Мобилно меню

4.2459016393443 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (61 Votes)

1052312 534176346630626 71349432 o

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

11-08-01-15660 1Днес ние скърбим поради загубата на наш стар обичен приятел – Здравия Разум. Той беше с нас дълги години. Никой не знае със сигурност на каква възраст беше, тъй като свидетелството му за раждане се е изгубило отдавна сред канцеларските книжа на бюрокрацията.

Ще го запомним с това, че ни беше завещал такива ценни уроци като например: “разумно е да се прибереш, когато завали”, “ранните птички първи хващат червея” (бълг. вариант: “кой превари, той завари”), “животът не винаги e справедлив” или “може би аз съм виновен.”

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (22 Votes)

indexС наближаването на датата, на която ще се проведе изборът за нов патриарх, вярващите се вълнуват и според мярката на собствената си съвест, вяра и енергия участват в дискусии и търсят правилното църковно решение. Екипът на „Двери“ при мониторинга на социалните мрежи попадна на една неформална и свободна дискусия между православни християни върху каноничността на изборите, провокирана от статията: „Как да бъдат избегнати капаните пред легитимността на бъдещия патриарх“. С разрешението на участниците в дискусията: Никола Антонов (богослов), Емилия Дворянова (писателка), Майя Динева (драматург) и д-р Смилен Марков (философ), я представяме в нейния непосредствен вид, защото в разсъжденията на свободно пишещите миряни, макар и на различни позиции, има неподправена искреност и нелицемерно търсене на истината.

Никола Антонов: Да не стане така, че в тези капани да се хванем сами. Изкушението на "чистата църква" е много опасно. Твърде свободно се спекулира с 30-то апостолско правило. Ако следва да го спазваме буквално, цялата БПЦ от епохата на новата българска държава е неканонична, защото Българската екзархия е създадена със султански указ. Как проф. Янакиев би коментирал този всеизвестен факт в светлината на логиката, която представя?

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (22 Votes)

Picture13Фермер, собственик на мандра “Дядо Либен”, ректори, строителен предприемач от Враца, братовчед на владика, доскорошният водач на разколниците Инокентий, учители и юристи ще гласуват на Патриаршеския събор на 24 февруари, на който ще бъде избран главата на Българската православна църква.

В Софийската епархия изборите бяха най-оспорвани. Залогът е голям, тъй като тя изпраща 10 делегати на събора, а всички останали по 5. Изборите в Софийската митрополия закъсняха с два часа заради липса на кворум, а после продължиха над 7 часа, тъй като се наложи явилите се 34-ма епархийски избиратели да гласуват на четири тура, докато излъчат делегатите на патриаршеския събор с нужното мнозинство.

От клириците избраните са само от София, както се и очакваше, тъй като изпълняващият длъжността Софийски митрополит Кирил наложи списък, в който няма архиерейски наместници от духовните околии. Това породи спорове и се наложи митрополит Кирил да се върне от Грузия, за да защити предложените от него имена. После пак замина за Тбилиси да чества 80-годишния юбилей на грузинския патриарх, а изборите в София и Варна изнесоха викарните епископи.

4.7837837837838 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (74 Votes)

Image 1414595 2Демонстративното възвеждане в звание "архонт" на бизнесмена П. Манджуков от Пловдивския митр. Николай скандализира за пореден път вярващите. Ето някои от коментарите в медиите и социалните мрежи по този повод:

Проф. Калин Янакиев пред в. Дневник: Ще изразя голямото си разочарование от това, че и митрополит Николай се включи в компанията на онези наши архиереи, които раздават несанкционирано, отречено, несъществуващо в църковната ни практика звание. Разбира се, възмутително е и че това звание се дава на един бизнесмен с много съмнителна слава.

Чувам, буквално чувам възражението на епископа: "Този човек е дарил пари за църква, той е дарител." Затова трябва да кажа: В практиката на Православието дарителите биват възнаграждавани освен с молитвената благодарност на Църквата и с включване в ктиторските, т. е. дарителските списъци на Църквата, а в по-стари времена са били изобразявани в притвора на храмове. Но да получават квази-благороднически титли, това е нещо съвършено чуждо на Православието.

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб