Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (20 Votes)
TASS
Свещеници-десантчици за първи път пренесоха аеромобилен храм. Представители на руското Министерство на отбраната обясниха, че в армията с всяка изминала година постъпват все повече новобранци, които смятат себе си за православни.
 
В условията на армията присъствието на свещеник и възможността новобранците да се помолят и причастят придобива голямо значение. В Рязанска област успешно завършиха двудневните учения на въздушно-десантните войски за пренасяне на полкови мобилен храм. Военнослужещите-десантчици участваха в учебно-тренировъчен сбор съвместно със свещеници. Официалният представител на въздушно-десантните войски полковник Александър Кучеренко разказа, че първо с парашут скачали капеланите, а после успешно бил приземен и храмът.
 
Свещениците извършили два учебно-тренировъчни скока с парашут от самолет Ан-2, а след това успешно направили "десант от самолет Ил-76 след платформа, с помощта на която бил пренесен храмът”, - уточни Кучеренко. После свещениците заедно с десантчиците на място монтирали храма.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (56 Votes)

114232Преди години в художествената галерия в Берлин видях една картина, чийто автор така и не успях да запомня. Не бе шедьовър, по-скоро типичен образец на бюргерския неокласицизъм от средата на XIX в. Носеше заглавието „Гост” и изобразяваше семейство – мъж, жена и две малки деца, очевидно изключително бедни, готвещи се да седнат на мизерната си трапеза. Бащата току що се бе прибрал у дома – какво друго можеха да направят? И ето, внезапно някой бе похлопал на пътната врата. Мъжът я бе отворил изненадан…

На прага бе застанал Христос.

Удивителни обаче бяха лицата на домакините. По тях все още личаха следите от непосредствено предшествалото идването на Госта, в един само миг сменило се от разтуптяното смайване и изненада. Така по брадясалото лице на мъжа не бе могла да изчезне съвсем сянката на дълбоката умора, в ръцете си майката продължаваше да върти нелепо празна чиния, до нея малкото момченце очевидно бе плакало, а между него и сестричката му като дълбоко разочарование лежеше черен хляб – единственото, с което разполагаха и тази вечер. Вероятно бяха смъмрили децата и бяха си разменили горчиви погледи. И ето в този момент на прага бе застанал Христос – висок, почти иконографичен. И светлината Му в един миг бе изгорила сенките на катадневното униние, те все още личаха само като физически белези по лицата им. Бащата обаче вече бе свалил шапката от главата си и правеше рязък, отсечен, но дълбок поклон. Ръката му бе направила широк канещ жест. Очите на жената се бяха широко разтворили, дланта с чинията бе замръзнала, плачът на момчето бе секнал в миг и в изненадата му имаше колкото уплах, толкова и слисана невяра. Само най-малкото, момиченцето, бе вече направило крачка към Госта.

4.6986899563319 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (229 Votes)

1_165.jpgД-р Николай Михайлов е лекар психиатър, магистър по теология. Работил е като преподавател по психология в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и Нов български университет. Бил е преподавател и по психиатрия. Днес той е един от най-интересните коментатори на обществено-политическите процеси у нас. Женен, с две деца.

 
- Д-р Михайлов, напоследък върви един дебат за това положително ли е позитивното мислене. Нека първо ви попитам – смятате ли за нужна изобщо подобна дискусия?

- Добре е да има подобна дискусия. Ще бъде занимание, встрани от битовата грижа. Няма да е лошо да помислим и по „отвлечени” въпроси.
 
- Според психолога д-р Пламен Димитров модата позитивно мислене е бизнес за милиарди, който се развива с подкрепата на политически и финансови кръгове, които имат интерес от примитивизация и инфантилизация на населението. Съгласен ли сте с подобно твърдение?

- Не знам доколко тази „мода”, както справедливо я наричате, е задкулисно организирана и „финансово подкрепяна” като технология на глобалния контрол. Въздържам се от такъв тип обобщения, защото отвеждат при „Ротшилд” и „Протоколите на сионските мъдреци”. Това ще е клопка на отрицателното мислене, а сме се решили да страним от него. Старая се да мисля „позитивно”, в духа на нормативния оптимизъм. Представям си световната олигархия, загрижена за общото благо, натъжена от световното зло и напълно безкористна. Не искам да изключвам тази олигархия от обсега на „положителното мислене” и тя носи душа. Пъдя мрака, сиреч.
 
Иронията настрана, позицията на д-р Димитров ми се струва задълбочена, встрани от плиткия „професионален” стандарт и от трафаретите на конвенционалната психотерапия. Позицията на д-р Димитров има заслугата да е и провокативна за клиентите на тази психотерапия, доколкото оспорва тяхната неутолима потребност да бъдат обнадеждавани въпреки реалността и бих казал – въпреки здравия разум.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (32 Votes)

pope-francisБелият пушек, извил се снощи над Сикстинската капела, прикова вниманието на цял свят. Католици, протестанти и православни, безброй вярващи и невярващи, представители на други религии, както и огромен брой атеисти със сигурност са вперили поглед в телевизионните екрани или в компютрите си, за да узнаят кой е новият човек в бяло на папския балкон над площад „Свети Петър”.

Някои ще кажат, че това е съвсем обяснимо. Човекът е същество, любопитно по природа, а пък съвременната глобализация го прави още по-неутолимо жаден за информация. Ала само с информация ли живее този днешен човек? Защо не допуснем и нещо друго, съвсем просто.

2.0588235294118 1 1 1 1 1 Rating 2.06 (17 Votes)

zx48Католическата църква е най-старата мултинационална корпорация в света. По доста показатели тя е и най-успешната, защото продължава да има около 1.2 милиарда клиенти, 1 милион служители, десетки милиони доброволци, глобална мрежа за дистрибуция, познато по цялата планета лого, уникален опит и способности да лобира, пък и обещава нещо голямо да се случи в бъдещето, което се смята за успешна маркетингова стратегия на продукта й.

Така с характерна шеговитост сп."Икономист" се включи в една тема, за която не се говори много около избора на нов папа. Става дума за това, че освен силна и искрена вяра, призвание и признание ръководителят на една толкова голяма и сложна религиозна организация трябва да притежава и мениджърски качества.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари