Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (35 Votes)
1_94.jpg90-годишният свещеник продължава да обикаля пеш паството си в три села

66 години е отдал в служба на Православната църква и на хората най-възрастният свещеник в Смолянско, 90-годишният Атанас Аролски от Хвойна. За своите съграждани той е въплъщение на истински духовник, воден от своето призвание и възрожденска преданост. Юбилеят му беше зачетен и от властите - светска и духовна - с награди. Почетно звание от община Чепеларе, орден „Свети апостол Ерм" от Пловдивската епархийна църква, официални слова и речи, юбилейна торта. Зад цялата ритуалност най-високо стои истинската обич и признание на хората, които му се връщат с благодарност за дългите години всеотдайно служене. Защото над всички думи се извисява примерът на честния му живот и въплъщението без показност на онези нравствени принципи, които Божията вяра изисква от своите чеда.

На 90 години отец Аролски продължава да обикаля пеш поверените му храмове в селата Хвойна, Орехово и Малево. Независимо от сезона и времето хората знаят, че в определения част вратата на църквата ще бъде отворена. С напредването на възрастта свещеникът тръгва по-рано, за да стигне навреме в Малево, отдалечено на 3 км от Хвойна или в Орехово - на 7 км. Изкарал шофьорски курс още през 1961 г., сдобил се с правоспособност. Но и до ден днешен не успял да задели пари, за да си купи автомобил. За да изучи децата си, затънал в борчове към банки. Трябвало да изплаща кредитите. Дверите и на Божия дом, и на неговия дом са винаги открити за тези, които имат нужда. Те са посрещани с разбиране, съчувствие и състрадание. Неговата честност и почтеност винаги са оставали без съмнение.

tommysoft.euАко свещеникът е Божи служител в храма, два пъти повече е свещеник извън него, в ежедневните отношения с хората - без високомерие, назидание, търсене на изгода и възнаграждение. В родния си край се връща едва през 1994 г., когато трябва да се погрижи за родителите си, достигнали възраст 95 години.

През 1943 г. бил ръкоположен, за да се върне в родното село Павелско. Но го изпратили в Златоград, 24-годишен. Преди това изкарал и войниклъка като архивар в 21-о военно поделение в Пловдив. Започнал обучението си в Богословския институт край гара Черепиш през 1939 г. Когато започнала мобилизацията през военните години на Втората световна, другите курсисти станали дякони, за да не ги вземат запас. Но той си изкарал казармата. И съпругата си не попитал дали е съгласна да стане свещеник, а тя попадия.

Току-що ръкоположен, без опит, попаднал в трудния район на Златоградско с преобладаващо мохамеданско население. Веднъж попитали сина му, кой е баща му. Детето отговорило, че е попът. Какво работи татко ти, продължили да го питат. Не знам какво работи, ама вечер, като лягам, го няма и сутрин, като стана, пак го няма, отговорило момчето. В онези години още живеела връзката с Христовата вяра у потурчените родопчани. На мъртвите последователи на исляма възрастни жени слагали отворена ножица. Така те си отивали от тоя свят под знака на кръста. Стара дървена икона на света Богородица се предавала тайно, за да помагне на пострадал от болест или друга злополука. Наричали я „Доската". Била спасена от една жена от село Старцево след изгарянето на манастира „Света Неделя" между Златоград и Старцево. В пожара от сградите останали само руини. Сред опустошените основи се подавала иконата, единият й край бил опушен от огъня, но образът на Богородица оцелял непокътнат. Оттогава, който имал някакъв зор, търсел „Доската" да му помогне.

Един ден правим покрива на параклиса на „Св. Неделя" с майстори-мохамедани от Старцево, разказва отецът след толкова години. Дошъл мъж и почнал да шушука на Ахмед: „Роди ли, роди ли?" Разказали му, че една невяста-първескиня, от 2 дни се мъчи и не може да роди. Затова й отнесли „Доската" и най-после бременната се сдобила с първото си дете. Било 1945 г. Така се лекували в Старцево. Ако някой се разболее, „Доската" се появявала по неведоми пътища в дома му. Дядо попе, синът ми отива войник, запали една свещица и се помоли на Богородица да не му се случи лошо, обръщали се към младия свещеник мохамеданите. Болките на хората минавали през него не само като духовно лице, но и като секретар на Българския червен кръст. Лично раздавал помощи и всички протоколи, цялата отчетност минавала през неговите ръце. Независимо от вярата добри били хората, безплатно му помагали и на него, и на църквата в Златоград. Като разбрал Хасан, че няма дърва, събрал хора и 15 товара с мулета му докарали без да му искат заплащане.

След като починал свещеникът на Хвойна, селото останало 15 години със затворена църква. То и такива били времената, на атеизъм през социалистическо време. Покривът протекъл, почнала да се руши църквата, нямало кой да се погрижи.

Потърсил майстор, но му отказали от страх. Имал отецът магаре и каруца и се хванал заедно с майстора да оправят покрива. Ще идвам след 19 часа, защото ако ме видят, ще ми вземат партийния билет, му казал майсторът. През лятото до 21 часа може да се работи. Свещеникът вдигал плочите, майсторът ги редил, спасили църквата „Св. Пророк Илия" от разрушение. 10 години, от 1985-та до 1995-та, препускал от Златоград до Хвойна и Павелско, защото нямало свещеници. Пътувал 100 км, за да обслужва обезлюдените храмове, нито за миг не се обезкуражил през всичките трудни години на социализма, когато преследвали хората заради вярата им.

Сигурно има нещо съдбовно в датата на рождението му, 1 ноември, Деня на будителите. Макар че отец Аролски не се има за заслужил. Правил е само това, което е длъжен един свещеник. Защото, както казва той, тук, в земния си живот, човек сам си отваря или затваря вратите на рая.

Галерия със снимки от посещението на отец Атанас в Златоград през тази година може да видите на страницата на tommysoft.eu тук

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/awcxa 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари