Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (16 Votes)
Буболечка в страницата на БПЦСайтът sliven.net се опитва да манипулира брояча bgcounter в собствена полза на гърба на нищо неподозиращия си клиент Българска Православна Църква (Българска Патриаршия).

Скрито и невидимо за потребителите изображение е закачено в долната част на сайта на БПЦ.  Като резултат с всяко четене на  html ресурс в бъдещата официална страница на църквата се отчита ново посещение... за сайта sliven.net. Така още преди своята официална премиера, страницата на БПЦ се оказа замесена в "невинен хакерски номер" на сливенския портал с един от най-популярните български броячи.

Вероятно целта на този "номер" е да убеди потенциалните рекламодатели, че сайтът sliven.net е по-посещаван, отколкото е в действителност...

4.5263157894737 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (38 Votes)
Според Европейското изследване на ценностите (EVS) за 2008 г., публикувано в априлския брой на сп. "Християнство и култура", 58,6% от българските граждани се определят като Православни. Тази цифра звучи наистина внушително. Чак човек започва да се пита: "Абе, като сме толкова православна нация, защо сме на тоз хал?". Само че EVS предоставя и други интересни данни относно това, в какво точно вярват (или не вярват) тези 58,6 % "православни". Оказва се, че само 75% от "православните" в България вярват в Бог, само 25% от тях (от "православните") вярват в задгробния живот и само 58,3% от тях (пак повтарям - от "православните") вярват, че има такова нещо като грях.

4.4117647058824 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (17 Votes)
1_68.jpg"Църква в пагони", така един познат от Петербург определи положението на Московската патриаршия, отредено й от режима в Русия. Доколко това определение е коректно, не знам, но този материал в "Двери" показа, че във въпросната юрисдикция солдатщината измества както църковно-йерархичните отношения, така и църковното съзнание.

Първо, необяснимо е как заявяването на една безспорна истина, а именно липсата на църковен канон, забраняващ телесното общение между съпрузи по време на пост, може да предизвика смут в една здрава църковна среда, и въобще в един здрав разум.

Второ, смущаващо е, че подобно заявление предизивиква дискусии не само в обществените среди, но дори и в рамките на църковния народ, и което е най-тревожно - в средите на учените църковници. Всъщност какво предизвика смут у всички тези кръгове в Русия - незнанието за липсата на подобен канон или страхът тази простичка истина да бъде изказвана на висок глас и да бъде чувана. Първото говори за неграмотност, второто за човекоугодничество. В Църквата не само няма канон, ограничаващ съпружеското общение по време на пост, но и няма канон, който да забранява да се говори истината.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (31 Votes)
1_65.jpgПрошка в музика и стих
1 март - Ден за прошка

Прости ми...
(
Totoni)

"Прости ми, мамо! Прости ми за всичките пъти, когато не хванах ръката ти! Прости ми за тогава, когато не те прегърнах! За дните, когато съм лоша с теб. Знаеш, че тогава не се сърдя на теб. Сърдя се на живота и на света. Не и на теб! Прости ми за сивите коси и неизказаните думи! Прости ми!

Простете ми, деца! За всичките пъти, когато не съм ви казала колко ви обичам. За вечерите, когато не съм ви целунала за лека нощ. За думите, които не съм разбрала. За сълзите, които не съм избърсала. За дните, в които не съм ви стоплила. За раните, които не съм превързала. За смелостта, която не съм ви дала. За прегръдките, които съм пропуснала. За света, в който растете. За игрите, които не съм изиграла. За усмивките, които не съм ви дала. За нещата, от които не съм успяла да ви предпазя. За болките, които съм допуснала да достигнат до вас. Простете ми!

Простете ми, приятели! За мечтите, които не съм споделила. За дните, в които не съм била до вас по пътя. За смеха, който е ехтял без вас. За самотата, която съм поглъщала сама. За морето, на което съм се любувала сама. За очите, които съм затваряла, без да ви погледна. За силата, която не съм ви дала. Простете ми!

Простете ми и вие, с които някак съм се разминала по пътя! Простете ми!

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (35 Votes)
Венчава се р.б. Архонт...
Форум "В начало беше Словото":

Фактът, че в началото на деветдесетте години настоятелството на храм "Св. Александър Невски"  се изпълни с мутри и хора на „Мултигруп” -  това е първичният проблем, който доведе до всички останали трагични последствия. Спомняте ли си, когато митр. Галактион въведе (неофициално, но твърде видимо) сватби в патриаршеската катедрала? Въпреки изричната забрана всяка неделя-следобяд целият площад "Св. Александър Невски" се изпълваше с черни коли с балончета. На пръв поглед дреболия, но и още едно доказателство, че дреболиите са важни. Гнилите плодове трябва да се махат навреме от кошницата, защото иначе! всичко останало започва да гние.

Митр. Галактион стана такъв, защото му се позволи да е такъв. Никой не го санкционира за нарушенията му! Въпросът не беше до сватбите, а до сигнала, който той получи от Св. Синод, когато не му беше наложено никакво наказание за тях! Сигналът сякаш гласеше: "Добре си решил, хубаво правиш, връзката със знатните християни трябва да се толерира!"

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен