Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
l_114600.jpgПрез последните месеци у нас все по-голяма публичност добива идеята за  възстановяването на една стара военна европейска традиция - за свещеници в армията. В България тази тема е също нова, но с потенциал да стане актуална много скоро, според Младен Бочуков, национален координатор на християнското надденоминационно “Направление за работа с Въоръжените сили”.

Става дума за духовната подкрепа, от която се нуждаят нашите военни като активна част от натовските войски. Няколко хиляди са отпечатаните и дарени Нови завети и Библии, които служението  предоставя на войниците от българския контингент в Ирак.  

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
Неотдавна касичката в параклиса на един санаториум, където болните се молят и за Божията помощ, беше разбита и парите за изписване на свети икони - взети. Това светотатство ме кара да се съглася поне сега с покрилия се с печална слава полемичен автор на ”Сблъсъкът на цивилизациите” – Самюел Хънтингтън, който в интервю за Франкфуртер алгемайне цайтунг през септември миналата година каза, че Европа е езическо християнско общество. Добро обяснение на това, защо тези езичници-християни, стъпващи в църква само на Великден или Рождество, не реагират бурно и с възмущение, когато тяхната вяра се осмива с всички средства и по всички медии и още по-лошо - сами оскверняват храмовете си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
0802_1.jpgАко понятието културно многообразие винаги е включвало някаква форма на ангажираност, днес то направо разпалва страстите. Тероризмът подстрекава действията ни и превръща различията ни в раздори преди да използва тези различия като алиби. За това няма съмнение: не е толкова лесно да възхваляваш "множествената култура", когато виждаш как белгийки са убеждавани от белгийци със северноафрикански произход да извършват самоубийствени атентати.

4.5862068965517 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (29 Votes)
mosque.jpgНа постхристиянските социални държави не им достигат деца и мъжество

 
Много от това, което днес наричаме западен свят, няма да преживее нашето столетие. Твърде възможно е на географските карти да останат региони с наименование Италия или Германия, така както все още съществува постройка, наричана "Света София" в Истамбул. Само че това вече не е храм, а единствено недвижим имот. Италия и Германия също ще се превърнат в названия на недвижима собственост. За онези, които вярват, че западната цивилизация е по-добра от всяка друга алтернатива, проблемът се състои в това, да бъде спасена поне част от Запада.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Със запалени свещи във Франция, Англия и други страни по света, се отбелязват седем години от задържането на българските медицински сестри и палестинския лекар в Либия.

Те са сред задържаните в Бенгази на 9 февруари 1999 г. 23-ма български медици. Във Франция, вестник "Парижки вести", заедно с редица френски правозащитни организации подготвят тази вечер мълчалив протест пред либийското посолството в Париж. Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският лекар Ал Хаджудж, остават в затвора Джудейда, край Триполи.

Очаква се годишнината да бъде почетена със запалени свещи освен от наши сънародници и от съпричастни с каузата на медиците ни французи.

Във Великобритания датата ще бъде отбелязана в неделя. Тогава в двора на българската църква в Лондон ще бъде отслужен молебен за българските сестри. Годишнината ще бъде почетена и в други европейски държави.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики