Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (31 Votes)

moni-zografou-panigiri-7

Петорно подстрижение беляза християнските празници Лазаровден и Вход Господен (Цветница). Петима монаси се родиха за Христос с имената Климент, Евлогий, Пафнутий, Арсений и Антоний. Вълнение и тържественост изпълниха българския манастир в Света гора, а съкровеният за послушниците момент беше споделен от стотина български и чужди поклонници.

Нощта пада над двора на Зографския манастир. Лазаровден си отива. Птица, направила гнездо в кипариса в двора на зографската обител, издава крясъци и пронизва тишината. Внезапен камбанен звън изпълва с празничност българския манастир и зове за бдение. Десетината камбани заглушават кресливата птица, а монаси и поклонници мълчаливо се отправят към главната църква "Свети вмчк Георги".

"Хвала тебе, Господи" и "Господи, помилуй", запяват братята. Клисарите запалват свещите на полилеите и светлината измества мрака в храма. Миризма на тамян изпълва църквата и притвора. Монасите завъртат полилеите. Бдението продължава. Час след началото на службата настъпва трепетно очакване. "Всеки момент ще започне", подшушва един от послушниците. Всички чакат подстрижението.

4.6521739130435 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (23 Votes)
img35Кокошки, крави и 50 дка картофена нива изхранват новодошлите
 
Отец Иван от Нови хан купи 38 къщи в Монтанското село Якимово, засели в тях 90 от своите питомци и е на път да направи колония в най-бедната община в Северозападна България. Децата на дядо поп, както хората наричат новите заселници, се издържат от земеделие. Идеята да настани част от своите хора тук дошла на свещеника преди две години, когато едната от сградите на приюта му беше на косъм от събаряне заради незаконен строеж. Ако я бяха пипнали, хората ми трябваше да отидат на улицата.
 
В Якимово има много евтини къщи, земята е плодородна, може да изхранва и тях, и децата им. Намериха се дарители, започнах да купувам, разказва как се е родила идеята отец Иван. Сега близо 30 от тях вече са населени. Останалите се ремонтират и очакват бъдещи обитатели. Първите къщи заедно с дворните места, ВиК и елинсталацията духовникът купил за по хиляда-две хиляди лева. Като видели, че се е появил купувач обаче, местните вдигнали цената. Сега необитаема и напукана от последното земетресение 4-стайна постройка без баня и тоалетна тук се опитват да търгуват по 3, че и по 4 хиляди лева.  
 

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

Sveti Georgi ZografЗаради Великден, който се пада на 5 май, Зографският манастир “Св. Георги” ще отбележи тази година Гергьовден не на 6, а на 9 май, уведоми първият епитроп на манастира йеромонах Висарион.

“Великден е най-големият празник за християните, защото на този ден Господ Иисус Христос побеждава смъртта и ни дава възможност за безсмъртие. Този празник е тридневен и понеже Гергьовден се пада на втория ден от Великден, затова го преместваме назад, за да отдадем дължимото на Възкресение Христово.

Така паметта на светия великомъченик Георги ще се почете на 8 и 9 май, като празникът ще започне с всенощно бдение, което ще завърши с литургия”, обясни отец Висарион. Българският манастир в Атон очаква над 600 поклонници в тези дни. Mиналата година са дошли към 700 и някои дори са спали на земята.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (51 Votes)

govorun lavr_sm

С архим. Кирил (Говорун), зам.-ректор на Общоцърковната аспирантура и докторантура „Св. Кирил и Методий” към Московска патриаршия, разговаря Златина Иванова. Публикувано в сп. "Християнство и култура", бр. 78.

- През последните две години Цариградската патриаршия сондира мненията на поместните православни църкви за ускоряване на подготовката за провеждането на Великия всеправославен събор. Патриарх Вартоломей смята, че това ще бъде възможно само, ако двете най-спорни теми – за автокефалията и диптисите, бъдат пропуснати и не се включат в дневния ред на събора. Как смятате, ще възприеме ли Руската православна църква подобна позиция като вариант за провеждането на всеправославния събор? Защо според вас тези административни въпроси се оказват най-трудни в отношенията на поместните църкви?

- Въпросите, свързани с организацията на вътрешната структура на Църквата, изглеждат второстепенни в сравнение с мисията на Църквата като такава, като богочовешки организъм, който се храни с живителните сокове на благодатта и спасението. Въпреки това, по един парадоксален начин те се оказват най-важни в програмата на междуправославните диалози и най-трудноразрешими.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

81

Като православен българин вярвам, че Бог е създал всеки един от нас със старание да благопреуспява в живота си. Той дори е заложил това старание като план в нашия живот. Тези моменти на благоразположение и помощ отгоре непременно ще се сбъднат по време на житейския ни друм. И тези момени не са обикновени. Те са съдбовни. Те са замислени да ни подмушкват, подсещат и дори тласкат с години напред.

Така че, не бива така тежко да преживяваме несгодите сега. Бог има благоволение върху всеки от нас. Нашата работа е да вярваме, че това ще стане. Творецът на вселената непременно ще се притече на помощ и ще промени в наша полза временно създалите се затруднения.

Кой може да спре обаче нашите недобри мисли и неблаги намерения? Врагът? Другите люде? Не. Никой не може да опази собствените ни съдби – освен ние самите. Може сега да сме в бедствено положение. Може за момента да не намираме излаз в тази политическа, финансова, икономическа и духовна криза. Може дори да изпаднем в безнадежност. Да не виждаме никаква светлинка в личното си и обществено затъмнение.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum