Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (120 Votes)

chess11Днешната шахматна партия Константинопол-Москва (на украинската дъска) не е първата. Преди 150 години аналогична игра се проведе и на българското поле. Тогава Москва подкрепяше чуждата автокефалия, а Константинопол беше против. Интересно е, че предприетите ходове и аргументи са диаметрално противоположни.

Тогава Константинополската патриаршия два пъти изпраща в Санкт Петербург послания с предложение за свикване на вселенски събор – на 12 декември 1868 г. и на 30 септември 1870 г.

Руският синод и в двата случая отхвърля предложението, като през март 1871 г. пише следното: „... Това, което църковната власт не пожела да даде на българите по своята добра воля, се реши да им даде местната гражданска, държавна власт, сочейки своето неотменимо задължение да се грижи за спокойствието и безопасността на своите поданици и не намирайки никакво друго средство, за да сложи край на това вълнение на умовете и на тези безпорядки, които вече няколко години се случват в различни места в империята заради гръцко-българското разногласие. Ние съвършено сме съгласни с Ваше Светейшество, когато вие издигате своя архипастирски глас срещу начина на действие на Портата, замислила със собствен ферман да реши този въпрос, който никак не може да се реши без най-близкото участие на църковното управление и особено със съгласието на Ваше Светейшество, като отнасящ се непосредствено към вашия патриаршески окръг.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

indexДвери продължава да отразява различни мнения относно църковната ситуация в Украйна. Поради липсата на достатъчна официална информация, мненията на специалистите отразяват вътрешноцърковни настроения, някои от които разнопосочни, но и те имат значение за общата картина на украинската църковна криза. Публикуваме коментара на известния руски мисионер дякон Андрей Кураев от личния му блог относно новината, разпространена от украинския президент Петро Порошенко, че Вселенската патриаршия скоро щяла да даде автокефалия на Украинската църква:

4.8473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (190 Votes)

Николай ПауновНе съм на нивото на Пловдивския митрополит, но вярвам, че за Църквата спасението на душите, които са безсмъртни, би трябвало да е по-важно от собствеността върху земята, която е преходна. „Защо ще ни глобяват, да започнат направо да ни убиват. Разрушиха икономиката, отнеха ни стопанството, отнеха ни децата. И това не им стига. Не, те ни искат и земята. В света има безумно количество пари и с тях ще ни купят“. Тези внушения, доколкото разбирам, се отнасят за Европейския съюз. Но не липсата на земя направи българите емигрантска нация, а липсата на свобода, справедливост и перспектива. И ЕС не ни отне „децата“, навързани като „три синджира роби“ – те самите го избраха. Защо не отидоха в Русия – та там има най-много земя в целия свят? Иска ни се по важните обществени теми по-често да се чува гласът на БПЦ, но ако ще се чува по този начин, „исихията“ е за предпочитане...

4.9516129032258 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (62 Votes)
imageЗнаете ли, че нашите възрожденци, патриоти и революцонери са отдавали голямо значение на църковната музика?
Тодор Икономов е един от първите преводачи и издатели на църковнопевчески (псалтикийни) сборници. Отец Неофит Рилски (и цялата Рилска школа), Зографската школа... Почти всички изтъкнати църковни музикоучители са претърпявали гонения и трудности в онези смутни времена, но въпреки това са отдавали голямо значение на църковната музика, на това да имаме литургична певческа традиция на наш език.
Почти веднага след публикуването на Новия метод от страна на Цариградската патриаршеска школа започва усилена преводаческа и издателска дейност с всички изпитания и рискове. Докато са се водили борби за националнно освобождение, българи са отделяли средства, за да финансират издаването на собствени псалтикийни сборници на славянски език, грижливо и майсторски следвайки византийските образци.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (45 Votes)

DisasterСкандалите, завихрили се около архим. Дионисий през последните седмици не останаха само в кръга на църковното общество. По-високата трибуна, до която имаше достъп този път архимандритът, осигури и повече зрители на представленията му.

По-долу предлагаме реакцията на автори, които имат хиляди последователи във facebook, т. е. читатели, които редовно следят техните мнения по даден въпрос.

Какво прави най-силно впечатление на т. нар. светски хора от скандалите през Страстната седмица и Великден? На първо място нескриваната причастност на Дионисий към мутренския морал и начин на живот. Показността, арогантността, контешкото поведение, издигането на парите в култ, които демонстрира Дионисий, се оказват несъвместими с църковния начин на живот според блогерите.

Българската общественост, свикнала на всякакви безобразия, живее все още обаче с идеята, че Църквата се явява оазис, по-защитено място от набезите на арогантни и безскрупулни хора. Българите все още вярват, че Църквата е стожер на ценностите и стълб на морала у нас. Стотици клирици и хиляди миряни полагат усилия да поддържат тази вяра у хората. За съжаление трудно се гради, лесно се разрушава: в случая, за да натежат везните в обратната посока и да бъде уронен отново авторитетът на Църквата, бяха достатъчни няколко „звездни“ изпълнения на архим. Дионисий, които извадиха на показ най-неочаквани качества за български клирик: арогантност, алчност, нахалство, лъжа, показност….

Това е един от малкото случаи, когато българското общество толкова масово реагира еднозначно негативно на дадено явление и поведение, каквото е Дионисий. Особено е важно да се обърне внимание на последното изображение в извадката по-долу, което сякаш ни напомня, че когато членове на Църквата забравят за основни евангелски истини, то Господ ще ги посрами чрез хора отвън:

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст