Мобилно меню

4.906976744186 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (43 Votes)
1_37.jpg87,7% от учениците се самоопределят като хетеросексуални, 10,5 на сто - като бисексуални, 1,8 на сто - като хомосексуални, а 3,4 на сто заявяват, че имат някакво увреждане. Около 29 на сто от учениците категорично отказват да седят със свой съученик гей в една стая. Това сочат резултати от анкета сред ученици от 9-ти до 12-ти клас и сред преподаватели, осъществена от гейорганизацията "Джемини" по проекта "Оглушителна тишина - случаят в моето училище", финансирана от Външното министерство на Холандия.

Наистина е тъжно.

Tъжно е, че научаваме за поредния проект, който е част от външната политика на някаква държава, в случая Холандия.

Тъжно е, че български граждани в подрастваща възраст биват изкуствено категоризирани според критерии със спорна адекватност.

Тъжен е триумфалисткият жест, с който някаква госпожа размахва статистически данни, доволна, че се е сдобила с аргументи за собствената си политическа кауза.

Тъжно е да се провокира агресия, а после да се трупат социални дивиденти от нея.

Тъжно, е че безсрамието се величае като културност.

4.8684210526316 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (38 Votes)
1_11.jpg... или welcome to православната лудница 

Наскоро посетихме с жена ми един манастир. Познаваме игуменката, приятели сме и прочие. С нас бяха отседнали група деца, обгрижвани от фондация за работа с такива на социално слаби родители, затворници, алкохолици и изобщо - жанрът е ясен. Тук искам да отворя скоба, че не нападам никой персонално или организационно. Досега не съм се сблъсквал с дейност на "християнски фондации" - не познавам методите и работата им и т.н. Имах опит (косвен) само с "братства", но да кажем - не особено позитивен, а в хоризонта на странната мистика, митотворчеството и подмяната на православието с авторитети на баби, и прочие полу-фолклорни персонажи.

Групата с госпожата си присъстваше на вечернята - децата от 5-6 до 11-12 години ставаха по даден знак на определени части, ако не го правеха ги гледаха строго и лошо все едно са откраднали нещо - нарушаваха явно реда в мирозданието. Не ме напускаше убеждението, че се отнасяха към тях като към изначално виновни за нещо, ощетени в нещо, което трябваше да бъде поправено с дресировка и дисциплина.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (38 Votes)
Публикувано във форума ни "В начало беше Словото".

Във връзка с публикацията в "Двери" "Столичен свещеник попречи на болни деца да приемат Христос", в която се споменава и за две деца, водени от майка си.

Кръстник съм на тези две момиченца - Петра на 7 г. и Лата на 9 г. Свещеникът попитал Петра, дали е пила вода и т.н.. и тя отговорила, че е пила. За съжаление, той толкова грубо се скарал, че Лата, която не била нито пила и т.н....избягала! Петра е на 7 години и се причастява редовно,  много е внимателна и отговорна към светото Причастие, но ето тази сутрин нещо се е разсеяла!?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)
NikolaНачалото на поста ми дава повод да припомня този богослужебен текст, който се пее днес в църквата и който ни дава кратка "рецепта" за това, как се пости.Стиховна стихира за понеделника от 1-та седмица на Великия пост

Да постим с пост приятен, на Господа благоугоден. Истинският пост е отдалечаване от злото, задържане на езика, успокояване на гнева, отлъчване от похотта, одумването, лъжата и клетвопрестъпването. Лишаването от всичко това е пост истински и благоприятен.

4.0588235294118 1 1 1 1 1 Rating 4.06 (34 Votes)
Публикувано за първи път във форума към "В начало бе Словото"

Много жалки изглеждат тези хленчове по адрес на критиките, които проф. Желев отправя към епископата. Много е лесно да си измиват ръцете с клишето "държавна намеса". Държавна намеса щеше да бъде, ако той в качеството си на председател на Дирекцията по вероизповеданията се опита да използва държавния механизъм, за да повлияе на едно или друго решение. Дотук виждаме само как Иван Желев, когото всички в църквата познават от много години, се изказва в качеството си на професор по богословие (един от най-добрите в момента), преподавател на много от новоръкоположените епископи, включително и на митр. Николай. На много от тях той е помагал да се развиват в богoсловието, да специализират в Гърция и т. н., така че може да си позволи да им държи малко по-различен тон. Всеки, който е бил на изпит по Нов Завет при него, знае колко е взискателен, един от малкото истински професионалисти, които си разбират и обичат работата в Софиския богословски факултет.

Освен това, смея да твърдя, че проф. Желев с тези си забележки е изразител на една голяма част от православния народ, както и на това, което с известна доза условност можем да наречем църковна интелигенция. Много ми е интересно какво ли би казал владика Николай, ако Иван Желев не беше на такъв държавен пост, а заемаше само длъжността, която изпълнява в Богословския факултет.

Вижте също: Приветствието на проф. Иван Желев

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен