Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

4BРеакции из руската блогосфера на руските действия в Африка

Вече повече от месец двама руски свещеници – Георги Максимов и Андрей Новиков, пътуват из различни африкански страни и убеждават местни клирици да напуснат Александрийската патриаршия и да се присъединят към „Руската екзархия в Африка“. Те са определяни в руските църковни медии като „руска мисионерска група“ в защита на каноничността. Според официалната версия, която цели да направи приемливи от църковна гледна точка тези действия, към Московска патриаршия се присъединяват африкански свещеници с будно канонично съзнание, които осъждали решенията на своето свещеноначалие да признае автокефалната църква в Украйна. На практика руските „мисионери“ предлагат на бедните клирици по-високи заплати и подаръци. За да заглушат негодуванието, че с бедността на хората се спекулира по най-груб начин, през последните седмици в официалните църковни медии се появи още един мотив: Руската църква, с подкрепата на спонсори, ще помогне на бедните африкански енории да живеят и служат в по-добри условия, което досега „гърците“ не са направили. Въпреки тъжното единомислие на най-популярните църковни медии в Русия да оправдаят тази очевидна неправда, в руската блогосфера преобладават негативните оценки на вярващите за църковната политика на Московска патриаршия. Тя е определяна като „срам“ и „тържество на пошлостта“. Предлагаме ви този различен поглед към трагичните за Православната църква събития, като е запазен разговорният стил на изказванията, някои от които са на популярни личности:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (121 Votes)

805 nМанастирът „Херцеговинска Грачаница“ в Требине публикува снимка от последните дни на епископ Атанасий (Йевтич) в местната болница. Към снимката монасите са написали:

„Атанасий на гръцки означава „безсмъртен“. Нашият епископ получи това име в монашеството, като беше постриган за монах от ръката на светия авва Юстин (Попович). Аввата винаги казваше на Атанасий: „Чедо мое, ти си лъв и елен“. През последната година той пътуваше от Призрен до Требине и работеше без прекъсване по книгата Писмата на авва Юстин. Последния том той завърши в болницата с кислородна маска на лицето. С Христа и в Христа до последния дъх“.

4.873417721519 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (158 Votes)

fil1lПандемията, опустошаваща днес Православната църква, е не само COVID-19, но и фундаментализмът, който е своего рода популизъм за Църквата. Той е основан на методите на пост-истината и теориите на заговора. Макар да носи маската на благочестието, в действителност това явление е достатъчно секуларно и дори секуларизиращо. Към фундаментализма бих приложил израза, измислен някога от Дитрих Бонхьофер: „евтина благодат“. Фундаментализмът – това е евтина духовност и евтина църковност. Обстоятелствата около епидемията COVID-19 свидетелстват, че фундаментализмът не само развращава ума и замърсява вярата, но и убива тялото и трябва да го разглеждаме като вирус, който може да бъде по-опасен, отколкото SARS-CoV-2.

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (175 Votes)

246241Каквото и да се случва наоколо, човек се стреми да се скрие зад обичайните неща, да намери опора в тях. И по този начин да се успокои. Козунаците, боядисаните яйца – всичко това е стабилност, то е израз на надеждния и утвърден начин на живот. Така сме правили и така ще правим.

Но около нас е смъртта. Това далеч не винаги е очевидно, ние далеч не винаги искаме да го забелязваме. Още повече на празник. Дори смъртта на Бога за мнозина е метафора. Сега, когато за поредна седмица много медии ежедневно започват новините си с информация за броя на заразените и умрелите, ние разбираме, че смъртта всъщност е много по-близо до нас, отколкото ни се иска.

И ето че настъпва Пасха. Ние сме объркани от това, че обичайният ни начин на живот е разбит. Аз мога да не ходя през Страстната седмица всеки ден в храма, но знам, че преди съм имал възможността да отида в него. Тази година всичко е различно – мнозина нямат даже възможност. Затворено е. Забранено е. Трябва да останеш у дома. Или така: по-добре да останеш у дома.

4.9266055045872 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (109 Votes)

760 oОтношението към коронавируса и към Евхаристията по време на пандемията стана причина за нова „културна война“ в православието. Вярващите във вируса или в това, че Евхаристията го убива, се разделиха един срещу друг в окопи и се стрелят. Признавам, че аз също заседнах в един такъв окоп, а може би дори го изкопах сам преди това.

Както и да е, определено нямаме нужда да продължаваме да играем на тази културна войничка. Защото вирусът ще продължи да отнема здравето и живота и от двете страни.

Следвайки Болотов, трябва да признаем, че всяка гледна точка към Евхаристията и вируса е теологумен (частно богословско мнение, бел. ред.) и не може да бъде налаган на другата страна (да се изказваш, разбира се, може). И да чакаме вселенски събор, който би могъл да приеме окончателно и авторитетно решение по този въпрос (това е утопия, но друг изход няма).

* Източник: facebook страница на автора, анонс на доклад, изнесен на международен онлайн-семинар „Религиозните общности и Църквата в условията на пандемията“.

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст