Мобилно меню

4.7428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (35 Votes)
Karbovski.jpgРаждаме се като богове, живеем като крадци и умираме като вампири: в нашия православен свят сякаш сме създадени да страдаме в живота, защото отлагаме вярата в Бога за след смъртта – да се уверим, че го има, пък после ще му вярваме, отбелязва не без горчивина разтърсеният до основи Мартин Карбовски в своя пътепис от Атон и тамошния ни манастир Зограф. Пътепис без капка екшън – ако не броим срещите на автора с няколко святи хора.

Целият текст на пътеписа

4.5526315789474 1 1 1 1 1 Rating 4.55 (38 Votes)
Отдавна не си бях купувал книга. Удоволствието да си купиш книга е несравнимо, просто защото не може да се сравни с нищо. Отгоре на това съм станал прекалено претенциозен читател напоследък... при толкова много боклук, обаче, трябва някак да се ориентираш и да намериш нещо и за себе си. Мога да изкарам цял ден в търсене на книги в библиотеката или в книжарницата.

Купих си „Шифърът на Леонардо“, защото чух, че е бестселър, стопроцентов хит. Имам алергия към хитовете. Особено към стопроцентовите. Щом едно нещо се харесва от толкова много хора, е малко вероятно да се хареса и на мен. Масовият читател не подбира. Стига му да е написано увлекателно. Аз все пак бях настроен да чета „трилъри“ и затова си прежалих парите. А и тематиката не ми е безинтересна.

Купих си и „Господи, помилуй“, сборникът с разкази на Деян Енев. За него четох в интернет. Хареса ми и корицата. Привлече ме тъгата, която се излъчва и от външния вид, и от заглавието на книгата.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
roger.jpgКакто "Двери на Православието" вече съобщи, на 16 август, по време на вечерното богослужение, е бил убит 90-годишният основател на световноизвестната икуменическа община в Тезе, Франция - брат Роже Луис Шутц. ... 

Любопитно и несъобщено в "Двери"  допълнение към новината може да бъде открито в Религия БГ:

"Румънката, която уби брат Роже Шутц – основател на икуменическата община Тезе, искала да го "предупреди  за масонски заговор сред братята". Т.е. двата удара с ножа са дошли "случайно" - според лекарите жената страда от  разстройство от параноиден тип.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
navodnenie.JPEGПрез тези дни към Българската православна църква се отправиха тежки обвинения във връзка с нейната “пасивност“ по време на природните бедствия и след тях. Стигна се до положение, когато журналистка от медия с претенции да бъде национална каза пред многомилионна аудитория буквално следното: “Църквата и нейните свещенослужители позорно мълчат”.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (25 Votes)
Завършилите преди два дни Светософийски четения отново повдигаха въпроса за духовната просвета у нас. Различните страни, участвали в дискусиите единодушно стигнаха до извода, че духовната просвета е изключително необходима, след което си прехвърлиха взаимно отговорността за нейното ниско ниво.  Църквата обвинява държавата, че не прави достатъчно, а държавата обвини Църквата. Министерството на образованието, в лицето на главния си експерт по Религия, на свой ред обвини учителите.

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)