Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)
Настоящата публикация се състои от два сканирани документа и един необходим увод към тях:

Уважаеми читатели, предполагам, че на всеки от нас се е случвало да се прибере късно от работа, уморен, угрижен и с чувството на тежест, останало от борбата за насъщния. Добра новина: вече имаме начин да възвръщаме ведростта си и да си отдъхваме по-пълноценно. Това се случва благодарение на телевизия "Царски Двери" (тук), която е продуцент на една нова православна суперпродукция.

 

И така: по молба на колегите от сп. "Църковен егоист" (тук) представяме новия епизод № 313 от сериала "Безделници", който ще ви даде възможност да потънете в един друг свят – свят, изтъкан от лекота и безгрижие. Ще се запознаете с едни момчета, които наистина живеят според стиховете на Пушкин:

Птичка Божия не знает
Ни заботы, ни труда;
Хлопотливо не свивает
Долговечного гнезда...

Подобно на сагата "Междузвездни войни", която започна от "Епизод 4", сериалът "Безделници" започва от епизод 313. Главните герои на новата православна сапунка са двама Митковци, които в епизод 1 са били иподякони заедно в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Някъде около епизод 200 те двамата вече са се замонашили и са станали близки сътрудници на епископ Тихон, в последствие и съставители на придобилите национална известност документи за "Велик архонт на БПЦ" (за рецензия на този spin-off, щракнете тук).

 

В епизод 313 нашите архонт-мейкъри продължават издигането си в църковната йерархия и вече са йеромонах Климент и архимандрит Дионисий. За зла участ и както обикновено се случва в сапунените сериали, между двамата бивши другари се издигнала ужасна стена: сега единият пребивава в кафенетата на Рим, а другият - в кафенетата на София.

 

Владимир, който е основен герой в епизод 313, е световно известен пътешественик с православен background, но подобно на всяка телевизонна звезда е леко замаян. В по-предишния епизод 311 той е бил на експедиция в Римските кафенета, а в епизод 312 вече е в Софийските, където е подписал едно писмо, което после попада в деловодството на Св. Синод. Трагедията е, че заради комичната си разсеяност (във флешбака в еп. 313 личи, че тук актьорът е дал всичко от себе си), Владо не е разбрал какво точно подписва, смятал е, че дава автограф върху текст с пътеписите си и го поднася като подарък на синодните архиереи. Всъщност се оказва, че това е остроумен капан срещу йером. Климент, заложен от коварния архисплетник Дионисий, който решил да извади кестените от огъня с чужди ръце... Епизод 313 е посветен на личната драма и прозрението, довели до катарзиса на Владимир, като образът на пътешественика придобива неочаквани за персонаж от телевизионен  сериал наситеност и дълбочина.

Ще открехнем една тайна за бъдещите ни зрители: всъщност и двете калугерчета дълбоко в себе си са със златни сърца. Това ще стане ясно в последния епизод 1200 на сериала, в който Негово Светейшество въдворява двамата Митковци в два манастира с огромни лозови насаждения. Решавайки да се конкурират един друг, нашите герои започват да копаят лозята и в момента, когато за пръв път в живота си подхващат истинска работа, моментално престават да се занимават с интриги. Лозарството е труд, който изисква обилно потене и съответно с тази пот излизат и всичките им синодни страсти. Все пак краят е отворен:

И жил, не признавая власти
Судьбы коварной и слепой -
Но - Боже! - как играли страсти
Его послушною душой!
С каким волнением кипели
В его измученной груди!
Давно ль, на долго ль усмирели?
Они проснутся: погоди!

Уважаеми читатели и бъдещи зрители на сериала „Безделници”. За да не бъдем голословни и за да се убедите сами в способностите на екипа на новата суперпродукция, предоставяме ви част от сценария на филма - като сканирани изображения. За да гарантираме спокойствието на артиста, играещ ролята на Владко, позволихме си да замъглим контактната информация в документите, но и без нея всеки ще може да си направи сам извода за таланта на сценаристите. Не пропускайте да забележите и деня на първия (по време) документ: НЕДЕЛЯ НА ВСЕОПРОЩЕНИЕТО! Затова, покрай многобройните си бъдещи приятни мигове пред телевизорите  с "Безделници", нека великодушно да простим на екипа на филма и всички евентуални грешки, допуснати при монтажа.

Покайно писмо, част 1 - сканиран документ
Покайно писмо, част 2 - сканиран документ
Оригиналната дописка, страница 1, сканиран документ
Страница 2

Страница 3
Страница 4

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/auf4c 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин