Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (41 Votes)

1374310805---714x400Почти няма българин, който да не е чувал за Добре Добрев, наричан още Светеца от Байлово. За живота на дядо Добри (всъщност е записан при кръщението си с шопската форма на името - Добре, б. р.) не e известно много, защото старецът не желае известност и не иска да разгласява подробности от битието си. Той просто иска да го знаят като добряка, който събира пари и ги дарява за български черкви и манастири. Не смята, че личният му живот е по-важен от обществените му дела.

Човекът с голямото сърце е роден на 20 юли 1914 г., Илинден, в с. Байлово, което е известно като родното място и на друг голям българин – Елин Пелин. То е закътано в западните гористи разклонения на Ихтиманска Средна гора.

Дядо Добри има четири деца, надживял е две от тях. Сега една от дъщерите му се грижи за него, въпреки че живее в София. Той не крие огорчението си от неверни слухове, че е обезнаследил семейството си и е дарил парите от продадената си собственост. Затова и повече подробности за семейството си не споделя, пише inews.bg.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

article 14652

Митрополитът на Мексико Антоний (Сентрауи) разказва за живота на Антиохийската църква, за геополитическата обстановка в региона и настроенията в църковните среди, за съвременните гонения на християните, за проблемите между Антиохийската и Йерусалимската патриаршия и за отношенията с Вселенската патриаршия, за общите проблеми и предизвикателства на Православната църква по света и за това, че парите не са най-важното нещо за успеха на църковната мисия.

"Ще ви разкажа един случай. Бях отишъл във Венецуела, защото по онова време процедурата за един митрополит да влезе в Мексико беше почти невъзможна. Чаках шест месеца да взема виза. За щастие имах братовчеди във Венецуела и останах при тях, защото иначе щях да остана и без пари дори още на първата седмица. Попитах: "Кои са православни тук?" Отговориха ми: "Ние и нашите съдеси, които познаваш от Триполи (град в Ливан - б. р.) - други няма". Досега сме открили в Каракас около 1000 семейства. В Мексико имаше църква и нямаше свещеник... Там на събранието на вярващите ми казаха: "Владико, не можем да ти предложим нищо, оправяй се сам". Казах им: "Имам 5000 долара; ще харча, докато останат 1000. Когато останат 1000, ще си купя сам самолетен билет, за да не харчите нищо за мене, и ще се върна". Но, слава Богу, не стигнах до 1000 долара. Нямаше епископски дом, започнах да търся свещеник. Доведох един от Канада. Хората намислиха да ми купят кола. Казаха ми: "Ще ти купим кола. На чие име да я пишем?" Отговорих, че колата ще бъде на мое име, защото ще я купя с мои пари, когато имам. Сега нямам нужда. Когато имам да правя посещение, ще помоля някой от вас да ме взема, ако не мога - ще взема такси, а ако нямам пари, ще ходя с автобус или пеша. Няма значение. Опитвах се да бъда близко до онези хора, а не далече от тях".

2.56 1 1 1 1 1 Rating 2.56 (50 Votes)

kiril1Смъртта на един от най-висшите владици на Българската православна църква беше мистериозна сама по себе си, но представляваше просто последния епизод на един загадъчен живот, пише агенция Ройтерс в кореспонденция от Варна.

В дните, след като 59-годишният митрополит Кирил беше открит мъртъв, в общественото пространство се очерта образът на човек, уважаван от мнозина, но за когото също се знаеше, че е бил агент на тайните служби при комунизма, че се е занимавал със спорни сделки за имоти и е карал луксозен Линкълн, даден му от местен бизнесмен, отбелязва агенцията в обширна кореспонденция.

Въпреки всичко това той никога не е бил разследван или наказван, което го прави своеобразен символ на съвременна България, където корупцията и организираната престъпност често остават ненаказани и където много хора смятат, че обществените институции – от църквата до правителството – предават тяхното доверие, коментира Ройтерс.

Подобно на мнозина от неговото поколение в България митрополит Кирил водеше сложен живот, в който границите между комунизма и религията, обществената служба и частните бизнес интереси, правилното и грешното често се размиваха, изтъква Ройтерс.

4.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (11 Votes)

Нови законови текстове признават само на православната църква и на другите регистрирани вероизповедания собствеността върху храмове и манастири. За тези имоти няма да се плащат местни данъци, при вписването на собствеността няма да се внасят държавни такси. Това предвиждат изменения в закона за вероизповеданията, внесени във вторник от председателя на парламента Михаил Миков, зам.-председателя на групата на ДПС Йордан Цонев, зам.-председателя на групата на "Атака" Павел Шопов, бившия говорител на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов (ДПС) и Васил Антонов (БСП). Промените днес бяха приети по принцип от парламентарната правна комисия. 

С нови текстове се уреждат още служебните отношения със свещениците. На тях ще им се издава писмен акт за избор или назначение според устава на религиозната институция. Предвижда се служителите в различните деноминации да се осигуряват задължително в НОИ и здравната каса.

Поправките предвиждат правото на собственост върху манастири, храмове и молитвени домове, предназначени за богослужебна дейност, заедно с поземлените имоти, върху които са построени, да е само на вероизповеданията и техните местни поделения, без да може да се придобива по давност от други субекти.

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (27 Votes)

46b4- Ваше Светейшество, след кончината на дядо Кирил във Варна се стигна до безпрецедентна съпротива срещу решение на Светия синод - свещеници прокудиха назначения временно управляващ епархията митрополит Калиник. Как ще действате в тази ситуация?

- Свещенослужителите и миряните на Варненска и Великопреславска епархия понесоха много тежък и неочакван удар със загубата на епархийския архиерей и емоционалната им реакция е обяснима. Внезапната кончина на нашия събрат и архиерей на Църквата смути всички ни.

Сега са дни на траур, в които подобава да се отдадем на молитва към Бога за упокоение душата на новопредставилия се митрополит Кирил. Молитвата ще ни даде и нужната духовна трезвост, душевен мир и мъдрост, за да направим нужното за благополучно разрешаване на създалата се ситуация.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж