Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.3125 1 1 1 1 1 Rating 4.31 (16 Votes)

img33Наближават избори. Този път за патриарх на Българската православна църква. И вече започна познатият ни изборен ажиотаж. Църковната проблематика се върна в полезрението на медиите – наши и чужди. Нищо не ни подмина – компромати и ехидни надничания в досиетата, подмятания по адрес на отделни духовници, подозрителност към принципната възможност да се направи правилен избор.

За сметка на това липсва преглед на направеното от църквата и на това, което предстои. Липсва идея за ролята на православната църква в модерна България и насоките за модернизация на църковната институция. Липсва легендата, разказваща за по-добрия. Публичното информационно пространство оставя тягостното усещане за колективна липса на социална чувствителност и зрялост.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Im126Оставката на папа Бенедикт XVI не е изненадваща. От година или даже две насам той даваше ясни знаци, че няма да се поколебае да се оттегли, когато се почувства немощен. Казва го включително в интервюто на Петер Зеевалд, публикувано в книга, появила се и на български.

Бенедикт XVI винаги е подчертавал своя професорски етос и постъпи като немски професор, държащ на достойнството си, като човек на отговорността. 

В историята на католическата църква има няколко слизания от престола. Последното е на папа Григорий XІI през 1415 г., но то е принудително. Доброволно е това на папа Целестин V през 1294 г. От около 800 години оттегляне по лична воля няма, макар то да не е непредвидено от правилата на Римската църква.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

103013 pПрот. Максим Козлов за причините за отказването на папа Бенедикт XVI от римския престол и опасностите от натиск върху новия глава на Римокатолическата църква.

Отказването на папа от римския престол е изключително събитие. Църковното законодателство на Римокатолическата църква дава право на римския епископ да се откаже от престола. Но за последен път това право е било използвано от папа Григорий XII през 1415 г. и по същество отказът не е бил доброволен, а принудително отказване в условията на разкол, когато папският престол е бил зает фактически от трима конкуренти. Задачата на римокатолиците тогава е била да запазят един-единствен папа. По-очевиден е паралелът през 11 в., когато през 1046 г. по подобни причини от престола доброволно се отказва папа Григорий VI.

За причините Бенедикт XVI да се откаже от престола можем само да гадаем. Причината в официалното изявление едва ли е единствената и, предполагам, дори не е най-основателната. Например, предшественикът на Бенедикт XVI Йоан Павел II в края на своето служение също беше много болен и значително по-немощен човек, а не се отказа от престола. Вероятно съществува цял комплекс причини – както вътрешноцърковни, така и външни, имайки предвид положението на Римокатолическата църква в контекста на съвременната западна цивилизация. По мое усещане причина за неговото оттегляне не са скандалите, които останаха в наследство на Бенедикт XVI от неговия предшественик.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (54 Votes)

2013-01-28 1603С богослова Ивайло Найденов разговаря Димитър Спасов

- Библеистиката е сред богословскитe дисциплини в България със солидни традиции. В същото време изучаването и дори четенето на Библията, особено на Стария завет, все повече се превръща в тясноспециализирано занимание на малцина „посветени”. Това създава ли някакъв дискомфорт в работата ви и възможна ли е промяна в сякаш леко неглижираното отношение на православните към Стария Завет?

- Родната библеистика има утвърдено място и традиция в нашето богословско образование и наука. Макар и не дълга като период, тази история е белязана с имена на учени от европейска величина и техните трудове: старозаветниците – проф. Иван Марковски, проф. Боян Пиперов, проф. протопрезв. Николай Шиваров, проф. Славчо Вълчанов, и изследователите на Новия Завет – проф. Н. Глубоковски, проф. Хр. Гяуров, проф. Г. Царев и проф. Иван Желев. Обект на изследване на библеистичната наука са книгите на Свещеното Писание – Библията.

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)

krust1 4386През следващата 2014 г. се навършат 1000 години от смъртта на един от най-великите българи в хилядолетната ни история – цар Самуил (997-1014 г.). Емблематичната годишнина на една личност, която има своето съкровено място в сърцето на всеки българин, ни дава чудесен повод още веднъж да се вгледаме в нашето минало, да си спомним паметни места, да потърсим неизвестни „следи“...

В този текст ще обърнем внимание на една реликва, която “не чака да бъде открита“ от археолозите, нито се намира нейде из прашните фондове и подземия на някой музей или галерия – напротив, става дума за паметник на църковното изкуство, който е напълно „на показ“, който е обект на многолюдни църковни шествия, като дори присъства в социалната мрежа YouTube! Накратко ще разкажем за един старинен кръст, който най-малкото символично ни отвежда в епохата на цар Самуил, неговите най-близки роднини и наследници.
 
Всяка година на църковния празник Петдесетница (или Денят на Светата Троица) от църквата в черногорското село Вельи Микуличи, недалече от гр. Бар, потегля литийно шествие към близката планина Румия. Най-отпред върви представител на рода Андровичи, който носи старинен процесиен кръст – кръстът на св. Иван (Йоан Владимир)!

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски