Мобилно меню

4.9542857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (175 Votes)

ОхлобистинИван Охлобистин, свещеник, актьор и един от популярните пропагандисти на режима в Кремъл, говори днес в своя „Телеграм-канал“ за основните идеи на Руския свят

„Социалните и природните катаклизми, които се случват по целия свят, само потвърждават, че настъпват особени времена, които може и да не са последните, но очевидно са много по-важни от всички сътресения на 20 в. Ето защо за руския човек е изключително необходимо да осъзнае ролята си в този процес. Без това не може да намерим мотивацията, необходима за подвига. А без подвиг руският народ няма никаква надежда за победа, защото всичко е откраднато или е в процес на разграбване.

Затова е правилно да наставляваме децата преди лягане със следния разказ: Великата руска империя, изтъкана от предани един на друг народи, е определена от самия Господ Бог да се грижи за човечеството, така че то да не си причини вреда и да съществува в мир и благоденствие поне хилядолетие.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

Screenshot 2023 03 06 113509Много хора пишат за безполезността на постите и изобщо на аскетичните упражнения.

Не мога да се съглася. На първо място, защото зная по себе си каква е ползата от самоограничаването.

И най-вече защото според мене смисълът на аскетизма не е в това да се лишиш от нещо, а в това да намалиш своя дял на присъствие в света.

Човек е способен да запълни целия свят със своите желания и претенции, така че да не остане място за другите хора или за Бога.

Аскетизмът ни учи да ограничаваме своето „его“, неговата ненаситност.

Според мене аскетичният идеал (неговият връх) е най-добре изразен в думите на апостол Павел: „Вече не аз живея, а Христос живее в мене“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (110 Votes)

Картината на Анна Десницкая, публкувана на нейната фейсбук страница, представя изминалата година за обикновените хора от двете страни на фронтовата линия.

332994466 574654131269747 9148239315898728590 n

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

0417Отец Василий Шаган от варненския храм „Св. Николай“ разказва за празника Сретение Господне, разкривайки „богословието в цветове“ на празничната икона. Кои са изобразените персонажи и какво ни разказва за тях св. евангелист Лука. Кой е бил старецът Симеон, посрещнал Младенеца и майка Му в храма, какво означава неговото име и как това е свързано с живота на праведника. Какъв е смисълът на пророчеството на Симеон, изречено за новородения Иисус: „Този лежи за падане и ставане на мнозина в Израил и за предмет на противоречия“, както и на думите към майка Му Мария: „А на тебе самата меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца“.

Цветовете, жестовете, символите на иконата носят важни послания за празника Сретение Господне. Тяхното разчитане обогатява нашето познание за учението на Църквата за това, Кой е нашият Спасител.

4.9338842975207 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (121 Votes)

875487 936x560Свещ. Георгий Еделщайн споделя в едно скорошно интервю, че е потърсил църковното служение по време на съветската епоха, отчасти защото е вярвал, че Църквата е единственото пространство в СССР, където човек може да се чувства свободен от натиска на държавната идеология. „Сега разбирам, че съм грешал“, добавя той.

Всъщност грешката е разбираема. Колкото и да се опитват тогавашните църковни йерарси да се „борят за мир“, колкото и да подкрепят „линията на партията и народа“, Църквата все пак е оставала чужда и преследвана. А християните по онова време са имали само една цел – да създадат остров на духовна свобода поне на тази малка територия. Като противовес на съветската идеология често е заставало това, което тя заменя: монархизмът, имперската църква и дореволюционното православие, така успешно митологизирано от Иван Шмельов и Евгений Поселянин.

Тогава малцина са знаели горчивите редове от спомените на Сергей Фудел за духовния упадък на Православната църква и обществото в навечерието на революцията, за монасите от Толганския манастир, които са излизали да пушат по време на литургия, за другите хора, които „в мнозинството пребивавали в поразително спокойствие в състояние на сито благополучие“, за взаимната омраза и угасващата любов, за сълзите от самота и ужаса от църковната действителност, с които са били препълнени писмата на св. Игнатий Брянчанинов.

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари