Мобилно меню

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (95 Votes)

Theia Euxaristia 1Това е въпрос, който ми задават постоянно:

Какъв е отговорът, ако попитат:

- Но как може да ядете своя Бог?

Какво може да отговориш на това? 

- Ами, да. Ядем.

Бих подходил към въпроса от два ъгъла.

Първо, сам Бог ни е казал да постъпваме така.

Той е събрал учениците не в някакво специално сакрално помещение, не за ритуал, а за хранене. Събрал ги е, за да ядат заедно и да се радват заедно. Събрали са се в една обикновена горна стая. Сложили са масата. Обикновена празнична трапеза. И там Той е взел обикновен хляб, разчупил го е и е казал:

- Яжте, това е Моето тяло.

Благословил е най-обикновено вино и е казал:

- Пийте – това е Моята кръв.

И го е раздал на учениците, и те са яли и са пили.

И им е казал да продължат да правят същото.

Те са го направили. И продължават да правят така и до днес.

4.9542857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (175 Votes)

ОхлобистинИван Охлобистин, свещеник, актьор и един от популярните пропагандисти на режима в Кремъл, говори днес в своя „Телеграм-канал“ за основните идеи на Руския свят

„Социалните и природните катаклизми, които се случват по целия свят, само потвърждават, че настъпват особени времена, които може и да не са последните, но очевидно са много по-важни от всички сътресения на 20 в. Ето защо за руския човек е изключително необходимо да осъзнае ролята си в този процес. Без това не може да намерим мотивацията, необходима за подвига. А без подвиг руският народ няма никаква надежда за победа, защото всичко е откраднато или е в процес на разграбване.

Затова е правилно да наставляваме децата преди лягане със следния разказ: Великата руска империя, изтъкана от предани един на друг народи, е определена от самия Господ Бог да се грижи за човечеството, така че то да не си причини вреда и да съществува в мир и благоденствие поне хилядолетие.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

Screenshot 2023 03 06 113509Много хора пишат за безполезността на постите и изобщо на аскетичните упражнения.

Не мога да се съглася. На първо място, защото зная по себе си каква е ползата от самоограничаването.

И най-вече защото според мене смисълът на аскетизма не е в това да се лишиш от нещо, а в това да намалиш своя дял на присъствие в света.

Човек е способен да запълни целия свят със своите желания и претенции, така че да не остане място за другите хора или за Бога.

Аскетизмът ни учи да ограничаваме своето „его“, неговата ненаситност.

Според мене аскетичният идеал (неговият връх) е най-добре изразен в думите на апостол Павел: „Вече не аз живея, а Христос живее в мене“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (110 Votes)

Картината на Анна Десницкая, публкувана на нейната фейсбук страница, представя изминалата година за обикновените хора от двете страни на фронтовата линия.

332994466 574654131269747 9148239315898728590 n

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

0417Отец Василий Шаган от варненския храм „Св. Николай“ разказва за празника Сретение Господне, разкривайки „богословието в цветове“ на празничната икона. Кои са изобразените персонажи и какво ни разказва за тях св. евангелист Лука. Кой е бил старецът Симеон, посрещнал Младенеца и майка Му в храма, какво означава неговото име и как това е свързано с живота на праведника. Какъв е смисълът на пророчеството на Симеон, изречено за новородения Иисус: „Този лежи за падане и ставане на мнозина в Израил и за предмет на противоречия“, както и на думите към майка Му Мария: „А на тебе самата меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца“.

Цветовете, жестовете, символите на иконата носят важни послания за празника Сретение Господне. Тяхното разчитане обогатява нашето познание за учението на Църквата за това, Кой е нашият Спасител.

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики