Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.7272727272727 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (44 Votes)

AMihail025Иска ми се да разкажа една история, свързана с Пасха, която преди време сподели с мене мой познат. Той посрещнал Възкресението в Кокалянския манастир при известния на църковните хора у нас старец Назарий (от две години вече покойник). Както обикновено, обителта – макар доста високо в планината и трудно достъпна – била изпълнена с хора още от вечерта. Нея година Пасха беше късно, в самото начало на май, но в планината било доста студено и богомолците се скупчили в малката кухничка на единствената (тогава) обитаема постройка в манастира. Въпреки че добре се познавали помежду си, в дългите часове в очакване на службата и може би поради необходимостта да бъдат плътно заедно един до друг, между тях припламнали едва сдържани дрязги. Мнозина правели неловки усилия да разгорят някак си „изискуемата” пасхална радост, но това не се получавало особено – „благочестивите” разговори звучали отчасти „дежурно”, отчасти дори насилено. С облекчение посрещнали ударите на църковното клепало, с което старецът обиколил храма и се събрали в него. Вътре царял почти пълен мрак, едва, едва пронизван от горящите свещи (манастирът по онова време беше без ток). Било и студено. Още по-студено – излязъл остър, бръснещ планински вятър – станало, когато излезли навън, за да чуят под откритото нощно небе евангелското четиво за празния гроб и блясването на крилото на Ангела „като светкавица”. Поривите заглушавали гласа на стареца. Радост замъждукала по-осезателно едва по време на Причастието. След това старецът поканил всички в манастирската трапезария на скромно празнично угощение. Хората насядали от двете страни на дългата дъсчена маса и говорели на групички. Пак зъзнели, защото и в трапезарията било студено. Но сякаш сега наистина се радвали, защото с лице към двете успоредни редици седял старецът и те виждали, че лицето му сякаш горяло от някакъв вътрешен огън. Очите изпод скуфията (дядо Назарий винаги я носеше прихлупена напред, покриваща веждите му) изпращали ту към един, ту към друг весели пламъчета. След час, два повечето от сътрапезниците започнали да оклюмват (било вече към три и половина след полунощ). Моят познат също едва се държал на стола си. „Хайде, идете да поспите в стаичката – изпратил ги с жена му дядо Назарий – ще кажа да ви събудят навреме, че да можете да хванете долу на шосето първия автобус за София”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

OTEC-ILIAСвещеник Илия Христов е роден през 1960 г. Завършил е българска филология и богословие в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Един от създателите на издателството за православна богословска книжнина “Тавор”. Служи като енорийски свещеник в с. Рударци и е ефимерий на Девическия манастир „Света Троица” край с. Мърчаево.

- Отец Илия, благословете. Медиите упрекват Църквата за много неща. В какво са прави и в какво не са прави журналистите, които пишат срещу Църквата, често доста зложелателно?

- Бог да благослови, Деяне!

Това е толкова обширна тема, че не зная изобщо какво да кажа в рамките на интервю! Проблемите са много, но и журналистите не са подготвени, за да ги коментират. За нас, обикновените свещеници, е най-тъжно това, че не идват да разговарят с нас, а хвърлят камъните си на високо с цел сензация. Там те няма да ударят никого, но ще тръгнат отново надолу, ще наберат инерция и… върху кого си мислите, че ще се стоварят?

3.5652173913043 1 1 1 1 1 Rating 3.57 (23 Votes)

nikolay-goce"Пристига, пристига!" - протосингелът о. Добромир, дясна ръка на пловдивския митрополит, пръв видя отдалеч малкия бял самолет. Няколко минути по-късно митрополит Николай стъпи на бетона на пустия малък аеропорт, използван само от няколко чартърни полета, показвайки малката маслена лампа със "свещения огън", запален няколко часа по-рано в базиликата "Божи гроб" в Йерусалим. Предаван от свещ на свещ, пламъкът осветява всички български църкви, както го изисква традицията на православния Великден, честван тази година на 5-ти май.

Зад стъклата на климатизирания ВИП салон очаква градският елит: кметът Иван Тотев, придружен от няколко местни олигарси, тези мистериозни дарители, които направиха възможно това пътуване с частен самолет. Сред тях е оръжейният търговец Петър Манджуков, който неотдавна получи от ръцете на митрополита титлата "архонт" на Пловдивската епархия.

Както в другите православни страни тази високо символична мисия обикновено се осъществява от правителствен самолет, но тази година временното българско правителство има други грижи на главата. Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 май и предизборната кампания, особено яростна, е в разгара си.

4.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (14 Votes)

12Велика събота в литургично отношение е много необичаен ден. Предполага се, че през този ден трябва да бъдем колкото може повече в храма, в близост до него.

Но колкото и да е странно, тази литургична символика се оказва, уви, малко поучителна. Защото съботата преди Великден е ден на голяма суетня, когато хората от ранна сутрин чакат кога ще започне освещаването на козунаците и яйцата.

А Църквата при все това продължава да следва своя календар. Но онова, което трябва да вършим през този ден, вече е напълно забравено. А съботата е била ден преди всичко за кръщения, за появата на нови членове на Църквата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

8 1313348697Последният средновековен български цар Иван Срацимир (1356-1396) е възстановил и построил 14 манастира около столицата си Бдин, днешния Видин. До днес са се запазили само Изворският “Успение Богородично”, Добридолският “Св. Троица” и Раковишкият “Св. Троица”. Останалите са изчезнали и местонахождението им вълнува историци, археолози и иманяри повече от век.

Известно е къде се е намирал Алботинският скален манастир - нишите му си стоят в скалите до с. Градец. За него се смята, че е бил царският манастир, защото е близо до Видин, а при археологически разкопки са открити гробове и златни накити.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб