Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (35 Votes)

430x351В България сега се завръщат нейните деца. Идват си отблизо и отдалеч, някои за пръв път през годината, други за пръв път от години насам.

Кацат, слизат от самолета те, световните пътници, преминали през летищата на Мюнхен, Париж, Лондон и Ню Йорк, оглеждат се крадешком за посрещачи, оставайки за сетен път изумени от мизерията на родното летище, излизат навън, хващат такси, разглеждат с любопитство пейзажа.

Пейзажът е български, сиромашки, няма какво да се лъжем. Очите им, свикнали със световните чудесии, се присвиват.

Но душата им е отпусната, лека. Въздъхват и изведнъж ясно си дават сметка, защо е така. Вече са си в България.

Идващата седмица е най-важната седмица за България. През идващата седмица България си поема онзи дъх, който трябва да й стигне за цяла година. Да стигне и за децата й, които отново ще я напуснат.

3.7906976744186 1 1 1 1 1 Rating 3.79 (43 Votes)

mic-copyСкандалите, които произведоха православни духовници през отиващата си година, бяха предизвестени. Още преди патриарх Максим да почине на 6 ноември 2012 г. в синода тлееше напрежение в очакване за това кой ще надвие в битката за бялото було.

Избухналите днес гей скандали и особено историята от фаталния петък, 13-и с разпространеното порно в Бачковския манастир, на което обект на френски ласки е епископ Борис, са плод на отдавна прикривани и несанкционирани отдавна сигнали за духовни “мерзости”.

Най-гръмовните публични позори произведе младият, напорист и деен, но неуважителен към старците Пловдивски митрополит Николай. В разрез с мнението на патриарх Максим и няколко духовници, сред които вече покойният дядо Натанаил, Николай даде архонтски чин на бизнесмена дарител, бивш агент на Държавна сигурност и оръжеен търговец Петър Манджуков. Николай бе причина синодът да бъде атакуван, че си сменя решенията – веднъж осъди архонтството, когато Галактион го въведе със Слави Бинев и Чомбе, а после го допусна под натиска на младия епископ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

arcibiskup-simeon-jakovlevic 330_220Какво доведе до разкола в Чешката православна църква, каква е ролята на Москва и Фенер в него и ще се намери ли изход от кризата – върху тези въпроси разсъждават руският журналист Павел Тихомиров и прот. Андрей (Кураев).

Хората, на които залага Отделът за външни междуцърковни връзки на Московската Патриаршия (ОВЦС на МП), са много удобни мишени. Срещу тях е и лесно, и удобно да се протестира, т. е. гражданите на Чешката република могат да бъдат използвани в борбата на Фенер срещу Москва, тъй като протестират с чиста съвест и с убеденост в правотата си. Част от демократичната общественост приема събитията като „поредна 1968 година”. При това на мястото на танковете и КГБ-агeнтите се поставя председателят на ОВЦС на МП митрополит Иларион (Алфеев).

Все още не е ясно, дали в Православната църква на Чешките земи и Словакия ще се проведе някакво подобие на „Киевския Eвромайдан” или константинополските „шахматисти” ще използват Eвромайдана в Киев, за да направят още по-болезнена атака срещу Московската патриаршия. Но да видим как се случиха нещата последователно.

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (27 Votes)

2529За разлика от правителството Църквата може да произвежда и добри новини. Когато се вслуша в общественото мнение – дори и негов носител да са „само” стотина души, „непредставително малцинство”, както биха се изразили авторите на опорни точки. Макар и не съвсем коректни, паралелите между митрополитските избори във Варна и държавната политика се набиват на очи. Но този път сравнението е в полза на Църквата.

Какво се случи във Варна? Първият опит за избор завърши със скандал. Тогава за по-малко от 30 минути в рамките на един тур бяха излъчени и двамата кандидати за митрополитската катедра – „силният кандидат” епископ Борис със 17 гласа и неговият, приеман за „слаб” и протоколен подгласник, епископ Игнатий с 16 гласа. Така се правят изборите в Църквата, така са се правили винаги и така ще продължат да се правят, а недоволните защитават лични интереси и не представляват никого – това беше познатото и скрито послание на този избор.

Така беше демонстрирана силата и монолитността на добре организираната „схема”,

4.7837837837838 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (37 Votes)

l 1263680410 DSCF4014Изборът на двама епископи, измежду които членовете на Св. Синод на БПЦ следващата неделя ще изберат епархийския архиерей на Варненско-Преславската митрополия, приключи благополучно. И двамата номинирани са – според църковното обществено мнение – достойни кандидати.

Какво обаче показаха перипетиите, предшествали този благополучен избор? Най-важното, че в Българската православна църква бавно, незабележимо за външните й наблюдатели, е израснал същински църковен народ – „лаос”, казано на собствено църковен език. Ще припомня, че според църковното схващане „лаосът”, т. е. народът Божий на една местна църква, който съставлява Тялото Христово в това определено място, включва без разлика всички „членове” на това Тяло – както йереите и дяконите (свещениците, казано на популярен език), така и онези, които са започнали, крайно неподходящо, да се наричат „миряни”, сякаш са прибавени от „света” (от „мира”) към Църквата, възглавени от своя епископ. След дълго и болезнено прекъсване ние започваме да се завръщаме към жизнената практика на древната Църква, в която мястото на нейния предстоятел, епископа, никога не се е заемало без изричното волеизявление и участие на църковния народ (целокупния лаос). Драматичната перипетия във Варненската църква показа, че в нея има такъв църковен народ и той не е без воля и съвест. Драматичната перипетия във Варненската църква показа, че е дошъл краят на чисто формалните избори, при които буквата на устава е спазена, при практически пълно неглижиране на неговия дух.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж