Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.8297872340426 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (47 Votes)

20e

“…после трябваше да я придружавам на абитуриентския бал, въпреки че тя знаеше, че мразя абитуриентските балове, мразя самите абитуриенти, безвкусието им, невъобразимата им натруфеност, глупавото им самочувствие, още по-глупавото им бибипкане по улиците, кортежите им, крясъците им ме изкарват от нерви, както и грозните им рокли, ужасните им прически, буклите им, блещукащите им обици, тупираните им вежди, лачените им обувки, токчетата им, в които се преплитат краката им, с които изобщо не могат да вървят, също ме изкарват от нерви, цялата тази нелепа приповдигнатост, цялата тази чалга, този кич, който всяка година в края на май започва да се завихря из страната, из всички родители и всички дванайсетокласници, из всички гимназии на България, ме изкарва от нерви, тази вдървена пауновщина, тази папагалска цветност и кресливост ме съсипват, и то в края на май, в края на май, времето, когато цъфтят люляците (преди това са магнолиите!), защото разцъфтяването им е внезапно и може да бъде пропуснато и именно затова трябва внимателно да се наблюдава, да не се измества вниманието, а не да се отвлича от тези шлейфове от лимузини по улиците на държавата, тези шлейфове от лъщящи коли и джипове като откраднати от свраки мъниста по улиците на държавата, с някакви накачулени по тях същества, които се кикотят и пилеят парите на своите родители, парите, които самите родители години наред ще трябва да спестяват и да изплащат на банките, самите родители в течение на години наред щяха да се лишават от много неща, за да спестяват парите и да ги изплащат на банките, и снимките, сълзите, цветята, прегръдките, уискито на родителите, тази латиносантименталност, латиногордост и на родители, и на абитуриенти – отвратително, наистина отвратително…”

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (36 Votes)

 

imgt

Доц. Димитър Димитров е дългогодишен преподавател по църковна музика в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Вече 35 години е диригент на хора при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

- Доцент Димитров, вече изминаха три месеца, откакто вашият брат, дядо Неофит, стана патриарх. Какво се промени в личен план, в по-широк – църковен?

- Нищо особено не се е променило, тъй като той е още в самото начало. Има неща, които тепърва трябва да се предприемат в Българската православна църква, но те могат да започнат само след решение на Светия Синод. Брат ми от млад имаше свой път в живота, по-различен от моя. Избра да бъде монах, измина крачка по крачка стъпалата на църковната йерархия. Радвам се, че сега е близо в София, а не на 300 км в Русе. Това обаче не означава, че се виждаме по-често. Чуваме се предимно по телефона, както и преди. При мен, в личен план, нещата са такива, каквито бяха и преди брат ми да стане патриарх. Положението ми не се е променило с нищо – какъвто бях и преди, такъв съм и сега. В Църквата, като вярващ, съм от дете. Колкото до тайни в управленските механизми, наистина не съм наясно. Живея си пенсионерските години, преподавам по един час седмично диригентство и музика в Богословския факултет на Софийския университет, както и преди да се пенсионирам, дирижирам хора на „Св. Александър Невски”. Накратко, обичайно пенсионерско всекидневие.

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (26 Votes)

26Православни духовници подкрепиха инициативата на протестантски пастори в Бургас да бъде забранено ходенето "по монокини" по плажовете. 24 часа публикува мнението на Видинския митр. Дометиан по темата.

Приветствам идеята религиозните общности да поискат забрана на голи хора без бански по плажовете. (Протестанти, католици и православни от Бургас се обединиха около предложението на пастор Живко Тончев от Църква "Благовестие". Те поискаха от общинския съвет в града да забрани голотиите, както и да се налагат санкции за тези, които отиват да се пекат без бански.

Пастор Живко Тончев, който е и бивш общински съветник в Бургас, предлага още полицаите, които следят за изпълнението на наредбата, с която не се допускат домашни любимци на плажа, да следят и за приличното облекло на хората, които почиват там. - б.р.)

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (33 Votes)

73

В Неделя на разслабения в църквата слушаме покъртителния евангелски разказ за разслабения в къпалнята Витезда. Останките от тази къпалня са добре запазени и до днес, намирала се е в Йерусалим при тъй наречените Овчи порти. Дом на милосърдие, така я нарекли тези, които в нейните води получавали изцеление. Днес са запазени камъните на тази къпалня. Историята е следната: Разслабеният е болен от 38 години, сакат по рождение вероятно, лежи в един от притворите на банята, заедно с „голямо множество болни, слепи хроми, изсъхнали”.  Това множество очаква един ангел да раздвижи водата и „който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше, от каквато болест и да бе налегнат”. Иисус се спира при разслабения и му задава най-странния въпрос: „Искаш ли да оздравееш?” Той му отговаря: „Да, господине, но си нямам човек, който да ме спусне в къпалнята, кога се раздвижи водата; когато пък аз дойда, друг слиза преди мене." Иисус му казва: „Стани, вземи одъра си и ходи. И той веднага оздравя, взе си одъра и ходеше” (Йоан 5:1-8).

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

Im3- Ваше Светейшество, Христос воскресе!

- Воистину воскресе!

- Ваше Светейшество, думата патриарх тежи и означава много. Имахте ли психологическа бариера при поемането на кормилото на БПЦ и ако тя е налице, как я преодолявате?

- Когато човек поема ново служение, естествено е у него да се прокрадват съмнения: ще съумее ли да отговори на очакванията, има ли нужните качества и сили да носи отговорностите и задълженията, свързани с това служение. В първите дни след избора и интронизацията на престола на българските патриарси аз ясно си дадох сметка, на какво високо място Бог ме е поставил. Но когато Бог възлага на плещите ни един житейски кръст, Той дава и вътрешните сили да го носим достойно. И ако смирено възложим упованията си на Него, а не разчитаме единствено на собствените си, по човешки ограничени сили, няма да се посрамим.

- Назначихте ли ревизия, за да се запознаете детайлно със състоянието на Църквата?

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum