Мобилно меню

4.9338842975207 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (121 Votes)

875487 936x560Свещ. Георгий Еделщайн споделя в едно скорошно интервю, че е потърсил църковното служение по време на съветската епоха, отчасти защото е вярвал, че Църквата е единственото пространство в СССР, където човек може да се чувства свободен от натиска на държавната идеология. „Сега разбирам, че съм грешал“, добавя той.

Всъщност грешката е разбираема. Колкото и да се опитват тогавашните църковни йерарси да се „борят за мир“, колкото и да подкрепят „линията на партията и народа“, Църквата все пак е оставала чужда и преследвана. А християните по онова време са имали само една цел – да създадат остров на духовна свобода поне на тази малка територия. Като противовес на съветската идеология често е заставало това, което тя заменя: монархизмът, имперската църква и дореволюционното православие, така успешно митологизирано от Иван Шмельов и Евгений Поселянин.

Тогава малцина са знаели горчивите редове от спомените на Сергей Фудел за духовния упадък на Православната църква и обществото в навечерието на революцията, за монасите от Толганския манастир, които са излизали да пушат по време на литургия, за другите хора, които „в мнозинството пребивавали в поразително спокойствие в състояние на сито благополучие“, за взаимната омраза и угасващата любов, за сълзите от самота и ужаса от църковната действителност, с които са били препълнени писмата на св. Игнатий Брянчанинов.

4.8677685950413 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (121 Votes)

photo1655461727 1 768x575

Свещ. Георгий Гуляев, бивш прессекретар на Донецка епархия, разказва как се е развил църковният живот в Херсон по време на руската окупация от края на април до ноември м. г., за различните реакции на свещениците, за верността към Христос и предателството към събратята. Събития като описаните обясняват и сложната ситуация, в която се оказа УПЦ.

Не знам дали учителите, полицаите, професионалните политици и журналистите биха написали нещо подобно за своите колеги, но аз ще се опитам да кажа няколко думи за моите събратя и небратя. Защото изглежда, че няма кой друг да пише, а времето е малко.

Нека ви напомня, че нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г. беше пълна изненада за всички, освен за военните. Обикновените „цивилни“ бяха в шок и в рамките на няколко дни Херсонска област, включително областният център, беше завладяна от окупаторите. След като смазаха съпротивата на военните, разстреляха участващите в териториалната отбрана, руснаците очакваха да получат хляб и сол от „благодарните херсонци, освободени от укронацистите“. Вместо това обаче получиха ежедневни проукраински митинги в Херсон и областта, които само месец по-късно бяха разпръснати с автомати, шумови гранати и арести на активисти. На тези митинги присъстваха и свещеници от УПЦ. Моите братя стояха с плакати „Не на войната!“. После при тях дойдоха от Федералната служба за сигурност (ФСБ) и ги поканиха „на разговор“.

4.9477124183007 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (153 Votes)

Screenshot 2022 12 17 003122Руският филолог и богослов Максим Калинин, преподавател по древноеврейски език, изследовател на месопотамската християнска мистична традиция, живота и творчеството на източносирийските мистици, е бил уволнен от Общоцърковната аспирантура и докторантура на РПЦ, без да се посочват причини за това. Това съобщи неговият колега игумен Арсений (Соколов).

В социалните мрежи Максим Калинин се обявява срещу войната с Украйна, в лекции и публични речи призовава за мир и миротворчество, критикува отношенията между църквата и държавата в Русия и подкрепата за авторитарни и диктаторски режими.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (95 Votes)

319714254 1206595336939863 1194075602038358284 nПредлагаме ви коментар на беларуския свещеник о. Александър Шрамко за провелия се в Ставропол форум на Деветия Световен руски народен събор под мотото „Свещената война: Преображението на Русия“, отразяващ военизирането на руското общество, в което за съжаление участва и църквата.

Ето как е сега – написано с големи букви! Довчера споменаването на тази дума можеше да те изправи пред съда и да бъдеш глобен: как може да наричаш война мирната „специална операция“?! Това е фейк, който дискредитира армията! И то с някаква си Украйна – просто излизане с пушки за уикенда. И изведнъж – не просто „война“, а „свещена война“. Освен това, според думите от трибуната, „това е нашата война – на всеки от нас“. И войната, оказва се, не е с Украйна и дори не само с НАТО и с целия свят, а със самия „антихрист“ и „сатана“. А „специалната военна операция е само част от свещената война“. Всичко тепърва предстои – така че не се отпускайте!

4.9766081871345 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (171 Votes)

6993 originalБеларуският православен богослов Олег Нагорни, който беше арестуван за антивоенни публикации, и прекара две седмици в „изолатора“ в „Окрестина“ в Минск с възпитателна цел, разказва за преживяното. Не може един режим да унижава и унищожава човека, оправдавайки се с Господ Иисус Христос и Неговата църква. Защитата на „правата на Бога“ и „традиционните ценности“ се превръща в основна идеология на нови тоталитарни режими, които издигат в открит култ лъжата и насилието. Олег Нагорни стана известен и у нас със своята статия „Защо Русия не е Катехон“, малко след която беше арестуван по донос на негов „православен събрат“.

Много пъти в историята се е случвало така, че този, който най-гръмко твърди, че защитава духовните ценности, висшата справедливост, и че Бог е с него, се оказва извършител на най-абсурдното зло. Ярък пример е „свещеният“ марш на войниците от Вермахта с лъскави катарами с надпис „Gott mit uns!“ срещу безбожния съветски режим…

„И не се чудете: защото сам сатаната се преобразява в ангел на светлината, та затова не е голяма работа, ако и служителите му се преобразят като служители на правдата; но техният край ще бъде според делата им“ (2 Кор. 11:14-15).

Следователно не можем да съдим за ценностния характер на режимите според това, което те твърдят за себе си. Изходът е да разгледаме какви ценности прилагат те на практика.

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий