Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

8- Ваше Светейшество, от какво имат нужда българите в днешни дни?

- От най-насъщното за живота: препитание, работа, храна, дрехи, дом... А в по-дълбок план: от сигурност, спокойствие за утрешния ден, чувството, че живеят пълноценно, от усещане за смисъл и ясна цел в живота, от свободата и възможността да изявяват своите способности, от това да се чувстват зачитани, ценни за своите близки и обществото, от обич и вяра. Насъщните нужди на българите днес по нищо не се различават от тези на българите в миналото или на жителите на други държави. Това са все общочовешки нужди. Но към тях днешното потребителско общество прибавя и много други "насъщни нужди", на чието придобиване отдаваме много ценни сили и време, но които едва ли ще направят човека по-щастлив и достоен.

- Наскоро се срещнахте с ръководството на комисията по вероизповеданията. Какво ви увериха депутатите? Ще решат ли отлаганите с десетилетия проблеми със собствеността на храмовете?

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (26 Votes)

ivan jelev1- Проф. Желев, как ще коментирате промените в закона за вероизповеданията, които касаят темата за техните имоти?

- Принципно молитвените домове, храмовете, трябва да принадлежат на вероизповеданията. Не съм убеден, че държавата или общината ще се грижи по-добре за храмовете. Но често пъти вероизповеданията при ползването на някой храм пренебрегват неговите качества на паметник на културата. А те почти всички са такива паметници. Веднага се сещам за църквите в Троянския манастир и в Бачковския манастир. Те са в ужасно състояние. Бяха реставрирани през 60-те и 70-те години от международни екипи. Сега стенописите им са унищожени от лошото качество на свещите, които се палят в тях. Те се стопанисват от БПЦ.

Въпросът е много широк. Би трябвало със закона да се дадат храмовете на вероизповеданията, но да има и подзаконови актове, договорености между вероизповеданията и министерство на културата. С паметниците на културата също има злоупотреби. Имаше един случай с къща в Банско, която се палеше три пъти, което беше много съмнително. На третия път беше изгоряла и нейните собственици си построиха хотел, за да печелят повече. Когато вярващи, независимо от коя религия, виждат, че техният храм е музей в ръцете на хора, които нямат нищо общо с религията, тяхното религиозно чувство е накърнено. Те искат в храма да могат да се молят, а не да има поток от туристи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

26Недалеч от планинската верига Големия Кавказ, точно на Транскавказката магистрала, се намира Аланският Богоявленски женски манастир - единственият в Северна Осетия (една от 21-те етнически републики в Русия - бел. ред.). Построен е в началото на миналото десетилетие на пусто място, макар че до 1918 г. тук е имало друг манастир, чиято последна обитателка се споминала през 1982 г. "Когато в началото на 2004 г. дойдохме тук, нямаше нищо. Нито огради, нито място, където да се живее. С огромни усилия превърнахме това затънтено място в това, което е сега", разказва игуменката Нона (Багаева).

Сега тук зад каменната ограда има цял комплекс от неголеми сгради: църква, монашески килии, дом за богомолци, център за рехабилитация. Този център е единственият в Кавказ, пък и в цяла Русия. Той приема деца, пострадали във войни и конфликти. През 2005 г. е построен заради децата-заложници в училището в Беслан. След войната в Южна Осетия през 2008 г. в центъра се приемат деца и оттам. Монахинята Георгия (Бестаева), директорка на центъра, твърди, че 3000 деца са преминали рехабилитация за 8-те години съществуване на центъра.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (22 Votes)

coptНаскоро попаднах на ето такава снимка – египетски християни копти се молят в своя разрушен, полусъборен храм. Явно той е бил бомбардиран от „Мюсюлмански братя”. Явно църквата е разрушена, но храмът на вярата в душите на тези хора е цялостен, непокътнат. Събрали са се заедно в своя молитвен дом, въпреки разрухата, събрали са се заедно, за да се молят в страданието си.

Сложих тази снимка на страницата си във фейсбук и веднага се появиха следните коментари: „Извинете, но това няма как да са православни християни, само вижте позицията на ръцете им…”, „Като гледам положението на ръцете на двамата, все едно, че държат книга, ми приличат повече на мюсюлмани…”.

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (20 Votes)

20130827-165958Няма друг закон в България, който да предизвиква толкова оживени и острастени дискусии, понякога преминаващи в открити политически и институционални войни, както е Законът за вероизповеданията. Така беше и преди, и след приемането на внесения от мене и действащ до днес закон от 2002 г. Така и ще остане занапред. Освен високата обществена чувствителност на материята за статута на религиите в съвременната държава около него се заплита сложен възел от патриотични, юридически, правозащитни и икономически въпроси, които превръщат в истинско минно поле всеки опит за законодателни промени.

Така се случва сега и с внесения под егидата на парламентарния председател г-н Миков законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. С него се прави сериозен опит да бъдат най-сетне решени един кръг от абсурдни правни положения, които поставят както Българската православна църква, така и всички останали вероизповедания в омагьосания кръг на бюрократичния и правния формализъм, с който традиционно подхождат държавните институции у нас.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст