Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.9444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (18 Votes)

Picture 098Два пъти след 9 септември 1944 г. "народната власт" правила опити да бъде съборена Минната черква в Перник. Вече е известно, че веднъж това се е случило, когато щяла да се строи днешната административна сграда на общинската и областната администрация, изградена  като партиен дом (на БКП). Тогава в лична среща с Тодор Живков за храма на св. Иван Рилски се застъпил приснопаметният патриарх Максим. Този случай е разказван от самия български патриарх. Събитията са се развили в началото на 70-те години на миналия век малко след интронизацията на Максим за патриарх през 1971 г.

От архивите обаче изплува и друг случай, в който комунистическата власт се опитвала да бутне храма. Това е в началото на 60-те години на ХХ век. От тези събития са останали писмени доказателства и те станаха достояние благодарение на изследователската работа на теолога проф. д-р Румен Ваташки. Работейки в Централния държавен архив, той попада на въпросната преписка. С писмо от 2 юли 1962 г. до външно министерство (в чието ведомство беше и Комитетът по въпросите на БПЦ и на религиозните култове - б. р.) председателят на Общински народен съвет в Перник Митко Янев иска Минната църква да бъде съборена, защото пречи на изграждането на голяма скулптурна фигура, увековечаваща "стачните борби на миньорите срещу фашисткия режим и капитализма". Светият Синод със свое писмо от 11 септември 1962 г., подписано от тогавашния патриарх Кирил, отказва да даде съгласие за събаряне на храма.

Сградата на църквата "Св. Иван Рилски" беше сред най-пострадалите от земетресението през май миналата година с епицентър в Перник и беше ремонтирана със средства от държавата.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

zx450y250 2126564Преди седмица католическият свещеник Аюб Юсеф шофира към църквата си в южния египетски град Делжа, когато получава обаждане от свой приятел, който му казва да обърне. Щом пристига в града, той открива 20 изгорени къщи. Древен манастир е опустошен и разграбен. Един от енориашите – 60-годишният Исканер Тус – е убит в хаоса, пише агенция Reuters.

Сега християните в Делжа живеят като затворници по домовете си. "Никой не излиза. Изобщо. Нито да си купи храна, нито лекарства, за нищо", казва Юсеф. Въпреки мирното съжителство векове наред заедно с мюсюлманите, днес християните копти са подложени на натиск. В южната провинция Миня, където е и град Делжа, са нападнати 20 църкви, много от които са изгорени напълно. В цялата страна има случаи на нападения срещу християни и техните домове. Този вид атаки се засилват след падането на президента ислямист Мохамед Морси от власт през юли.

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (10 Votes)

Relikva40Във вчерашния брой на гръцкия вестник "Катимерини" е публикувана статия на журналиста Ставрос Цима, посветена на откриването на ценни средновековни ръкописи и други редки църковни предмети в САЩ. Според публикацията те са сред описаните артефакти, взети от българските войски по време на двете световни войни от няколко гръцки манастири в Северна Гърция, но днес са открити в сбирките на учреждения и в ръцете на частни колекционери в САЩ и Европа. Членове на гръцката диаспора в Америка възнамеряват да откупят 10-те ръкописа и да ги върнат в Гърция. Следва цялата статия в Катимерини:

Въпросът за връщането в Гърция на реликвите, откраднати от българската окупационна войска по време на двете световни войни от манастирите "Св. Йоан Предтеча" над Серес и "Св. Богородица Косиница", Драмско, които според гръцката страна незаконно се държат в музеи и учреждения в София, отново излиза на дневен ред след откриването на някои от тях в САЩ. Поне десет уникални църковни ръкописа от 10 век, от откраднатите по време на грабежа на манастира Косиница (на грц. днес официално наричан Икосифиниса - б. р.), са открити в университета в Принстън и в библиотеките на други учреждения в САЩ. Няма яснота как са се оказали там, след като доказано са били отнесени от българските окупатори.

Както е неизвестно, дали и някои други от над 900-те реликви (ръкописи, църковна утвар и др.) са се оказали в музеи, учреждения или частни колекции в Европа и САЩ. Поне при един случай, през 2002 г., по време на търг в Мюнхен беше открит синаксар, написан от монаха Ефрем през 13 век и с намесата на тогавашния културен министър Евангелос Венизелос беше откупен за гръцката държава преди да успее да премине в частни ръце.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

Meteora 1 evlahosНа сайта на НАСА е публикувана снимка на звездния дъжд на Персеидите над православните манастири в Метеора, Гърция. Авторът е иранският фотограф Babak Tafresh, който е уловил метеоритния дъжд на 7 август в южната ни съседка.  

Персеидите са богат метеорен поток, който се наблюдава всеки август при чисто небе. В страните от Западна Европа е известен като „Сълзите на св. Лаврентий“, понеже нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на св. Лаврентий в римокатолическия календар.

Метеора е комплекс от седем действащи манастира в централна Гърция, които са построени на върховете на остри скали, издигащи се на 400 м. височина над Тесалийската равнина. Името Метеора се свързва с основателя на манастира Голям Метеор св. Атанасий Метеорски, който именува „Метеор“ скалата, на която се качва за първи път през 1344 г.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (9 Votes)

https://dveri.bg/imagesииТуристите вече не са това, което бяха. В дигиталния свят днешните приключенци търсят разнообразие, лично преживяване и свобода сами да избират маршрутите си. Затова кметовете на София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Петрич и Сандански запретнаха ръкави да предложат нови маршрути за любопитните нашенци и чужденци. Столичната община вече направи популярен православния маршрут Софийската Света гора, който свързва два от обектите на световното културно наследство - Боянската църква и Рилския манастир с дузина манастири и параклиси около столицата. Това трасе е достъпно за софиянци с велосипеди и пешеходно. Предстои обаче създаването на още по-мащабен поклоннически път. Идеята е той да свързва Софийската Света гора с Атон, като се минава през манастири в района на Халкидика и Влатан (вероятно авторът е имал предвид манастира Влатадон в Солун - б. р.). За много вярващи ще бъде интересно да усетят как истинската Света гора, изградена между XIV и XVII в. (началото на Св. Гора е няколко века преди това! - б. р.), е пренесена по нашите земи. Защото по онова време много българи, връщайки се от поклонение в Атон, изграждат по подобие пръстена от манастири около София, включително и Рилската света обител.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин