Мобилно меню

4.3387096774194 1 1 1 1 1 Rating 4.34 (62 Votes)
1_54.jpgПо повод предаването на Мартин Карбовски, в което безразборно се разпространяват лъжливи обвинения срещу протестантските общности, според принципа "една жена каза".

Каквото ни е обществото, такава ни е и Църквата. За съжаление. Не, аз не поставям под въпрос мистагогията, Божествената валидност на обредите и тайнствата, не поставям под въпрос православността на БПЦ на това "ниво на легитимност". Както винаги досега, тя остава вярна на своето Литургично предание, доколкото литургистите-богослови в нея успяват да задържат процесите, които (нека си го признаем) и в това отношение са доста обезпокоителни. Наблюдаваме една склонност към формализъм и обредничене, една готовност да се сведе Богослужението до жест, до запазена територия за упражнения в магизъм на една прослойка - жреческа в същината си, с която религиозна редукция да се задоволим. А народът присъства на Богослужението като пасивен зрител, несъпреживявайки християнството, ставайки жертва на всякакви безсмислни правила, които някой неграмотен поп или "благочестив активист" си измислят и му ги налагат.

4.4375 1 1 1 1 1 Rating 4.44 (32 Votes)
Много негодуват някои мили и на мене наши дядовци, високопреосвещени митрополити, че са критикувани без предварителна и обстойна проверка, че се говорят празни приказки по техен адрес, че така се съблазняват хората и се работи против Църквата. Много ги обичам и уважавам за добротата и незлоболюбивостта им, за духовната работа, която ежедневно вършат за нашето спасение, и ми е тъжно, че едновременно с това и аз попадам в числото на критикуващите ги и по този начин явно внасям съблазън в Църквата.

От няколко дни започна есенната сесия на Светия Синод - административна работа имат дядовците, трябва да я свършат. Една и нещо сесия мина от приемането на новия устав - трябва вече да са се научили да работят по него и управленските неща да вървят леко, така че да остава най-много време общо да се грижим за най-важното. Ето какво пише в публикуваните решения от първото заседание от 10.11.2009 г.:

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)
1_45.jpgИз редакционната поща: Здравейте, благодаря за насочването... ...в Маджарово, само да Ви  кажа, че още нямаме храм. Още сме на кота нула. Само осветения камък и нищо повече. Ако по някакъв начин можете да помогнете, моля Ви, направете го. Трябва някой много близък да помоли дядо Галактион да ни обърне внимание, че все пак сме живи хора и имаме нужда от духовна  просвета. Сигурно така не е било и по време на турското робство. Никой не го интересува, че тези хора тука имат нужда от камбанен звън, дори да не говорим,че се раждат и умират като мухи - некръстени, невенчани, неопяти, не знаят какво е причастие. Страшно, много страшно е. А тук, при нас и България си отива... 

Поздрави от Маджарово
Калинка

3.8125 1 1 1 1 1 Rating 3.81 (48 Votes)
Диня - зелена отвън, отвътре розова! Отскоро в България има партия, която официално подкрепя гей-парада. Това е партия "Зелените".

Официално изразената цел на подобна подкрепа е борбата срещу дискриминацията на хомосексуални. На латински discriminatio означва "разделяне" и в съвременните езици се употребява преди всичко в значението на "определяне на по-малко права за представителите на някаква народност, раса, религия, пол, класа и пр. и тяхното подценяване като граждани".

На пръв поглед в подобно ангажиране с правата на онеправданите няма нищо притеснително, то даже е саморазбиращо се. Става дума за законно гарантирани права на всички граждани, чието спазване е задължение на всеки отделен гражданин и на институциите в обществото.

4.6190476190476 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (21 Votes)
ЕрозияПовод за този пост вземам от развихрилата се дискусия за [подкрепата, която Зелените оказват на гей-парада].

Ще си послужа със символика, която е близка до повечето хора, които се занимават с екология.

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики