Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (31 Votes)
1_65.jpgПрошка в музика и стих
1 март - Ден за прошка

Прости ми...
(
Totoni)

"Прости ми, мамо! Прости ми за всичките пъти, когато не хванах ръката ти! Прости ми за тогава, когато не те прегърнах! За дните, когато съм лоша с теб. Знаеш, че тогава не се сърдя на теб. Сърдя се на живота и на света. Не и на теб! Прости ми за сивите коси и неизказаните думи! Прости ми!

Простете ми, деца! За всичките пъти, когато не съм ви казала колко ви обичам. За вечерите, когато не съм ви целунала за лека нощ. За думите, които не съм разбрала. За сълзите, които не съм избърсала. За дните, в които не съм ви стоплила. За раните, които не съм превързала. За смелостта, която не съм ви дала. За прегръдките, които съм пропуснала. За света, в който растете. За игрите, които не съм изиграла. За усмивките, които не съм ви дала. За нещата, от които не съм успяла да ви предпазя. За болките, които съм допуснала да достигнат до вас. Простете ми!

Простете ми, приятели! За мечтите, които не съм споделила. За дните, в които не съм била до вас по пътя. За смеха, който е ехтял без вас. За самотата, която съм поглъщала сама. За морето, на което съм се любувала сама. За очите, които съм затваряла, без да ви погледна. За силата, която не съм ви дала. Простете ми!

Простете ми и вие, с които някак съм се разминала по пътя! Простете ми!

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (35 Votes)
Венчава се р.б. Архонт...
Форум "В начало беше Словото":

Фактът, че в началото на деветдесетте години настоятелството на храм "Св. Александър Невски"  се изпълни с мутри и хора на „Мултигруп” -  това е първичният проблем, който доведе до всички останали трагични последствия. Спомняте ли си, когато митр. Галактион въведе (неофициално, но твърде видимо) сватби в патриаршеската катедрала? Въпреки изричната забрана всяка неделя-следобяд целият площад "Св. Александър Невски" се изпълваше с черни коли с балончета. На пръв поглед дреболия, но и още едно доказателство, че дреболиите са важни. Гнилите плодове трябва да се махат навреме от кошницата, защото иначе! всичко останало започва да гние.

Митр. Галактион стана такъв, защото му се позволи да е такъв. Никой не го санкционира за нарушенията му! Въпросът не беше до сватбите, а до сигнала, който той получи от Св. Синод, когато не му беше наложено никакво наказание за тях! Сигналът сякаш гласеше: "Добре си решил, хубаво правиш, връзката със знатните християни трябва да се толерира!"

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)
1_106.jpg"Понеже всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат". (Лука 18:10-14). С тези думи завърши вчерашното евангелско четиво, в Неделята на митаря и фарисея. Всички знаем, че през седмицата, която започна, в сряда и петък се блажи. Както казва една моя приятелка, това е "опаката" седмица. С изненада обаче разбрах, че тази опака седмица всъщност е православният карнавал.

Бързата справка в любителската "Уикипедия" показа, че има няколко хипотези за произхода на думата "карнавал", но че според всички тях тя съдържа корена "carn" от латинската дума за месо (caro, carnis). После следват общоизвестните обяснения, свързани с травестия, преобръщане на порядъка, маскарад и пр. Неизменно се подчертава, че карнавалът е характерен за католическите страни и че се празнува в последната седмица преди Поста, през който се ограничава веселието. Така се стига и до обяснението за компенсаторната роля на карнавала - хората "си отвземат" от насладите (най-вече от телесните), от които за дълъг период ще се въздържат, а от някои - ще се лишат напълно. Оттук се прави извод и за великата премъдрост на карнавалната култура, която учи, че прекалено сериозното приемане дори и на най-сериозното, в т. ч. на духовната власт, на благочестието, на църковния и политически порядък, е не само нередно, но може да доведе и до грях.

4.6190476190476 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (21 Votes)
1.jpgНа Балканския полуостров времето през декември се определя главно от циклони, които се зараждат над Средиземно море, увличат топъл и влажен южен въздух и започват да се изкачват на североизток. Понеже идват от юг, те донасят време с южняшки темперамент - валежно и бурно, щедро разширяващо се към други страни. В своя устрем обаче те често се сблъскват със стена от студен и тежък въздух, с която континенталният антициклон открай време се обгражда, сякаш за да подсигури своята зимна летаргия. Средиземноморският циклон е лек и затова се движи устремно, като младеж, тръгнал подир поривите си. Сблъскали се в челно с въздушните сили на Севера, младите циклони освирепяват, устремът им става яростен, сълзите, които те проливат, замръзват и то така, че дори сълзотворен газ не може да ги втечни. Тогава по нашите земи бушуват страшните декемврийски виелици, които засипват със сняг сгради и улици, чупят витрини и вдигат покриви. В миналото подобно време се е наричало "капан", днес се казва, че едно или друго населено място е блокирано и в обширни области се обявява извънредно положение.

4.906976744186 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (43 Votes)
1_37.jpg87,7% от учениците се самоопределят като хетеросексуални, 10,5 на сто - като бисексуални, 1,8 на сто - като хомосексуални, а 3,4 на сто заявяват, че имат някакво увреждане. Около 29 на сто от учениците категорично отказват да седят със свой съученик гей в една стая. Това сочат резултати от анкета сред ученици от 9-ти до 12-ти клас и сред преподаватели, осъществена от гейорганизацията "Джемини" по проекта "Оглушителна тишина - случаят в моето училище", финансирана от Външното министерство на Холандия.

Наистина е тъжно.

Tъжно е, че научаваме за поредния проект, който е част от външната политика на някаква държава, в случая Холандия.

Тъжно е, че български граждани в подрастваща възраст биват изкуствено категоризирани според критерии със спорна адекватност.

Тъжен е триумфалисткият жест, с който някаква госпожа размахва статистически данни, доволна, че се е сдобила с аргументи за собствената си политическа кауза.

Тъжно е да се провокира агресия, а после да се трупат социални дивиденти от нея.

Тъжно, е че безсрамието се величае като културност.

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики