Мобилно меню

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (63 Votes)
Преди една година, на Томина неделя, възмутен от една проповед в столичен храм, написах едно материалче в защита на авторитета на св. апостол Тома. Кой ли съм аз да го защитавам, ама  нали декларирах симпатия към него... Оттогава се заех да събирам такива библейски образи, които са станали метафора на определено явление, поведение или просто символ, знак, но погрешен. Това се случва поради лоша интерпретация или насилване на библейския текст, невежество и незнание, силно влияние на “института на бабите”, зле разбрано предание и още по-лошо разбрана вярност към него. Това е факт и за съжаление все по-често се сблъскваме с него.

Един от тези злочести герои е старозаветният Онан, син на Юда от ханаанката Шуа (Бит. 38:4).

Библейският разказ за него е кратък. След смъртта на брат му Ир Онан трябва да продължи неговия род, като  “влезе” при братовата си жена в изпълнение на Мойсеевия закон (Второз. 25:5-9). Онан, знаейки, че потомството ще носи името на брата, ще има претенции и дял в наследството, “излива семето на земята, за да не даде потомство на брат си” (Бит. 38:9). За това си деяние, което “беше зло пред очите на Господа”, е умъртвен. Изводът е прост: всеки, който грубо нарушава Божия закон, ще умре. Онан не изпълнява задълженията си според Закона - да продължи рода на брат си - и е наказан със смърт. Тежка присъда, но в духа на старозаветната теокрация - справедлива. Как ли звучи това в ушите на съвременните юристи?!

Сексолозите вече са се произнесли, но доста неадекватно, според мене. Те са нарекли едно явление на името на Онан – онанизъм. В речниците пише: “Онанизъм – противоестествено задоволяване на половото влечение чрез дразнене на външната част на половите органи”. Това определение не е коректно и няма нищо общо с библейското свидетелство, ама може да се приемe някак. В науката често се говори за “технически термини” - термини, които не са много точни, но са възприети традиционно след дълга употреба или просто, защото няма по-подходящи. Термини-компромис. Да предположим, че и тук е така.

Ако беше само това, да си премълчи човек. То и доста неохотно се пише и говори по тези теми. Да, ама преди няколко дни от устата на един свещеник, обясняващ на зрителите от малкия екран за зиготата и аборта, като че ли вчера ги е открил в Сливенска епархия, чух нещо ново за Онан. Както казва един български журналист, който много говори, а мисли малко: "Слушам и не вярвам на очите си” , така и аз, само че не вярвах на ушите си. Онан беше обявен за баща на контрацепцията. В защита на тезата, че контрацепцията не е много богоугодна, дори греховна, беше обяснено и смъртното наказание, сполетяло старозаветния грешник.

За има-няма 4 хиляди години от практичен човек, грижещ се за своето наследство, но незачитащ Закона, както е описан в Свещеното Писание, направихме от Онан сексуален маниак, баща и пропагандатор на контрацепцията.

 Ей така се гради имидж!Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a6ax3 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики