Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.7551020408163 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (49 Votes)

7ccebcff77c9cc3fc475d3a09dcd3629Отиде си една "безспорно спорна" фигура от българския обществен живот - не само църковен - Варненският и Великопреславски митрополит Кирил /както гласи пълната му титла/.

Спорна, защото и като човек и като духовник не оставяше с действията си хората безпристрастни към себе се. В опита си за острота, актуалност и критичност обаче - казвам го и включвам и себе си, пишейки като журналист - новините понякога се плъзгат само по повърхността на всекидневието и оставят залепени етикети - особено за хората от Църквата - този бил просто отличен певец, другият носел часовник "Ролекс", третият се сдобил със скъпа лимузина. Известна журналистка дори силно се заинтересува от бельото на един владика. Подобни етикети прилепват така силно, че почти не дават възможност да се види и другата страна на тези хора.

4.047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.05 (21 Votes)
19740-0123 download-1 960 539На 4 юли 2013 г. Националният военноисторически музей се проведе своята VII научна сесия на тема: „Национална сигурност: духовност и лидерство”. В сайта на Българската патриаршия обаче форумът е представен с различно заглавие: „Национална сигурност: духовенство и лидерство”.
 
В официалната програма на сесията се заявява, че Българският патриарх Неофит ще бъде отличен с наградата „Стефан Стамболов” в категорията „За лидерски принос към Българската църква и православната вяра”. Редакторите на патриаршеския сайт отново предават информацията неточно. Според тях, на патриарха е връчен „Почетен знак за лидерство Ст. Стамболов” – огърлие – в категория „Личен лидерски принос към българската държавност през 2013 г.”.
 
В отговор на получената награда предстоятелят на БПЦ произнася кратка реч, в която разкрива църковното виждане за „лидера от новозаветното време”. Според него от този лидер се изисква да възприема своя пост като възложено от Бога служение, да служи на хората, „над които е поставен”, да се отдаде изцяло на Божията воля; да следва примера на „Господ Иисус Христос, или „Лидерът на лидерите както бихме Го назовали днес” и т. н. Посочват се и примери от българската църковна история: призива на св. Йоан Рилски към цар Петър да не използва богатството си „за собствено удоволствие, а за да облекчава тежестите на бедните”.
 

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

ivailo

"Най-важният урок, на който искам да науча учениците си, е как да бъдат честни и отговорни хора. Опитвам се да ги науча и на възвращаемост – да правиш добро на тези, които са сторили добро на тебе. Още от първия миг започваме да говорим за човешките добродетели – смирение, доброта, уважение, почит към по-възрастните". Така започва разказът на Ивайло Стоянов – учител по свободноизбираемия предмет „Религия“ в СОУ „Христо Ясенов“ в град Етрополе. Той е носител на наградата „Учител на годината“ в направление за млад преподавател.

Ивайло започва да преподава през 2011 г. Тогава предметът е нов за училището. Желаещите да посещашат часовете са 40 деца и с всяка година интересът се покачва. Сега Ивайло има занятия всеки следобед с ученици от II, III и IV клас. В началото преподава в класните стаи на колегите си, но след първата година получава собствена класна стая. Оборудва я с лични средства. Децата много обичат кабинета, който се отличава с уютна атмосфера, тишина и хармония. Винаги щом пристъпят прага, учениците се оглеждат за нещо ново, което той е добавил към интериора. Най-много харесват голямата икона на св. архангел Михаил, който е любимият им светец. Децата обичат всички елементи в нея – крилата и ореола на светеца, меча, огъня, както и неговата история – той е ангелът, който прогонва Сатаната.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (16 Votes)

10Светият Синод се събра на дълго чаканата лятна сесия и поиска от държавата монопол над производството и търговията със свещи. И още: да не плаща данъци, нито такса смет, да падне 4-процентовата такса за водене на дела за връщане на църковни имоти. Да не внася здравни и пенсионни вноски. Защото БПЦ е бедна. Преди това владиците уволниха чиновника, който движеше отдаването под наем на апетитни имоти и не направил регистър. Без много да се замислят: защо всъщност няма такъв регистър? 

Отговорът не е еднозначен. Първият може да е: “много е сложно”. След национализацията в България няма регистър на имотите в държавата въобще, камо ли на църковните. И мнозина подозират, че това е направено съзнателно, особено при разделянето на имотите на общински и държавни през 1996 г. - за да се улеснят всевъзможни схеми за заграбване

3.05 1 1 1 1 1 Rating 3.05 (20 Votes)

2oДан Браун, създателят на "Шифърът на Леонардо" и "Шестото Клеймо", с изненада научил, че съществува религия като източноправославието.

Неочакваното откритие се случило преди седмица, когато авторът на бестселъри се срещнал във Флоренция с международните си издатели, сред които и представители на родното издателство "Бард". Мястото не е избрано случайно, защото именно там се развива действието на новия роман на Браун "Ад", който от два дни е и на българския пазар и гони по продажби "Шестото клеймо".

Собственикът на "Бард" Йордан Антов разказа за "Новинар", че по време на срещата с Дан Браун българската група се възползвала от възможността да зададе въпрос на създателя на трилъри по религиозни мистерии. Те го попитали защо досега в книгите му няма и ред за източноправославната религия, която крие не по-малко мистерии от католическата.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора