Мобилно меню

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

d75eКрасиви думи от сайта на Страсбургската енория на РПЦ-МП:

„Ние избрахме своята позиция: Ние сме за мир и за помощ на страдащите хора. Не искаме да водим политически дебати с никого, да обсъждаме изявленията на политици, архиереи и други лица. Честно казано, нямаме сили и време за тези празни дейности. Всички християни сега преминават през Великия пост. Ние сме отговорни само за нашите действия и думи“.

Това обаче може да бъде разбрано по два начина.

„Няма да обсъждаме изявленията на патриарх Кирил“ може да означава: „Приемаме ги за изпълнение безусловно“. А може също да означава: „Не ни интересува какво говори“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (95 Votes)

andrej desnitskijТрябва да признаем, че Руската православна църква като структура не успя да намери нито една дума нито да осъди явното и очевидно зло, нито да подкрепи страдащите от него.

Отделни хора, включително и такива в сан, разбира се, успяха, и то неведнъж, да говорят за това на глас – със значителен риск за положението си в тази структура.

А тези, които са здраво вградени в нея, или тържествено благославят злото, или разсъждават за неразбираемостта на случващото се.

Можете да спорите за много неща: за езика на богослужението и календара, за подкрепата на правителството или неучастието в политиката, за най-различни въпроси. Но ето, че идва очевидно и ужасно зло и става ясно, че зад общите думи за духовността се крие празнота. В еднаква степен и у тези, които са за църковнославянския, и у тези, които са за руския, и у тези, които са за партията, и които са за неучастие в партийния живот…

Нека всеки си прави изводи за себе си, но наблюдаваните факти са такива. Уви.

4.9846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (845 Votes)

276136552 10159979422707722 3387546252213206937 nМихаил Епщейн (р. 1950 г. в Москва) е руски и американски философ, филолог, литературен критик, професор по теория на културата и руска литература на университета „Емори“, Атланта, САЩ, професор по руска литература и теория на културата в университета на гр. Дърам, Великобритания, и автор на много книги и статии, носител на редица награди за литература и култура

В Братя Карамазови на Достоевски, в главата за Великия инквизитор, има едно пророчество, което едва сега започваме да разбираме и можем да съотнесем към най-новата реалност – държавническата и дори милитаристка роля, която Църквата поема.

Според логиката на Инквизитора в историята на християнството има три стадия. Отначало то се разпространява сред народите. След това срещу него се надига голям бунт – в името на науката, материализма и атеизма, в името на ситостта и властта. Великият инквизитор се обръща към безмълвния Христос:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (121 Votes)

contentПредполагам, че днес думата „патриот“ се използва в две взаимноизключващи се значения. Първото: патриотът е човек, който обича страната си, народа си, изкуството на своя народ. Второто: патриотът е човек, който ненавижда всичко „чуждо“, който сам смята и призовава всички свои съграждани да ненавиждат друговерните, другомислещите, всички различни. Врагове на такъв „патриот“ могат да бъдат всички: неарийци, жидомасони, цигани, славяни, буржоа, всички, които са с дънки, обувки, шапки и т. н.

Днес всички наши съграждани могат да бъдат разделени на две групи според начина, по който използват тази дума – дали призовават към ​​любов, мир и покаяние, или към злоба, ненавист, убийство.

Източник: Живой журнал на отец Георгий Еделщайн, 21 март 2022 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (195 Votes)

иеромонах димитрий

Срамувам се от сънародниците си. Харков, Бородянка, Киев, Мелитопол, Херсон, Чернигов и други градове и села са заличени от лицето на земята.

Опустошеният Харков е рускоговорящ град, който винаги е гласувал за „руския свят“ на украинските избори. На двадесет и два километра от границата с Русия.

За какво? За сплашване? Или за да накара оцелелите да се влюбят в Русия? За да разберат най-после как съседната държава всъщност се отнася към тях, празнувайки Деня на победата над вероломния хитлеровски нацизъм?

Простете ни, ако можете.

Ние няма да си простим това.

Някои от нас не аплодираха.

Някои протестираха в социалните мрежи.

Някои излязоха с плакат „Не на войната“ – и бяха задържани, или извикани в полицията по местоживеене, или се запознаха с нея при нощно посещение.

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари