Мобилно меню

4.9768637532134 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (389 Votes)

Screenshot 2022 02 28 at 12 24 41 Как да останем хора тези дни 2На Великден ми попречиха да кажа на украинците, че тяхната болка е наша болка, а на руснаците, че тяхната скръб и техният срам са моя скръб и мой срам. Днес след Литургията имах среща с младо семейство – граждани на Украйна, избягали от окупирано селище близо до гр. Ирпен край Киев. Наложило им се да бягат заедно с децата си с вдигнати ръце. Къщата им е разграбена от мародери, а бизнесът им е отнет от партньори.

Всеки ден войната от различен ъгъл ни бомбардира със своите сводки, сервира ни какво ли не. Да избягаш не е възможно, дори когато не си съгласен със „скъпите коли“ на бежанците или негодуваш от факта, че „им се помага, когато в страната ни има толкова нуждаещи се“. Пак си въвлечен, ако не пряко в самата война, то в това, което тя е донесла на нашата земя.

Война е.

Страшна е. Разделя, убива, руши, граби, лъже, пропагандира, манипулира, обезсилва, ранява. Умножава греха и добродетелите.

4.9507692307692 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (325 Votes)

7a16ff8a04294cccaea695d88de330bbСегашното време е много по-страшно и опасно в духовен смисъл, отколкото началото на 20 в. Тогава е имало открито преследване на Христос и Неговата Църква. Всичко е било недвусмислено и от християнина се е изисквала само вярност към Христос и решимост да умре за Него. Не е било лесно психологически, но е било безопасно в духовен смисъл. И дори отричането е оставяло надежда за покаяние.

Това, което се случва сега, е сериозно духовно изкушение. Заблуда.

От човека не изискват да се отрече от Христос, да свали кръста си, но той трябва да се съгласи, че злото е добро и доброто е зло. Основните християнски истини и ценности са обърнати с главата надолу. Църковните пастири, както е било по време на Инквизицията, проповядват смъртта и убийството като лечебна панацея. А за човек, който не е самостоятелен във вярата си, е трудно да различи истината от лъжата. Особено когато лъжата е облечена в християнски дрехи и е прикрита с цитати от Свещеното Писание. Същото прави и сатаната, когато изкушава Христос.

Трудно е да избягаме от мисълта, че настъпват последните времена: „И понеже беззаконието ще се умножи, любовта у мнозина ще изстине“ (Мат. 24:12). Виждаме това изстиване на любовта всеки ден около нас и в самите нас. Няма нищо по-ужасяващо от това усещане, когато злото те завладее до такава степен, че физически усещаш как любовта изтича от сърцето ти и не си в състояние да я задържиш.

4.9766081871345 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (171 Votes)

74В днешната си проповед в Петата неделя от Великия пост Руският патриарх Кирил тълкува думите на Христос от днешното евангелско четиво: „Знаете, че ония, които се смятат за князе на народите, господаруват над тях, и велможите им властвуват върху тях. Но между вас няма да бъде тъй: който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; и който иска между вас да бъде пръв, нека бъде на всички роб“.

Руският патриарх използва тези думи, за да обясни каква трябва да бъде справедливата власт. Той призова всички вярващи да се сплотят и обединят около властта „в това непросто за нашето отечество време“, а властта – „да се преизпълни с отговорност за своя народ, със смирение и готовност да му служи дори до полагане на своя живот“. Това ще помогне на руския народ „да отблъсне външните и вътрешните врагове“.

В църковния и политически наратив „външните врагове“ на руснаците днес са украинците, европейските народи и цялата западна цивилизация. Вътрешните врагове са всички, които не одобряват агресията на режима. 

4.9176706827309 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (498 Votes)

file 1Как го пропуснахме?

Как не забелязахме още тогава, в мирните времена, че патриотизмът прераства в сатанизъм?

Имало едно време едни руски православни хора.

Те тихичко си ходеха на богослужение.

Четяха си молитвените правила вечер, и сутрин също.

Спазваха постите.

Изповядваха се.

Какво изповядваха?

Обидих снаха си.

Скарах се със съпруга си.

Домързя ме да помогна на жена си да измие чиниите.

Помислих лоши неща за катаджията.

Обидих се на началника си, а това е гордост.

Досвидя ми да дам пари на просяк.

Осъдих в мислите си свещеника.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

d75eКрасиви думи от сайта на Страсбургската енория на РПЦ-МП:

„Ние избрахме своята позиция: Ние сме за мир и за помощ на страдащите хора. Не искаме да водим политически дебати с никого, да обсъждаме изявленията на политици, архиереи и други лица. Честно казано, нямаме сили и време за тези празни дейности. Всички християни сега преминават през Великия пост. Ние сме отговорни само за нашите действия и думи“.

Това обаче може да бъде разбрано по два начина.

„Няма да обсъждаме изявленията на патриарх Кирил“ може да означава: „Приемаме ги за изпълнение безусловно“. А може също да означава: „Не ни интересува какво говори“.

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики