Мобилно меню

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)
1_106.jpg"Понеже всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат". (Лука 18:10-14). С тези думи завърши вчерашното евангелско четиво, в Неделята на митаря и фарисея. Всички знаем, че през седмицата, която започна, в сряда и петък се блажи. Както казва една моя приятелка, това е "опаката" седмица. С изненада обаче разбрах, че тази опака седмица всъщност е православният карнавал.

Бързата справка в любителската "Уикипедия" показа, че има няколко хипотези за произхода на думата "карнавал", но че според всички тях тя съдържа корена "carn" от латинската дума за месо (caro, carnis). После следват общоизвестните обяснения, свързани с травестия, преобръщане на порядъка, маскарад и пр. Неизменно се подчертава, че карнавалът е характерен за католическите страни и че се празнува в последната седмица преди Поста, през който се ограничава веселието. Така се стига и до обяснението за компенсаторната роля на карнавала - хората "си отвземат" от насладите (най-вече от телесните), от които за дълъг период ще се въздържат, а от някои - ще се лишат напълно. Оттук се прави извод и за великата премъдрост на карнавалната култура, която учи, че прекалено сериозното приемане дори и на най-сериозното, в т. ч. на духовната власт, на благочестието, на църковния и политически порядък, е не само нередно, но може да доведе и до грях.

4.6190476190476 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (21 Votes)
1.jpgНа Балканския полуостров времето през декември се определя главно от циклони, които се зараждат над Средиземно море, увличат топъл и влажен южен въздух и започват да се изкачват на североизток. Понеже идват от юг, те донасят време с южняшки темперамент - валежно и бурно, щедро разширяващо се към други страни. В своя устрем обаче те често се сблъскват със стена от студен и тежък въздух, с която континенталният антициклон открай време се обгражда, сякаш за да подсигури своята зимна летаргия. Средиземноморският циклон е лек и затова се движи устремно, като младеж, тръгнал подир поривите си. Сблъскали се в челно с въздушните сили на Севера, младите циклони освирепяват, устремът им става яростен, сълзите, които те проливат, замръзват и то така, че дори сълзотворен газ не може да ги втечни. Тогава по нашите земи бушуват страшните декемврийски виелици, които засипват със сняг сгради и улици, чупят витрини и вдигат покриви. В миналото подобно време се е наричало "капан", днес се казва, че едно или друго населено място е блокирано и в обширни области се обявява извънредно положение.

4.906976744186 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (43 Votes)
1_37.jpg87,7% от учениците се самоопределят като хетеросексуални, 10,5 на сто - като бисексуални, 1,8 на сто - като хомосексуални, а 3,4 на сто заявяват, че имат някакво увреждане. Около 29 на сто от учениците категорично отказват да седят със свой съученик гей в една стая. Това сочат резултати от анкета сред ученици от 9-ти до 12-ти клас и сред преподаватели, осъществена от гейорганизацията "Джемини" по проекта "Оглушителна тишина - случаят в моето училище", финансирана от Външното министерство на Холандия.

Наистина е тъжно.

Tъжно е, че научаваме за поредния проект, който е част от външната политика на някаква държава, в случая Холандия.

Тъжно е, че български граждани в подрастваща възраст биват изкуствено категоризирани според критерии със спорна адекватност.

Тъжен е триумфалисткият жест, с който някаква госпожа размахва статистически данни, доволна, че се е сдобила с аргументи за собствената си политическа кауза.

Тъжно е да се провокира агресия, а после да се трупат социални дивиденти от нея.

Тъжно, е че безсрамието се величае като културност.

4.8684210526316 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (38 Votes)
1_11.jpg... или welcome to православната лудница 

Наскоро посетихме с жена ми един манастир. Познаваме игуменката, приятели сме и прочие. С нас бяха отседнали група деца, обгрижвани от фондация за работа с такива на социално слаби родители, затворници, алкохолици и изобщо - жанрът е ясен. Тук искам да отворя скоба, че не нападам никой персонално или организационно. Досега не съм се сблъсквал с дейност на "християнски фондации" - не познавам методите и работата им и т.н. Имах опит (косвен) само с "братства", но да кажем - не особено позитивен, а в хоризонта на странната мистика, митотворчеството и подмяната на православието с авторитети на баби, и прочие полу-фолклорни персонажи.

Групата с госпожата си присъстваше на вечернята - децата от 5-6 до 11-12 години ставаха по даден знак на определени части, ако не го правеха ги гледаха строго и лошо все едно са откраднали нещо - нарушаваха явно реда в мирозданието. Не ме напускаше убеждението, че се отнасяха към тях като към изначално виновни за нещо, ощетени в нещо, което трябваше да бъде поправено с дресировка и дисциплина.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (38 Votes)
Публикувано във форума ни "В начало беше Словото".

Във връзка с публикацията в "Двери" "Столичен свещеник попречи на болни деца да приемат Христос", в която се споменава и за две деца, водени от майка си.

Кръстник съм на тези две момиченца - Петра на 7 г. и Лата на 9 г. Свещеникът попитал Петра, дали е пила вода и т.н.. и тя отговорила, че е пила. За съжаление, той толкова грубо се скарал, че Лата, която не била нито пила и т.н....избягала! Петра е на 7 години и се причастява редовно,  много е внимателна и отговорна към светото Причастие, но ето тази сутрин нещо се е разсеяла!?

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен