Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (45 Votes)

DisasterСкандалите, завихрили се около архим. Дионисий през последните седмици не останаха само в кръга на църковното общество. По-високата трибуна, до която имаше достъп този път архимандритът, осигури и повече зрители на представленията му.

По-долу предлагаме реакцията на автори, които имат хиляди последователи във facebook, т. е. читатели, които редовно следят техните мнения по даден въпрос.

Какво прави най-силно впечатление на т. нар. светски хора от скандалите през Страстната седмица и Великден? На първо място нескриваната причастност на Дионисий към мутренския морал и начин на живот. Показността, арогантността, контешкото поведение, издигането на парите в култ, които демонстрира Дионисий, се оказват несъвместими с църковния начин на живот според блогерите.

Българската общественост, свикнала на всякакви безобразия, живее все още обаче с идеята, че Църквата се явява оазис, по-защитено място от набезите на арогантни и безскрупулни хора. Българите все още вярват, че Църквата е стожер на ценностите и стълб на морала у нас. Стотици клирици и хиляди миряни полагат усилия да поддържат тази вяра у хората. За съжаление трудно се гради, лесно се разрушава: в случая, за да натежат везните в обратната посока и да бъде уронен отново авторитетът на Църквата, бяха достатъчни няколко „звездни“ изпълнения на архим. Дионисий, които извадиха на показ най-неочаквани качества за български клирик: арогантност, алчност, нахалство, лъжа, показност….

Това е един от малкото случаи, когато българското общество толкова масово реагира еднозначно негативно на дадено явление и поведение, каквото е Дионисий. Особено е важно да се обърне внимание на последното изображение в извадката по-долу, което сякаш ни напомня, че когато членове на Църквата забравят за основни евангелски истини, то Господ ще ги посрами чрез хора отвън:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (29 Votes)

AgiaProklaМалцина знаят, че съпругата на Пилат Понтийски, Прокла, е светица. Паметта й се чества днес, на 27 октомври. В 27-а глава на Евангелието по Матей за нея пише следното: "Между това, когато той седеше на съдийския престол, жена му прати да му кажат: не прави нищо на Тоя Праведник, защото днес насън много пострадах за Него" (Мат. 27:19). За нейното обръщане към християнството пишат много църковни автори - Ориген, блажени Августин, Йоан Малала, Атанасий Велики и други. Бл. Теофилакт Български пише в своето тълкувание на Евангелието: "Не самият Пилат видял съня, но жена му... И този сън бил дело на Божия промисъл, впрочем, не за да бъде освободен след това Христос, но за да се спаси тази жена".

Запазените версии за живота й се разминават. Според едната тя завършила мирно живота си като християнка, като проповядвала Евангелието заедно с другите Христови ученици. А според друга версия Прокла пострадала мъченически за вярата си.

4.4594594594595 1 1 1 1 1 Rating 4.46 (74 Votes)

robertЗа жалост архиереите ни вече десетилетия бягат от сериозните проблеми, с които обществото ни се сблъсква. Чуваме доста за имоти, часовници и лимузини, но малко за милосърдие, грижа и съпричастност...

Виждаме как се архонтисват бивши червени величия и настоящи съмнителни бизнесмени, но се чудим жив ли е дядо Добри и успял ли е отец Иван да си плати тока на приюта...

Държавата е "лоша", щом не позволява религиозно образование в училище, но държавниците ѝ явно са благочестиви, щом биват удостоявани с църковни ордени...

Тревожим се от броя на бежанците, които влизат в страната, но сме безразлични към броя на младите българи, които изобщо не влизат в храма...

А когато си се отказал да се бориш за душите, е безсмислено да воюваш за границите....

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

На жълтомедийния хоризонт се пръкна ново сайтче, лакомо за внимание и придобиване на популярност. Веднага започна да си търси публика и реши да се пробва, като пусне скандал с някой от «по-висшите» в Църквата. Схемата е известна: омаскарява се някой духовник колкото може по-долнопробно и работата е свършена. Почва се броенето на посещенията и доволното потриване на дребнодушните ръчички. А че написаното смесва името на един човек със снимка и действие на съвсем друг човек – голяма работа… Манипулацията да тече, хората са прости и няма да се усетят.

За какво конкретно става дума ли? За опит да се опетни името на Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, и да се обвини... във връзки с мафията (!?) чрез смесването на неговото име с компроматна снимка на съвсем друг човек - скандално известния архимандрит Харалампи. Т. нар. «редактори» разчитат, че публиката няма как да познава всички духовници в БПЦ. Това явно е достатъчно, за да може две личности манипулативно да се смесят в една и издънките на известния с връзките си с ъндърграунда Харалампи да бъдат приписани на епископ Григорий. Вижте сами:

4.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (33 Votes)

216На всяка служба дяконът произнася ектения с молитва за мирен живот. До неотдавна изглеждаше очевидно, че с този традиционен призив към молитва за мир са съгласни всички членове на Църквата. Но тези дни официалният говорител на Патриаршията разкри за какво всъщност тайно се моли нашият Патриарх: за скорошно начало на войната.

Прот. Всеволод Чаплин: „Ако обществото живее в условия на относителен мир, спокойствие, задоволеност няколко десетилетия – две, три, – то може да оцелее в условията на секуларизма. Дълъг мир няма. Мирът сега, слава Богу, също няма да бъде дълъг. Защо казвам „слава Богу“? Общество, в което има твърде много задоволен, спокоен, безпроблемен и комфортен живот, е изоставено от Бога. Такова общество не живее дълго. Сам Бог се намесва в историята и изпраща страдания, които в този случай ще бъдат полезни, ще позволят да се опомнят тези, които са свикнали да живеят тихо, спокойно и комфортно. Ще се наложи да поживеят различно“.

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики