Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
20еВъпросът за собствеността на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” нашумя при честването на 100-годишнината от приключването на строежа му през 1912 г. Той придоби особена актуалност през последните няколко месеца, след като депутати от 42-то ОНС внесоха проект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Според тях той ще реши не само случая с църквата „Св. Александър Невски”, но и със собствеността на много други църкви и молитвени домове на всички вероизповедания в страната.

Основният проблем в случая с храма-паметник (именно това определение е употребено в Наредбата на Св. Синод за неговото устройство, а и то е възприето още при появата на идеята за неговото построяване) е невъзможността на Св. Синод да представи документ за собственост върху тази църква. Такъв няма. В продължение на 100 години нито българските правителства, нито Св. Синод на БПЦ са повдигали въпроса за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски”. Това не е случайно. И представителите на държавата, и тези на БПЦ са били единодушни, че църквата „Св. Александър Невски” не е просто храм, а „храм-паметник на едно велико събитие – освобождението на България”. Воден от това разбиране, Синодът предлага на западната му страна да бъде изобразено четенето на манифеста за обявяването на Руско-турската война от руския император Александър II.

4.9245283018868 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (53 Votes)

question3Версията за смъртта на Варненски и Велико-Преславски митрополит Кирил в морето под местността „Траката” край Варна поражда у мен – като у всеки стар варненец, запознат с особеностите на морския лов и риболов, следните недоумления:

1. Сам ли Дядо Кирил е отишъл на плажа под т. нар. „Попска вила”? Ако да, защо е отказал да ползва услугите на своя шофьор, като се има предвид ранния час за слизане на плажа, както и теренът, който, макар и лесен за слизане към морето, с торба миди на връщане би бил труден дори за младо момче?

2. Освен плавници, маска и шнорхел, носил ли е Дядо Кирил със себе си „гагам” – уред за стъргане на миди от подводните камъни, както и торба за събиране на улова, или е разчитал за изтръгването им на собствените си пръсти и нокти? Ако е второто, забелязани ли са при огледа от съдебните медици „следи” от неминуемите наранявания по върховете на пръстите му – драскотини от черупките на мидите?

3. В колко часа заранта Дядо Кирил е напуснал покоите си и колко часа подир трагичния инцидент лекарите установяват и поставят иагнозата „хипотермия”, в следствие на която е настъпила смъртта – удавянето на Дядо Кирил, като се има предвид, че на 9 юли 2013-а година сутринта температурата на морската вода във Варненския залив е била 23-25 градуса – достатъчна, за да може човек със здрав организъм и добро разположение на духа да вади миди с голи ръце в продължение на 1,5 часа?

4.2459016393443 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (61 Votes)

1052312 534176346630626 71349432 o

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

11-08-01-15660 1Днес ние скърбим поради загубата на наш стар обичен приятел – Здравия Разум. Той беше с нас дълги години. Никой не знае със сигурност на каква възраст беше, тъй като свидетелството му за раждане се е изгубило отдавна сред канцеларските книжа на бюрокрацията.

Ще го запомним с това, че ни беше завещал такива ценни уроци като например: “разумно е да се прибереш, когато завали”, “ранните птички първи хващат червея” (бълг. вариант: “кой превари, той завари”), “животът не винаги e справедлив” или “може би аз съм виновен.”

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (22 Votes)

indexС наближаването на датата, на която ще се проведе изборът за нов патриарх, вярващите се вълнуват и според мярката на собствената си съвест, вяра и енергия участват в дискусии и търсят правилното църковно решение. Екипът на „Двери“ при мониторинга на социалните мрежи попадна на една неформална и свободна дискусия между православни християни върху каноничността на изборите, провокирана от статията: „Как да бъдат избегнати капаните пред легитимността на бъдещия патриарх“. С разрешението на участниците в дискусията: Никола Антонов (богослов), Емилия Дворянова (писателка), Майя Динева (драматург) и д-р Смилен Марков (философ), я представяме в нейния непосредствен вид, защото в разсъжденията на свободно пишещите миряни, макар и на различни позиции, има неподправена искреност и нелицемерно търсене на истината.

Никола Антонов: Да не стане така, че в тези капани да се хванем сами. Изкушението на "чистата църква" е много опасно. Твърде свободно се спекулира с 30-то апостолско правило. Ако следва да го спазваме буквално, цялата БПЦ от епохата на новата българска държава е неканонична, защото Българската екзархия е създадена със султански указ. Как проф. Янакиев би коментирал този всеизвестен факт в светлината на логиката, която представя?

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum