Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

201- Ваше Високопреосвещенство, преди дни се навърши 1 г. от смъртта на патриарх Максим.  Днес църквата в по-добра и авторитетна роля за обществото ли е? Стана ли БПЦ по-сплотена и силна, или напротив?

- Негово Светейшество, блаженопочившият патрирах Максим преодоля разкола и остави църквата единна и сплотена. Ще се съгласите, че в лицето на Негово Светейшество патриарх Неофит тя получи най-достойния измежду достойните негов приемник. Всички ние ще му помагаме в нелекото служение, защото то е за доброто на българския народ. Надявам се, че и медиите също ще му помагат.

- С какво си обяснявате скандалите, които съпътстват православната ни Църква през годината? Първо имаше спречкване между вас и починалия митрополит Кирил, разсърдихте се и на синода, та не бяхте със събратята си архиереи на погребението на дядо Максим, а отидохте след тях.

4.44 1 1 1 1 1 Rating 4.44 (50 Votes)

 DSC7631Интервю на Йовка Йовчева от радио "Дарик" с проф. Иван Желев

- Пренасят ли се протестните вълнения от политическия обществен терен на религиозния? Имате ли такова усещане?

- Нямам такова усещане. Тези протести нямат нищо общо с онези на политическа основа.

- Направих груб аналог.
 
- Да, разбира се, но няма връзка. Те не са просто някакво ехо от тези протести. Ако не се беше получил този прецедент във Варна с явно контролиран вот - да не кажа манипулиран, но контролиран, - нямаше да има тези протести.
 

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (30 Votes)

138537784084582Разговор с Веселина Савова, член на Инициативен комитет „За свята и съборна църква”.
 
- Г-жо Савова, Вие бяхте в делегацията, която се срещна с патриарх Неофит само ден преди заседанието на Светия Синод, на което се взе решение за касиране на изборите проведени на 17.11.2013 г. за Варненски и Великопреславски митрополит. Какви са впечатленията Ви от тази среща?

Веселина Савова: - Срещата с патриарх Неофит беше изключително топла и искрена. Патриархът изслуша всеки от нас. Като се започне от свещениците, избирателите и нас - членовете на Инициативния комитет. Трудно мога да опиша емоцията. Не се случва често да целунеш ръка на патриарх и той да те благослови. Всеки от нас се вълнуваше много и беше изключително искрен. Част от свещениците патриархът познава лично. Говореха си не само за тревогите по избора, но и за големия риск, който те са поели с това възражение. Когато говореше прот. Василий Шаган, който има три деца, и отец Георги, който има седем деца, а и останалите свещеници, те споделиха с патриарха, че осъзнават големия риск, който поемат в личен план. Защото в Църквата има строга йерархия и ако утре епископ Борис стане митрополит, тези смели свещеници могат да бъдат отстранени от църквите, в които служат. Патриархът напълно осъзнаваше тяхната смелост. Не случайно в края на срещата думите му бяха: „Благодаря ви за църковното съзнание и проявената доблест”. А когато след литургията на другия ден го попитаха, как ще коментира протестиращите, той каза: „Това не са протестиращи, а християни, загрижени за Църквата”.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (30 Votes)

oo 877788Ако доскоро църковните избори се провеждаха „на тъмно”, след избора на нов патриарх това вече не е възможно

Скандалите около митрополитските избори не са от вчера. Те не са следствие нито от разкола, нито от комунистическия режим. Първите митрополитски избори след интронизацията на новия патриарх са тежко изпитание, което налага траен отпечатък върху неговия публичен образ и авторитет. Какво е общото и какво е различното в днешните спорове около избора на нов Варненски митрополит? Колко далечни могат да бъдат последиците от него?

... От историческа гледна точка споровете при изборите на митрополит трудно могат да се нарекат изключение. Още в далечната 1937 г. изборът на нов Варненски митрополит предизвиква остра полемика, обвинения в корупция и жалби, преди за такъв да бъде утвърден Йосиф. Спорове предизвикват изборите на нов Неврокопски митрополит през 1952 г. и на нов Врачански през 1974 г. Може да бъдат цитирани още множество случаи, в които подозренията за манипулация на избирателите от държавата или от други външни сили са повече от убедителни.

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (35 Votes)

21359"Отбивам се на връщане от Гърция да видя дядо Натанаил и минавам край монаси, които зидат стена в манастира в Хаджидимово. И всеки поиска благословение и ми целуна ръка. Отминах и се обърнах - сред обикновените работници, целунали ми ръка и поискали прошка, беше и дядо Натанаил. Рекох му: “Дядо владика, не ме изкушавайте”." Тази случка ми разказа преди време Ловчанският владика Гавриил и тя най-добре казва, какъв беше Неврокопският митрополит Натанаил. Този, когото вчера Господ показа, че ще вземе в царството небесно, като го прибра на същия ден, в който преди 61 години му вдъхнал живот.

Митрополит Натанаил ще остави в земния си път дирята на големия монах на нашето време (неслучайно живееше в манастира на с. Хаджидимово), отсякъл личната си воля в полза на Бог и хората - безчинно скромен, по детски всеопрощаващ, пословичен безсребреник, благ и чужд на суетата, отдаден безгранично на Бог. Той привлече в лоното на Църквата и своите по-малки братя Стефан Калайджиев, секретар в катедралата “Св. Александър Невски”, и отец Димитър от Пещера. Дядо Натанаил живееше по светогорски устав и разделяше денонощието на три части: 8 часа за молитва, 8 часа в труд и 8 часа за лични нужди, в които влизаше и сънят. Запазил съм един разговор с него, в който го питам, за какво се моли предимно на Бога. (Виж интервюто по-долу.) Повечето хора се молим за личното си спасение и това на своите близки, а дядо Натанаил се молеше за другите, “за всички човеци, независимо от кой народ са...” И тези негови молитви ще ни липсват.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора