Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)

d0Революцията на папа Франциск е в ход. Не всички обаче са доволни. Само четири месеца след като беше интронизиран, Франциск вече призова младите католици да издигнат духовните си оръжия срещу прашасалата доктринална църква, която губи следовници и връзка с действителността. Той заяви, че жените трябва да имат по-голяма роля - не като свещеници, а място в църквата, което да потвърждава, че Дева Мария е по-важна от който и да било апостол. Той освен това обърна Ватикана с главата надолу и сигурно изуми носителите на отровно-хомофобската култура, като просто изрече думата "гей" и запита: какво от това?

Междувременно папата очарова милиони вярващи и традиционните новинарски медии, като привлече втората по големина маса от хора, събирана някога на папска литургия. Това трябва да му даде някаква увереност, когато се захване да върши онова, за което беше избран: реформа не само на нефункционалната ватиканска бюрокрация, но и на самата Църква, като използва за модел собствената си личност и лична история.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

phoca thumb_l_dsc_0973

Честване храмовия празник на митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив. Архиереите, участници в богослужението на горното място в олтара. На високия трон е Пловдивският митрополит Николай.

4.3103448275862 1 1 1 1 1 Rating 4.31 (29 Votes)

al nevski 2 bВсичко тръгна от липсващия нотариален акт на “Св. Александър Невски”. За да се ремонтира сграда, трябва разрешение. За да се издаде разрешение, трябва акт за собственост. На църквата никога не  се е налагало да доказва правата си върху който и да е храм с лист хартия. На държавата такъв акт също не  е бил нужен, за да знае, че този храм е на Българската православна църква. Даже комунистическата държава го знаеше и го ремонтираше. Без акт за собственост и без да претендира, че храмът е неин. Демократичната държава изведнъж реши, че има проблем.

Царе сме да си създаваме проблем там, където няма. Според закона за местните данъци и такси молитвените домове на изповеданията са освободени от данък сгради. Само храмовете, за другите имоти си се плащат данъци, леге артис. Така е, защото храмът няма стопанско предназначение. В църква и в джамия човек влиза, за да се моли.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (17 Votes)

044„Три пъти мери, един път режи. При това с един и същи аршин”, казва старата българска поговорка. По наш си обичай ние рядко я цитираме цялата, но избираме онази част от нея, която отговаря на интереса ни към момента. Нещо подобно се случва и с щенията на архиереите от Светия Синод. Когато нещо не им е в угода, затварят очи. Илюстративен пример е рефренът „Църквата е отделена от държавата”, всеки път когато трудовите инспектори опитат да проверят как са назначени свещениците и служителите.

За 2013 г. само за текущи ремонтни дейности на черквите в него са заложени 1,6 млн. лева. Тези от тях, които са паметници на културата, получават финансиране и експертна помощ и по смисъла на Закона за паметници на културата, т. е. пак държавна пара, събрана от данъците на българските граждани. Храмовете ни в чужбина, както и свещенослужителите в тях, също получават средства от държавния бюджет. За тази година те са 400 хил. лева. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

8иМюсюлманите няма да си искат „Св. Седмочисленици“ и Археологическия музей, но ще искат обезщетения за тях. Настояват за право на строеж на втора джамия

Най-малко 20 ключови църкви и поне 15 големи джамии в цялата страна ще получат Българската православна църква (БПЦ) и Главното мюфтийство, ако влязат в сила поправки в закона за вероизповеданията. Те са дело на група депутати начело с шефа на парламента Михаил Миков. Предвиждат манастири, храмове и молитвени домове, предназначени за богослужебна дейност, заедно с имотите, върху които са построени, да бъдат върнати на БПЦ и останалите регистрирани вероизповедания у нас.

От Светия Синод твърдят, че не са наясно с бройката на църквите, които биха получили. Знае се, че у нас има около 7000 манастири, църкви и параклиси, но за каква част от тях клирът има актове за собственост, не се знае. В Синода не е създаден регистър за недвижимата собственост. Такъв трябваше да бъде направен много отдавна, а заради липсата му беше уволнен през юни Димитър Секулов, който отговаряше за имотите на църквата в Синода. Днес неговият пост е незает.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски