Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (45 Votes)

rus„Путин за Крим: Русия ще стигне до края, защитавайки своите интереси”.

По времето на моето детство бабите бяха готови да простят на властите всичко, „само да няма война”. Днес част от самоубийствено настроеното население също е готово да прости на Путин всичко – само да организира война. Не умеят да живеят и затова мечтаят поне да поубиват.

Когато лидерът на една икономически слаба, но ядрена страна казва, че „ще стигне до края”, това означава, че той е готов да отиде до ядрения край на човечеството. Какъв добър чичко.

И публиката, възхитена от тази бруталност, малко се вълнува от факта, че през ядрената зима няма да има кой да отиде да почива в Крим. И че малкото оцелели след такъв „край” едва ли ще намерят пътя към мястото, което някога се е наричало Севастопол. И за какво ще им е?

4.7209302325581 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (43 Votes)

332Оксфорд. Първата седмица на Великия пост. Митрополит Калистос (Уеър) служи повечерието, само с епитрахил (не слага омофор). Молитвите му са за всички човеци, за прошка на греховете и за мир на света. Моли за прошка и всички присъстващи. След повечерието хората го чакат за изповед. Всички го наричат отец Калистос, той е баща на свещениците и миряните.

Този човек е просветил наново Великобритания, заедно с митрополит Антоний (Блум) и старецът Софроний. Превел е всички богослужебни книги, Триода и Добротолюбието на английски.

Що се отнася до настроението в малкото му стадо, бих могъл да кажа, че напълно липсва благолепието на Византия, а се усещат мирът и ясното небе на пустинята.

4.7241379310345 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (58 Votes)

аяНе посмях да сложа за заглавие на този текст думата „проповед”, защото по същество това са просто някои нахвърляни мисли, които се надявам да бъдат от полза за някого. Ако ли пък не са, то поне са повод да проявите снизхождение към мен и опита ми да кажа нещо за поука.

Докато размислях за това как е редно да се подготвим за настъпващия пост, внезапно се сетих за нещо интересно, на което преди много години ми обърна внимание един приятел. Беше в края на горещ летен ден. Седяхме пред едно капанче в Морската градина в Бургас. Наоколо обичайната обстановка: пластмасови столчета и маси, разхождащи се хора, глъч, викове, весели лица... Пийвахме бира и водехме някакъв обикновен разговор, който често затихваше, прогонен от хубавата музика, звучаща от колоните на заведението. А и на всички, които не живеят по крайбрежието, морето представя гледка, на която могат да се любуват дълго. Беше приятно да си част от целия този отпускарски шум... Така неусетно се изтърколи може би повече от час. По едно време моят приятел подхвърли:

- Усети ли, че преди малко нещо се случи...

Нямах представа за какво говори. Всичко си изглеждаше нормално и както преди...

4.67 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (100 Votes)

story-top„Поредното доказателство, че религията не е нищо по-различно от инструмент за контролиране на масите. Единствената възможност за противодействие е образованието. В противен случай не ни остава нищо друго, освен да се самозатрием като вид”.

Взимам повод от горното мнение. Не познавам човека и не знам с какво се занимава. Неговото мнение не е уникално, то е просто едно от многото подобни в момента, издаващи опасна тенденция.

Обикновено такива мнения се изказват от младежи с добро образование, най-често чуждестранно, работещи и реализиращи се в чужбина. В момента са хванали живота „за гушата”, гонят здраво успехите си и всичко им изглежда ясно, дърпат яко напред и смятат, че всичко се свежда до усвояването на опредлени знания, взимането на купчина изпити и гоненето на кариера. Наивен позитивизъм. Успехът става новата религия! Намират се в режим на интензивен бяг напред и нагоре, затова не виждат смисъл човек да се замисля кой знае колко дълбоко за неща, които не влияят пряко на успеха му. Рядко имат семейства или са още само в началото на пътя, не им остава време да се огледат, да се замислят, не са се сблъскали с това да се простят с родител, с близък човек (или са го направили на прекалено ранна възраст), нищо още не ги е съкрушило. Умовете им са големи, но сърцата – малки. Религията е за слаби, Библията е за безпросветни средновековни мозъци (нищо, че мнозина от професорите им може да се окажат вярващи).

4.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (44 Votes)

 MG_1306Новината за наречението на архимандрит Дионисий за епископ предизвика вълна от емоционални отзиви в социалните мрежи и форумите. Публикуваме в нашата рубрика „Избрано от форумите” някои от тях.

Petros: „Срам и позор за БПЦ!”.Това е изразът, който най-често използват църковните люде в коментарите и мненията си във форумите и социалните мрежи по повод на поредното скандално решение на Св. Синод на Българската православна църква.

След всички скандали, които разтърсиха Църквата и дори обществото ни в последно време, ето, че висшият клир (или по-скоро част от него) вместо да си вземе поука и да започне да се отнася отговорно, особено по отношение на кадровата политика, внася нов смут сред вярващите (и то отново по време на Рождественския пост), като предлага за епископ да бъде ръкоположена една доказано компрометирана, дискредитирана и одиозна личност – печално известният (предимно с архонтските афери, но и не само) архим. Дионисий Мишев. Забележете при какви условия е взето това решение: при отсъствието на двама митрополити, единият от които (Варненски и Великопреславски Йоан) не е отсъствал нито от държавата, нито даже от столицата, а е бил зает с посрещането на руската църковна делегация, пристигнала в България по повод 100-годишнината от освещаването на руската църква „Св. Николай” в София. И за капак, всичко това става по почин и с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит.

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит