посланията. После започнах да се срещам с хора, които имат проблеми. Проблеми имах и аз и хората ми подадоха ръка, защо да не отвърна по същия начин? Прекрасно е да бъдем честни, да подаваме ръка на нуждаещи, вместо да гледаме само личния си интерес. Човек се учи на тази работа. Понякога той е егоист, но е хубаво да се промени и прегърне добродетелите. Аз се промених до голяма степен, защото станах вярващ.

Но има и друго. Когато трябваше да замина в Щатите на лечение, не ми достигаха пари. Оставаха 3 дни да изпратя сумата, а тя не бе малка - към 15 000 долара. И хората ми помогнаха, българският народ ми помогна. Само по "БГ радио" и в една от църквите се пусна съобщение и парите бяха събрани. За мен това бе много ново чувство към българина, когото в момента много ругаят. Но той не се е променил. Защото и едно време също бе така - българинът, макар и беден и с живот в недоимък, подава  ръка за помощ
Възрастна жена бе превела един лев от оскъдната си пенсия и това окончателно издигна българина в очите ми.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

patriarx evtimiiHа 20 януари Българската православна църква чества паметта на своя забележителен архиерей и духовен учител св. Евтимий патриарх Търновски, само два дни след деня на св. патриарх Йоаким І, за чийто живот и дела вече разказахме.

Известният духовен водач, талантлив писател и реформатор на книжнината e роден в Търново ок. 1330 г. Най-вероятно Евтимий, чието светско име остава неизвестно, произлиза от някоя от знатните болярски фамилии в средновековната ни столица. Допускането, че е близък до царската династия не е лишено от основания – както ще видим, има случай, в който Византия се опитва чрез арестуването на Евтимий да осъществи натиск върху българския цар Йоан Александър (1331-1371).

Избрал още като юноша духовното монашеско поприще, Евтимий търси наставник в лицето на прочутия монах-исихаст и духовен учител преп. Теодосий Търновски – една от големите фигури не само в България, но и на Балканите в онази епоха. Обстоятелството, че не някой друг „старец“ от Килифаревската „лавра“ (манастир), а лично Теодосий се заема с обучението на младия монах, говори за извънредно големите му заложби, а навярно и за знатното му потекло.

4.3571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.36 (56 Votes)

Clipboard01Вече бяха избрани епархийските представители за Патриаршеския избирателен църковен събор или казано по-ясно - патриаршеските избиратели. Предстои в петък намаленият, оперативният състав на Св. Синод да прегледа протоколите на избора в 15-те епархии на 80-те патриаршески избиратели. Тогава ще се приемат и останалите членове на събора – 30-те монаси и монахини, както и представителите на 5 от институциите в Българската православна църква: трите ставропигиални манастира, т. е. подчинени пряко на Св. Синод – Рилски, Бачковски и Троянски, както и двете духовни семинарии – Софийска и Пловдивска. Най-влиятелните членове на събора – архиереите, т. е. 14 митрополита и 19 епископа (архиереи без епархии), влизат по право в състава на патриаршеските избиратели и там спор няма.

Така нещата продължават към провеждането на самия събор, който по устава на БПЦ (и стария, и новия) се свиква до 4 месеца от „овдовяването“ на патриаршеския престол. Това е един значително дълъг период. За сравнение: на 5 декември м. г. почина антиохийският патриарх и на 17 декември вече беше избран заместникът му. Но у нас такава е уставната разпоредба и тя няма защо да се коментира.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (52 Votes)

tdimovaПреди повече от десет години обикалях кърджалийските села, разговарях с турците, претърпели „възродителния” процес, събирах материал, жив материал за пиесата ми „Невидимите пътища на прошката”, посветена на раните, обърканите съдби, дамгите, които този процес нанесе върху хората. Само мимоходом ще спомена, че тази пиеса така и до ден днешен не е поставена. Но тогава в Кърджали се запознах и с отец Боян Саръев. Той беше в двора на своя храм, беше лято, около него играеха деца, изобщо беше оживено, кипеше труд. Не си спомням точно какво говорихме – около възродителния процес. Забелязах, че хората в Родопите са крайно скептични към пришълци като менe, които идват и започват да се интересуват, започват да разпитват. Скептичини са и с право.

И съвсем наскоро гледах отново отец Боян Саръев в предаването на Росен Петров „Нека говорят”. Изключително стойностно, достойно поведение на един свещеник, помогнал на хиляди хора да намерят православната вяра. Без кухи фрази, без патос, без статистика, без захаросани клишета, без назидание, без сплашване с ада и греховете ни. Едно почти необичайно, правещо много силно впечатление говорене.

4.4782608695652 1 1 1 1 1 Rating 4.48 (23 Votes)

mitrС митрополита на САЩ, Канада и Австралия разговорят Димитър Спасов и Момчил Методиев

- Като духовник, израснал под крилото на покойния патриарх, предлагаме да започнем разговора с вашия спомен за него. С какво ще го запомните лично вие? С какво според вас трябва да го запомни църковният народ, а и цялото общество? Как бихте описали годините на неговото служение?

- Четиридесет и шест години бях свързан духовно с приснопаметния Български патриарх Максим (миро да капе на гроба му!). Роден в годината на татко и мама – 1914 г., той беше духовникът, на когото дължа всичко в църковното ми израстване. Много са спомените за него, които ще помня до гроб. На пострижението ми в Троянския манастир, когато каза в словото си към мене: „Днес Иван умря”, майка ми изпищя всред множеството: „Не, той е жив!”. И когато дядо Максим продължи: „Днес духовно се роди Йосиф!”, тя не можа да разбере промяната, която и за нея, и за мене постави начало на нов живот в Христа, който водя с Божията помощ досега.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора